Elib förtydligar – en modell inte två

7 nov 2014 • < 1 min

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra...

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra vissa förtydliganden. Bland annat har man inte lanserat två modeller utan en där man kan välja mellan access och styckelicens.

Elib förtydligar:
1. Vi har inte lanserat två nya modeller, bara en. Alla bibliotek som ansluter sig får tillgång till samtliga böcker, i både access- och stycklicens, och får sedan välja helt fritt vilka av dessa de tar in.
2. Den tidigare biblioteksmodellen jobbade inte med engångssummor som stycklicenserna, utan som sagt betalar biblioteken där 18-20 kronor per lån. Stycklicensen innebär att biblioteket betalar i förskott för ett visst antal lån;
3. Accesslån är inte ”ett slags abonnemang”, utan är i princip samma modell som tidigare där biblioteken får ta in boken utan att det kostar ett öre och sedan betalar per lån, med skillnaden att priserna inte ligger fast på 20 (eller för vissa bibliotek 18) kronor utan kan variera över tiden. I dagsläget ligger snittpriset per lån för en bok på ca 19 kronor.
Hittills har ett 30-tal bibliotek hunnit komma igång med den nya modellen, och många fler kommer att vara igång under november månad. Östgötabiblioteken var bland de första att ansluta sig.

1 kommentarer

  1. Låt oss också tillägga att vi välkomnar överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL! Det är precis så här som det är tänkt att vår modell ska fungera: att förlag och bibliotek tillsammans kommer överens om villkor och priser för böckerna!

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min