Efterlyser bättre beredskap för vädersituationer

9 aug 2023 • 2 min

Ovädret Hans släpper inte taget om Sverige. Biblioteksbladet har tidigare rapporterat om att bibliotekens beredskap för skyfall och översvämningar inte är så bra. Men i småländska Gislaved ledde en tidigare översvämning till lokalbyte och ökad medvetenhet.

2014 föll ett regn, ett skyfall, över Smålandsstenar i Gislaved kommun. Biblioteket hade redan drabbats av en mindre översvämning några år tidigare. Biblioteket låg i markplan men de hade även tillgång till källarutrymmen där det fanns både en samlingslokal och hela magasinet. Magasinet blev helt översvämmat och allt fick slängas.

Karolina Persson är tillförordnad bibliotekschef i Gislaveds kommun. Hon berättar att biblioteket i Smålandsstenar till slut stängdes 2016 och öppnades i nya lokaler 2017. Hon konstaterar att de sedan dess inte haft samma problem med varken översvämningar eller skyfall och hon hoppas att det kommer att förbli så.

– Men det kan ju bli problem med till exempel garage. Vi har en bokbuss och i det garaget skulle det kunna bli väldigt mycket vatten och där måste vi fundera över hur vi gör med det, kanske kan man sätta upp vallar där det sluttar neråt, säger Karolina Persson.

Hon lägger till att de inte har gjort någon stor riskinventering av byggnaderna och att det de senaste åren främst har handlat om problem med värmen i lokalerna.

Karolina Persson menar att det är svårt att säga om de skulle vara helt förskonade från vattenskador om något liknande skulle hända igen.

– Vi har inte sandsäckar eller pumpar i beredskap utan förlitar oss på att krissamordningen, fastighetsägaren och räddningstjänst kan vara behjälpliga. Det är kanske naivt och aningslöst att tänka så, men samtidigt är det svårt att veta vad man ska köpa in och lagerhålla för att ha en god beredskap på respektive bibliotek, säger Karolina Persson och fortsätter:

Framöver måste vi eventuellt komplettera våra utrymningsplaner med handlingsplaner för värmeböljor och skyfall.

– För att vi sedan ska kunna använda utrustningen effektivt krävs både utbildning och mer kunskap. Vi bevakar frågan och ser hur vädret utvecklar sig och hur vi ska förhålla oss till det. Framöver måste vi eventuellt komplettera våra utrymningsplaner med handlingsplaner för värmeböljor och skyfall.

Karolina Persson menar att beredskap för olika vädersituationer kan vara något de svenska biblioteken behöver jobba mer med i framtiden.

– Så att man har fler verktyg att ta till men också att man, när man bygger nytt eller gör en nyinvestering, har med det i tankarna. Det är väldigt populärt att bygga bibliotek med jättestora fönster. Det blir som ugnar när det är riktigt varmt. Om man då inte har använt värmereflekterande fönster. Vi alla behöver lära oss mer, säger Karolina Persson.

Samtidigt konstaterar hon att investeringar förstås kostar pengar, till exempel klimatanläggningar som också innebär stora energikostnader.

– Kanske man även tänka på andra lösningar som kanske också kan vara hållbara både ekonomiskt och miljömässigt. Dessutom ska man navigera mellan estetik, funktion och arkitektur. Det kan också vara knepigt. Det får inte se ut hur som helst men samtidigt får man inte offra funktionen för det estetiska uttrycket i allt för stor utsträckning, understryker Karolina Persson.

Det är i vilket fall som helst, menar hon, viktigt att ha en bra inomhusmiljö för att både personal och besökare ska trivas. I slutändan, påverkar det bibliotekets attraktivitet och hur väl man kan leverera utifrån sitt uppdrag.

Sedan, inflikar hon, är en händelse som en översvämning något som inträffar ytterst sällan. Hur ska man vikta det i en budget? Hur mycket pengar ska man lägga på det, funderar Karolina Persson i Gislaved.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min