Efter klagomål: upphandling av e-medier görs om – "Fruktansvärt tråkigt"
20 aug 2024 • 3 min
Landets bibliotek fick i våras tillgång till ett nytt ramavtal för inköp av e-medier. Men efter klagomål gör nu Sveriges Kommuner och Regioners inköpsbolag Adda ännu en upphandling. "Vi har inte hundraprocentigt förstått."

I över två år har Adda jobbat med ett ramavtal för inköp av e-böcker och ljudböcker till biblioteken. Nu ska processen göras om.
Det nya ramavtalet trädde i kraft i april och ska ”tillgodose ert behov av förmedling av e-litteratur samt installation, service och integration av förmedlingstjänsten”. Det är så det beskrivs av Adda, inköpsbolag ägt av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Men några behov har knappast tillgodosetts.
– Delar av Bibliotekssverige hörde av sig och påpekade att det var för svårt för dem att avropa på det här avtalet. En stor del av arbetet har lagts på att det ska vara enkelt att göra avropen, så det var fruktansvärt tråkigt att höra att det inte hade landat, säger Ingrid Hammarstrand, kategoriansvarig för utbildning och lärande hos Adda.
Slutsatsen är att många bibliotek inte alls ansluter sig till ramavtalet.
– Många bibliotek kommer inte att göra några avrop alls, och då föll vårt syfte att hjälpa dem med offentlig upphandling, konstaterar Ingrid Hammarstrand.
Björn Waller, systembibliotekarie på biblioteket i Botkyrka som ingått i en av de referensgrupper Adda knöt till sig under arbetet, beskriver ramavtalet som ”en nationell upphandling utan nationella krav”.
– Adda har lagt två och ett halvt år på något som varje bibliotek sedan måste lösa på egen hand. I stället för en nationell upphandling så får vi upp till 290 små upphandlingar och det är inte bra för att få en sammanhållen lösning, säger han.
Vi har inte hundraprocentigt förstått vilka kravställningar som behövas.
– Vi har inte hundraprocentigt förstått vilka kravställningar som behövs.
Att avtalets brister bottnar i okunskap är en slutsats Björn Waller delar.
– Det är ganska väl sammanfattat. Vi har suttit i två år med referensgrupperna och försökt lyfta fram bibliotekens behov, men av något skäl har det aldrig fastnat hos Addas upphandlingsavdelning. Vi har sagt en väldig massa saker som inte har blivit kommunicerade vidare.
Det som har framförts har, enligt Björn Waller, bland annat gällt krav på metadata, katalogposter och gränssnitt för administratörer.

Ingrid Hammarstrand säger att Adda nu har tagit till sig sådana synpunkter och att konsekvensen blir att en ny upphandling påbörjas.
– Efter att pratat med många intressenter så bestämde vi oss för att vi gör om upphandlingen. Hur det kommer att göras vet vi inte än, men på ett annat sätt där vi lyssnar in referensgrupperna och förstår mer än vi gjort tidigare.
Det känns positivt att de har förstått vitsen att lyssna på biblioteken.
– Tanken är att jag inte bara ska sitta med som deltagare i en referensgrupp, utan också som resurs för dem att bolla med. Det känns positivt att de har förstått vitsen att lyssna på biblioteken. Man verkar ta för givet att det här handlar om en enkel singulär tjänst, men vi behöver få fram nuvarande och kommande behov för att kunna binda upp oss till ett avtal för de kommande fyra åren.
Ett tiotal intressenter har anslutit sig till avtalet från i våras, som enligt Ingrid Hammarstrand kommer att löpa på utan förändring.
När finns det ett nytt avtal?
– Jag vågar inte svara på det. Vi kommer att få snurr på det så fort vi bara kan, men jag kan faktiskt inte säga när.
Två leverantörer, Publizon och Overdrive, omfattas av avtalet som gäller sedan april och löper till 2028. Ett tiotal intressenter har anslutit sig, alltså ungefär lika många som utnyttjade det tidigare avtalet där Overdrive stod som ensam leverantör.
1 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Om man nu får bidra med något så ovanligt som positivitet i en kommentarsfält på internet så är det ändå beundransvärt av adda att helt enkelt bara göra om när det blev fel utan att bortförklara sig.
Adda är också väldigt transparenta så man kan själv läsa sig till väldigt mycket om man är intresserad.
https://www.adda.se/upphandling-och-ramavtal/ramavtal-och-avtalskategorier/utbildning-och-larande/formedling-av-e-litteratur-2023/