Puffar för e-böcker

29 apr 2013 • < 1 min

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris...

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris i mars. Hon har mycket positiva förväntningar inför den digitala bokrevolutionen och avfärdar svårigheterna. Den största risken är att EU-länderna inte inser fördelarna med de nya möjligheterna och inte vågar ta några risker, anser hon.

E-bokförsäljningen i USA står för 25 procent av den samlade bokförsäljningen, medan vissa av EU:s 27 medlemsstater bara kommit upp till 2 procent. Om europeiska verksamheter ska kunna konkurrera med amerikanska mediejättar duger det inte längre med nationella initiativ utan man måste agera europeiskt för att kunna hävda sig globalt, menar hon. Användarna förväntar sig tillgång till böcker när som helst oavsett teknik och land. Gränsöverskridande lösningar för rättigheter inom EU, en eventuell gemensam europeisk onlineplattform samt samma moms för såväl pappers- som e-böcker i hela EU, var några bland kommissionärens önskemål. Det kräver dock enighet av samtliga 27 medlemsländer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min