Efterlyser bättre beredskap för vädersituationer
9 aug 2023 • 2 min
Ovädret Hans släpper inte taget om Sverige. Biblioteksbladet har tidigare rapporterat om att bibliotekens beredskap för skyfall och översvämningar inte är så bra. Men i småländska Gislaved ledde en tidigare översvämning till lokalbyte och ökad medvetenhet.

Karolina Persson, tillförordnad bibliotekschef i Gislaved, menar att beredskap för olika vädersituationer kan vara något de svenska biblioteken behöver jobba mer med i framtiden.
2014 föll ett regn, ett skyfall, över Smålandsstenar i Gislaved kommun. Biblioteket hade redan drabbats av en mindre översvämning några år tidigare. Biblioteket låg i markplan men de hade även tillgång till källarutrymmen där det fanns både en samlingslokal och hela magasinet. Magasinet blev helt översvämmat och allt fick slängas.
Karolina Persson är tillförordnad bibliotekschef i Gislaveds kommun. Hon berättar att biblioteket i Smålandsstenar till slut stängdes 2016 och öppnades i nya lokaler 2017. Hon konstaterar att de sedan dess inte haft samma problem med varken översvämningar eller skyfall och hon hoppas att det kommer att förbli så.
– Men det kan ju bli problem med till exempel garage. Vi har en bokbuss och i det garaget skulle det kunna bli väldigt mycket vatten och där måste vi fundera över hur vi gör med det, kanske kan man sätta upp vallar där det sluttar neråt, säger Karolina Persson.
Hon lägger till att de inte har gjort någon stor riskinventering av byggnaderna och att det de senaste åren främst har handlat om problem med värmen i lokalerna.
Karolina Persson menar att det är svårt att säga om de skulle vara helt förskonade från vattenskador om något liknande skulle hända igen.
– Vi har inte sandsäckar eller pumpar i beredskap utan förlitar oss på att krissamordningen, fastighetsägaren och räddningstjänst kan vara behjälpliga. Det är kanske naivt och aningslöst att tänka så, men samtidigt är det svårt att veta vad man ska köpa in och lagerhålla för att ha en god beredskap på respektive bibliotek, säger Karolina Persson och fortsätter:
Framöver måste vi eventuellt komplettera våra utrymningsplaner med handlingsplaner för värmeböljor och skyfall.
Karolina Persson menar att beredskap för olika vädersituationer kan vara något de svenska biblioteken behöver jobba mer med i framtiden.
– Så att man har fler verktyg att ta till men också att man, när man bygger nytt eller gör en nyinvestering, har med det i tankarna. Det är väldigt populärt att bygga bibliotek med jättestora fönster. Det blir som ugnar när det är riktigt varmt. Om man då inte har använt värmereflekterande fönster. Vi alla behöver lära oss mer, säger Karolina Persson.
Samtidigt konstaterar hon att investeringar förstås kostar pengar, till exempel klimatanläggningar som också innebär stora energikostnader.
– Kanske man även tänka på andra lösningar som kanske också kan vara hållbara både ekonomiskt och miljömässigt. Dessutom ska man navigera mellan estetik, funktion och arkitektur. Det kan också vara knepigt. Det får inte se ut hur som helst men samtidigt får man inte offra funktionen för det estetiska uttrycket i allt för stor utsträckning, understryker Karolina Persson.
Det är i vilket fall som helst, menar hon, viktigt att ha en bra inomhusmiljö för att både personal och besökare ska trivas. I slutändan, påverkar det bibliotekets attraktivitet och hur väl man kan leverera utifrån sitt uppdrag.
Sedan, inflikar hon, är en händelse som en översvämning något som inträffar ytterst sällan. Hur ska man vikta det i en budget? Hur mycket pengar ska man lägga på det, funderar Karolina Persson i Gislaved.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer