Puffar för e-böcker

29 apr 2013 • < 1 min

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris...

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris i mars. Hon har mycket positiva förväntningar inför den digitala bokrevolutionen och avfärdar svårigheterna. Den största risken är att EU-länderna inte inser fördelarna med de nya möjligheterna och inte vågar ta några risker, anser hon.

E-bokförsäljningen i USA står för 25 procent av den samlade bokförsäljningen, medan vissa av EU:s 27 medlemsstater bara kommit upp till 2 procent. Om europeiska verksamheter ska kunna konkurrera med amerikanska mediejättar duger det inte längre med nationella initiativ utan man måste agera europeiskt för att kunna hävda sig globalt, menar hon. Användarna förväntar sig tillgång till böcker när som helst oavsett teknik och land. Gränsöverskridande lösningar för rättigheter inom EU, en eventuell gemensam europeisk onlineplattform samt samma moms för såväl pappers- som e-böcker i hela EU, var några bland kommissionärens önskemål. Det kräver dock enighet av samtliga 27 medlemsländer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min