Elib förtydligar – en modell inte två

7 nov 2014 • < 1 min

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra...

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra vissa förtydliganden. Bland annat har man inte lanserat två modeller utan en där man kan välja mellan access och styckelicens.

Elib förtydligar:
1. Vi har inte lanserat två nya modeller, bara en. Alla bibliotek som ansluter sig får tillgång till samtliga böcker, i både access- och stycklicens, och får sedan välja helt fritt vilka av dessa de tar in.
2. Den tidigare biblioteksmodellen jobbade inte med engångssummor som stycklicenserna, utan som sagt betalar biblioteken där 18-20 kronor per lån. Stycklicensen innebär att biblioteket betalar i förskott för ett visst antal lån;
3. Accesslån är inte ”ett slags abonnemang”, utan är i princip samma modell som tidigare där biblioteken får ta in boken utan att det kostar ett öre och sedan betalar per lån, med skillnaden att priserna inte ligger fast på 20 (eller för vissa bibliotek 18) kronor utan kan variera över tiden. I dagsläget ligger snittpriset per lån för en bok på ca 19 kronor.
Hittills har ett 30-tal bibliotek hunnit komma igång med den nya modellen, och många fler kommer att vara igång under november månad. Östgötabiblioteken var bland de första att ansluta sig.

1 kommentarer

  1. Låt oss också tillägga att vi välkomnar överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL! Det är precis så här som det är tänkt att vår modell ska fungera: att förlag och bibliotek tillsammans kommer överens om villkor och priser för böckerna!

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min