Puffar för e-böcker

29 apr 2013 • < 1 min

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris...

EU-kommissionären Neelie Kroes talade varmt för den kommande e-boksmarknaden och EU under den franska bokmässan Salon du Livre i Paris i mars. Hon har mycket positiva förväntningar inför den digitala bokrevolutionen och avfärdar svårigheterna. Den största risken är att EU-länderna inte inser fördelarna med de nya möjligheterna och inte vågar ta några risker, anser hon.

E-bokförsäljningen i USA står för 25 procent av den samlade bokförsäljningen, medan vissa av EU:s 27 medlemsstater bara kommit upp till 2 procent. Om europeiska verksamheter ska kunna konkurrera med amerikanska mediejättar duger det inte längre med nationella initiativ utan man måste agera europeiskt för att kunna hävda sig globalt, menar hon. Användarna förväntar sig tillgång till böcker när som helst oavsett teknik och land. Gränsöverskridande lösningar för rättigheter inom EU, en eventuell gemensam europeisk onlineplattform samt samma moms för såväl pappers- som e-böcker i hela EU, var några bland kommissionärens önskemål. Det kräver dock enighet av samtliga 27 medlemsländer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min