Efterlyser bättre beredskap för vädersituationer

9 aug 2023 • 2 min

Ovädret Hans släpper inte taget om Sverige. Biblioteksbladet har tidigare rapporterat om att bibliotekens beredskap för skyfall och översvämningar inte är så bra. Men i småländska Gislaved ledde en tidigare översvämning till lokalbyte och ökad medvetenhet.

2014 föll ett regn, ett skyfall, över Smålandsstenar i Gislaved kommun. Biblioteket hade redan drabbats av en mindre översvämning några år tidigare. Biblioteket låg i markplan men de hade även tillgång till källarutrymmen där det fanns både en samlingslokal och hela magasinet. Magasinet blev helt översvämmat och allt fick slängas.

Karolina Persson är tillförordnad bibliotekschef i Gislaveds kommun. Hon berättar att biblioteket i Smålandsstenar till slut stängdes 2016 och öppnades i nya lokaler 2017. Hon konstaterar att de sedan dess inte haft samma problem med varken översvämningar eller skyfall och hon hoppas att det kommer att förbli så.

– Men det kan ju bli problem med till exempel garage. Vi har en bokbuss och i det garaget skulle det kunna bli väldigt mycket vatten och där måste vi fundera över hur vi gör med det, kanske kan man sätta upp vallar där det sluttar neråt, säger Karolina Persson.

Hon lägger till att de inte har gjort någon stor riskinventering av byggnaderna och att det de senaste åren främst har handlat om problem med värmen i lokalerna.

Karolina Persson menar att det är svårt att säga om de skulle vara helt förskonade från vattenskador om något liknande skulle hända igen.

– Vi har inte sandsäckar eller pumpar i beredskap utan förlitar oss på att krissamordningen, fastighetsägaren och räddningstjänst kan vara behjälpliga. Det är kanske naivt och aningslöst att tänka så, men samtidigt är det svårt att veta vad man ska köpa in och lagerhålla för att ha en god beredskap på respektive bibliotek, säger Karolina Persson och fortsätter:

Framöver måste vi eventuellt komplettera våra utrymningsplaner med handlingsplaner för värmeböljor och skyfall.

– För att vi sedan ska kunna använda utrustningen effektivt krävs både utbildning och mer kunskap. Vi bevakar frågan och ser hur vädret utvecklar sig och hur vi ska förhålla oss till det. Framöver måste vi eventuellt komplettera våra utrymningsplaner med handlingsplaner för värmeböljor och skyfall.

Karolina Persson menar att beredskap för olika vädersituationer kan vara något de svenska biblioteken behöver jobba mer med i framtiden.

– Så att man har fler verktyg att ta till men också att man, när man bygger nytt eller gör en nyinvestering, har med det i tankarna. Det är väldigt populärt att bygga bibliotek med jättestora fönster. Det blir som ugnar när det är riktigt varmt. Om man då inte har använt värmereflekterande fönster. Vi alla behöver lära oss mer, säger Karolina Persson.

Samtidigt konstaterar hon att investeringar förstås kostar pengar, till exempel klimatanläggningar som också innebär stora energikostnader.

– Kanske man även tänka på andra lösningar som kanske också kan vara hållbara både ekonomiskt och miljömässigt. Dessutom ska man navigera mellan estetik, funktion och arkitektur. Det kan också vara knepigt. Det får inte se ut hur som helst men samtidigt får man inte offra funktionen för det estetiska uttrycket i allt för stor utsträckning, understryker Karolina Persson.

Det är i vilket fall som helst, menar hon, viktigt att ha en bra inomhusmiljö för att både personal och besökare ska trivas. I slutändan, påverkar det bibliotekets attraktivitet och hur väl man kan leverera utifrån sitt uppdrag.

Sedan, inflikar hon, är en händelse som en översvämning något som inträffar ytterst sällan. Hur ska man vikta det i en budget? Hur mycket pengar ska man lägga på det, funderar Karolina Persson i Gislaved.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min