Puffar för e-böcker

29 apr 2013 • < 1 min

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris...

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris i mars. Hon har mycket positiva förväntningar inför den digitala bokrevolutionen och avfärdar svårigheterna. Den största risken är att EU-länderna inte inser fördelarna med de nya möjligheterna och inte vågar ta några risker, anser hon.

E-bokförsäljningen i USA står för 25 procent av den samlade bokförsäljningen, medan vissa av EU:s 27 medlemsstater bara kommit upp till 2 procent. Om europeiska verksamheter ska kunna konkurrera med amerikanska mediejättar duger det inte längre med nationella initiativ utan man måste agera europeiskt för att kunna hävda sig globalt, menar hon. Användarna förväntar sig tillgång till böcker när som helst oavsett teknik och land. Gränsöverskridande lösningar för rättigheter inom EU, en eventuell gemensam europeisk onlineplattform samt samma moms för såväl pappers- som e-böcker i hela EU, var några bland kommissionärens önskemål. Det kräver dock enighet av samtliga 27 medlemsländer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min