Efter klagomål: upphandling av e-medier görs om – "Fruktansvärt tråkigt"
20 aug 2024 • 3 min
Landets bibliotek fick i våras tillgång till ett nytt ramavtal för inköp av e-medier. Men efter klagomål gör nu Sveriges Kommuner och Regioners inköpsbolag Adda ännu en upphandling. "Vi har inte hundraprocentigt förstått."
I över två år har Adda jobbat med ett ramavtal för inköp av e-böcker och ljudböcker till biblioteken. Nu ska processen göras om.
Det nya ramavtalet trädde i kraft i april och ska ”tillgodose ert behov av förmedling av e-litteratur samt installation, service och integration av förmedlingstjänsten”. Det är så det beskrivs av Adda, inköpsbolag ägt av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Men några behov har knappast tillgodosetts.
– Delar av Bibliotekssverige hörde av sig och påpekade att det var för svårt för dem att avropa på det här avtalet. En stor del av arbetet har lagts på att det ska vara enkelt att göra avropen, så det var fruktansvärt tråkigt att höra att det inte hade landat, säger Ingrid Hammarstrand, kategoriansvarig för utbildning och lärande hos Adda.
Slutsatsen är att många bibliotek inte alls ansluter sig till ramavtalet.
– Många bibliotek kommer inte att göra några avrop alls, och då föll vårt syfte att hjälpa dem med offentlig upphandling, konstaterar Ingrid Hammarstrand.
Björn Waller, systembibliotekarie på biblioteket i Botkyrka som ingått i en av de referensgrupper Adda knöt till sig under arbetet, beskriver ramavtalet som ”en nationell upphandling utan nationella krav”.
– Adda har lagt två och ett halvt år på något som varje bibliotek sedan måste lösa på egen hand. I stället för en nationell upphandling så får vi upp till 290 små upphandlingar och det är inte bra för att få en sammanhållen lösning, säger han.
Vi har inte hundraprocentigt förstått vilka kravställningar som behövas.
– Vi har inte hundraprocentigt förstått vilka kravställningar som behövs.
Att avtalets brister bottnar i okunskap är en slutsats Björn Waller delar.
– Det är ganska väl sammanfattat. Vi har suttit i två år med referensgrupperna och försökt lyfta fram bibliotekens behov, men av något skäl har det aldrig fastnat hos Addas upphandlingsavdelning. Vi har sagt en väldig massa saker som inte har blivit kommunicerade vidare.
Det som har framförts har, enligt Björn Waller, bland annat gällt krav på metadata, katalogposter och gränssnitt för administratörer.
Ingrid Hammarstrand säger att Adda nu har tagit till sig sådana synpunkter och att konsekvensen blir att en ny upphandling påbörjas.
– Efter att pratat med många intressenter så bestämde vi oss för att vi gör om upphandlingen. Hur det kommer att göras vet vi inte än, men på ett annat sätt där vi lyssnar in referensgrupperna och förstår mer än vi gjort tidigare.
Det känns positivt att de har förstått vitsen att lyssna på biblioteken.
– Tanken är att jag inte bara ska sitta med som deltagare i en referensgrupp, utan också som resurs för dem att bolla med. Det känns positivt att de har förstått vitsen att lyssna på biblioteken. Man verkar ta för givet att det här handlar om en enkel singulär tjänst, men vi behöver få fram nuvarande och kommande behov för att kunna binda upp oss till ett avtal för de kommande fyra åren.
Ett tiotal intressenter har anslutit sig till avtalet från i våras, som enligt Ingrid Hammarstrand kommer att löpa på utan förändring.
När finns det ett nytt avtal?
– Jag vågar inte svara på det. Vi kommer att få snurr på det så fort vi bara kan, men jag kan faktiskt inte säga när.
Två leverantörer, Publizon och Overdrive, omfattas av avtalet som gäller sedan april och löper till 2028. Ett tiotal intressenter har anslutit sig, alltså ungefär lika många som utnyttjade det tidigare avtalet där Overdrive stod som ensam leverantör.
1 kommentarer
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Om man nu får bidra med något så ovanligt som positivitet i en kommentarsfält på internet så är det ändå beundransvärt av adda att helt enkelt bara göra om när det blev fel utan att bortförklara sig.
Adda är också väldigt transparenta så man kan själv läsa sig till väldigt mycket om man är intresserad.
https://www.adda.se/upphandling-och-ramavtal/ramavtal-och-avtalskategorier/utbildning-och-larande/formedling-av-e-litteratur-2023/