Elib förtydligar – en modell inte två

7 nov 2014 • < 1 min

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra...

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra vissa förtydliganden. Bland annat har man inte lanserat två modeller utan en där man kan välja mellan access och styckelicens.

Elib förtydligar:
1. Vi har inte lanserat två nya modeller, bara en. Alla bibliotek som ansluter sig får tillgång till samtliga böcker, i både access- och stycklicens, och får sedan välja helt fritt vilka av dessa de tar in.
2. Den tidigare biblioteksmodellen jobbade inte med engångssummor som stycklicenserna, utan som sagt betalar biblioteken där 18-20 kronor per lån. Stycklicensen innebär att biblioteket betalar i förskott för ett visst antal lån;
3. Accesslån är inte ”ett slags abonnemang”, utan är i princip samma modell som tidigare där biblioteken får ta in boken utan att det kostar ett öre och sedan betalar per lån, med skillnaden att priserna inte ligger fast på 20 (eller för vissa bibliotek 18) kronor utan kan variera över tiden. I dagsläget ligger snittpriset per lån för en bok på ca 19 kronor.
Hittills har ett 30-tal bibliotek hunnit komma igång med den nya modellen, och många fler kommer att vara igång under november månad. Östgötabiblioteken var bland de första att ansluta sig.

1 kommentarer

  1. Låt oss också tillägga att vi välkomnar överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL! Det är precis så här som det är tänkt att vår modell ska fungera: att förlag och bibliotek tillsammans kommer överens om villkor och priser för böckerna!

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min