Efter klagomål: upphandling av e-medier görs om – "Fruktansvärt tråkigt"
20 aug 2024 • 3 min
Landets bibliotek fick i våras tillgång till ett nytt ramavtal för inköp av e-medier. Men efter klagomål gör nu Sveriges Kommuner och Regioners inköpsbolag Adda ännu en upphandling. "Vi har inte hundraprocentigt förstått."
I över två år har Adda jobbat med ett ramavtal för inköp av e-böcker och ljudböcker till biblioteken. Nu ska processen göras om.
Det nya ramavtalet trädde i kraft i april och ska ”tillgodose ert behov av förmedling av e-litteratur samt installation, service och integration av förmedlingstjänsten”. Det är så det beskrivs av Adda, inköpsbolag ägt av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Men några behov har knappast tillgodosetts.
– Delar av Bibliotekssverige hörde av sig och påpekade att det var för svårt för dem att avropa på det här avtalet. En stor del av arbetet har lagts på att det ska vara enkelt att göra avropen, så det var fruktansvärt tråkigt att höra att det inte hade landat, säger Ingrid Hammarstrand, kategoriansvarig för utbildning och lärande hos Adda.
Slutsatsen är att många bibliotek inte alls ansluter sig till ramavtalet.
– Många bibliotek kommer inte att göra några avrop alls, och då föll vårt syfte att hjälpa dem med offentlig upphandling, konstaterar Ingrid Hammarstrand.
Björn Waller, systembibliotekarie på biblioteket i Botkyrka som ingått i en av de referensgrupper Adda knöt till sig under arbetet, beskriver ramavtalet som ”en nationell upphandling utan nationella krav”.
– Adda har lagt två och ett halvt år på något som varje bibliotek sedan måste lösa på egen hand. I stället för en nationell upphandling så får vi upp till 290 små upphandlingar och det är inte bra för att få en sammanhållen lösning, säger han.
Vi har inte hundraprocentigt förstått vilka kravställningar som behövas.
– Vi har inte hundraprocentigt förstått vilka kravställningar som behövs.
Att avtalets brister bottnar i okunskap är en slutsats Björn Waller delar.
– Det är ganska väl sammanfattat. Vi har suttit i två år med referensgrupperna och försökt lyfta fram bibliotekens behov, men av något skäl har det aldrig fastnat hos Addas upphandlingsavdelning. Vi har sagt en väldig massa saker som inte har blivit kommunicerade vidare.
Det som har framförts har, enligt Björn Waller, bland annat gällt krav på metadata, katalogposter och gränssnitt för administratörer.
Ingrid Hammarstrand säger att Adda nu har tagit till sig sådana synpunkter och att konsekvensen blir att en ny upphandling påbörjas.
– Efter att pratat med många intressenter så bestämde vi oss för att vi gör om upphandlingen. Hur det kommer att göras vet vi inte än, men på ett annat sätt där vi lyssnar in referensgrupperna och förstår mer än vi gjort tidigare.
Det känns positivt att de har förstått vitsen att lyssna på biblioteken.
– Tanken är att jag inte bara ska sitta med som deltagare i en referensgrupp, utan också som resurs för dem att bolla med. Det känns positivt att de har förstått vitsen att lyssna på biblioteken. Man verkar ta för givet att det här handlar om en enkel singulär tjänst, men vi behöver få fram nuvarande och kommande behov för att kunna binda upp oss till ett avtal för de kommande fyra åren.
Ett tiotal intressenter har anslutit sig till avtalet från i våras, som enligt Ingrid Hammarstrand kommer att löpa på utan förändring.
När finns det ett nytt avtal?
– Jag vågar inte svara på det. Vi kommer att få snurr på det så fort vi bara kan, men jag kan faktiskt inte säga när.
Två leverantörer, Publizon och Overdrive, omfattas av avtalet som gäller sedan april och löper till 2028. Ett tiotal intressenter har anslutit sig, alltså ungefär lika många som utnyttjade det tidigare avtalet där Overdrive stod som ensam leverantör.
1 kommentarer
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Om man nu får bidra med något så ovanligt som positivitet i en kommentarsfält på internet så är det ändå beundransvärt av adda att helt enkelt bara göra om när det blev fel utan att bortförklara sig.
Adda är också väldigt transparenta så man kan själv läsa sig till väldigt mycket om man är intresserad.
https://www.adda.se/upphandling-och-ramavtal/ramavtal-och-avtalskategorier/utbildning-och-larande/formedling-av-e-litteratur-2023/