Elib förtydligar – en modell inte två

7 nov 2014 • < 1 min

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra...

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra vissa förtydliganden. Bland annat har man inte lanserat två modeller utan en där man kan välja mellan access och styckelicens.

Elib förtydligar:
1. Vi har inte lanserat två nya modeller, bara en. Alla bibliotek som ansluter sig får tillgång till samtliga böcker, i både access- och stycklicens, och får sedan välja helt fritt vilka av dessa de tar in.
2. Den tidigare biblioteksmodellen jobbade inte med engångssummor som stycklicenserna, utan som sagt betalar biblioteken där 18-20 kronor per lån. Stycklicensen innebär att biblioteket betalar i förskott för ett visst antal lån;
3. Accesslån är inte ”ett slags abonnemang”, utan är i princip samma modell som tidigare där biblioteken får ta in boken utan att det kostar ett öre och sedan betalar per lån, med skillnaden att priserna inte ligger fast på 20 (eller för vissa bibliotek 18) kronor utan kan variera över tiden. I dagsläget ligger snittpriset per lån för en bok på ca 19 kronor.
Hittills har ett 30-tal bibliotek hunnit komma igång med den nya modellen, och många fler kommer att vara igång under november månad. Östgötabiblioteken var bland de första att ansluta sig.

1 kommentarer

  1. Låt oss också tillägga att vi välkomnar överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL! Det är precis så här som det är tänkt att vår modell ska fungera: att förlag och bibliotek tillsammans kommer överens om villkor och priser för böckerna!

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min