En revival för det uppsökande!
6 mar 2014 • 3 min
Eftersom det här numret av BBL rymmer flera texter som belyser läsning har jag bekantat mig med en kandidatuppsats från...
Eftersom det här numret av BBL rymmer flera texter som belyser läsning har jag bekantat mig med en kandidatuppsats från BHS som handlar om att väcka läslust hos barn i förskoleåldern. Det är en kvalitativ studie av Linda Andersson och Maria Berntsson om föräldrars syn på sin egen, förskolans och bibliotekets lässtimulerande roll.
Just den empiriska delens intervjuer med sex föräldrapar är onekligen tankeväckande inte minst för att folkbiblioteken, enligt bibliotekslagen, ska ”ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar för att främja deras språkutveckling och stimulera till läsning”.
Frågan är hur man ska ta sig an den uppgiften om biblioteken och deras verksamhet bara väldigt diffust finns på kartan hos föräldrarna? Och då handlar det ändå här om föräldrar som insett läsningens betydelse och tycker att den har en viktig funktion i samhället, som har ett förhållande till böcker och tycker att det är deras eget ansvar att barnen blir intresserade av läsning.
Bland föräldrarna var man alltså hyfsat samstämmig ifråga om både sin egen och förskolans viktiga roll i det lässtimulerande arbetet. Bibliotekets roll i det hela däremot ansågs inte vara så stor. Flera ansåg till och med det vara tveksamt om det alls fanns någon roll där för biblioteken att spela. Vilket är logiskt med tanke på att många av föräldrarna sällan eller aldrig besökte biblioteket med sina barn. Då blir det ju svårt att få en uppfattning om vad biblioteket kan bidra med.
För säkerhets skull letar jag efter ett samband mellan besöksfrekvens och geografiskt avstånd till biblioteket. Men det gav inte på något sätt glasklara besked: det föräldrapar som hade 150 m till biblioteket gick i princip aldrig dit och det par som hade 6 km, bara en gång var fjärde månad enligt egen uppskattning, vilket antagligen betyder än mer sällan eftersom man i intervjusituationer tenderar att hyfsa statistiken i fördelaktig riktning. Ett annat föräldrapar hade 4,5 km till biblioteket och besökte det kanske en gång varannan månad.
Det man i huvudsak förknippade bibliotek med var: låna böcker, ge boktips och trevligt bemötande samt information. Vad annat biblioteket kunde erbjuda kände föräldrarna just inte till och man uppgav att man saknade information om aktiviteter och öppettider. Någon pekade på ”bibliotekets osynlighet i vardagen”.
Direkt nedstämd blir man av det faktum att flera föräldrar i uppsatsen säger att de upplever att deras barn stör på biblioteket, att det är en tyst plats och att det inte är ett ställe att uppehålla sig på eftersom det inte finns så mycket annat att göra än att låna böcker… Nu kan visserligen det dåliga samvetet hos stressade småbarnsföräldrar ta sig underliga bortförklaringsvägar där ingrodda föreställningar lever sitt eget lilla liv eftersom de helt enkelt inte har uppdaterats.
De flesta föräldrar såg eller i varje fall trodde att det fanns ett samarbete och därmed ett samband mellan förskola och bibliotek ifråga om det lässtimulerande arbetet. Alltid något. Men det verkar finnas en hel del att göra för åtminstone vissa bibliotek ifråga om att nå ut med vad man kan erbjuda och vilken roll man kan spela i det lässtimulerande arbetet. Synliggör och marknadsför om så bara med en lapp i brevlådan med information om bibliotekets verksamheter, föreslår uppsatsförfattarna bland annat.
Och den uppsökande verksamheten borde få en revival. Lagens skrivningar är inte tomma ord, de förpliktigar.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer