Elib förtydligar – en modell inte två

7 nov 2014 • < 1 min

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra...

Björn Waller på Elib önskar med anledning av Johanna Westlunds artikel om överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL göra vissa förtydliganden. Bland annat har man inte lanserat två modeller utan en där man kan välja mellan access och styckelicens.

Elib förtydligar:
1. Vi har inte lanserat två nya modeller, bara en. Alla bibliotek som ansluter sig får tillgång till samtliga böcker, i både access- och stycklicens, och får sedan välja helt fritt vilka av dessa de tar in.
2. Den tidigare biblioteksmodellen jobbade inte med engångssummor som stycklicenserna, utan som sagt betalar biblioteken där 18-20 kronor per lån. Stycklicensen innebär att biblioteket betalar i förskott för ett visst antal lån;
3. Accesslån är inte ”ett slags abonnemang”, utan är i princip samma modell som tidigare där biblioteken får ta in boken utan att det kostar ett öre och sedan betalar per lån, med skillnaden att priserna inte ligger fast på 20 (eller för vissa bibliotek 18) kronor utan kan variera över tiden. I dagsläget ligger snittpriset per lån för en bok på ca 19 kronor.
Hittills har ett 30-tal bibliotek hunnit komma igång med den nya modellen, och många fler kommer att vara igång under november månad. Östgötabiblioteken var bland de första att ansluta sig.

1 kommentarer

  1. Låt oss också tillägga att vi välkomnar överenskommelsen mellan Natur & Kultur och SKL! Det är precis så här som det är tänkt att vår modell ska fungera: att förlag och bibliotek tillsammans kommer överens om villkor och priser för böckerna!

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min