Dyrare att boka författarframträdanden

22 sep 2023 • 2 min

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund.

Anledningen till höjningen är att arvodet legat lågt under lång tid, berättar Grethe Rottböll, ordföranden för Sveriges författarförbund.

– Det kan tyckas vara en hög summa, men vi har inte höjt på fem år, så den är helt rimlig med tanke på inflationen. Författarna ska inte behöva offra sitt levebröd, säger hon.

Efter höjningen kommer arvodet ligga på 8 500 kronor. Grethe Rottböll pekar också på att höjningen ska ses med bakgrund av att författarna har det tufft ekonomiskt när bokförsäljningen per titel viker. Dessutom sprids allt fler böcker via digitala plattformar, vilket bland annat innebär lägre royalty per exemplar jämfört med tryckta böcker.

– Författare får väldigt dåligt betalt för själva boken de skrivit, det är därför det är viktigt med framträdanden i samband med den korta tid som boken är aktuell. I och med de digitala plattformarnas utbredning finns det författare som gått från att tjäna över 100 000 kronor för en titel till endast 5000 kronor. Hur vi då sätter våra rekommendationer för framträdandearvodet kan därför vara väldigt viktigt för författaren, säger Grethe Rottböll.

Höjningen av framträdandearvodet är tänkt att träda i kraft från och med januari 2024.

Hur tror du att höjningen kommer att tas emot av arrangörer som bokar författare?

– Det kanske blir en trög startsträcka, men jag tror att det löser sig. Förra gången vi höjde gjorde vi det med 1500 kronor och då uppfattade vi att övergången gick ganska fort.

Grethe Rottböll menar att många av förbundets medlemmar har undrat när de planerat att göra en höjning.

– Det här är en minirekommendation, det är många som redan tar mer vid sina framträdanden. Samtidigt gör vi denna höjning med försiktighet eftersom vi är måna om att författarna fortfarande ska bli bokade, säger hon.

Många bibliotek har ansträngd ekonomi, finns de risk för att de nu inte har råd att boka en författare?

– Det finns såklart en rädsla för att arrangörer inte kan betala, men författare måste också kunna leva på sitt arbete. Alla vi som värnar litteraturen måste också värna om de som skriver, gör vi inte det så blir det ingen litteratur, säger Grethe Rottböll.

Hon menar att den kvalificerade litteraturen måste komma i första hand.

– Jag upplever att biblioteken vill det, men att de samtidigt är oroliga för sina budgetar, vilket gör att vi tillsammans måste kräva mer för litteraturen. Många tar också höjd när de söker pengar för författarframträdanden för att matcha höjningar av arvoden, säger Grethe Rottböll.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min