Förslag till ny plan: ”Endast lagen sätter gränserna”

30 sep 2015 • 2 min

Vem som får föreläsa på folkbiblioteken och vilka besökare biblioteken prioriterar är frågor som väcker debatt. Biblioteksbladet har fått ta...

Katti-Hoflin-2Vem som får föreläsa på folkbiblioteken och vilka besökare biblioteken prioriterar är frågor som väcker debatt. Biblioteksbladet har fått ta del av ett utkast till Stockholms nya biblioteksplan. I det framgår att ”endast lagen sätter gränserna” för verksamheten.

Den nuvarande biblioteksplanen i Stockholm gäller fram till och med 2015 och är ”ett viktigt instrument för strategisk styrning”. Arbetet med att utforma en ny biblioteksplan pågår just nu och Biblioteksbladet har läst ett utkast.

I utkastet till ”Biblioteksplan för Stockholms bibliotek 2016-2020” står det att ”biblioteket dömer inte” och ”biblioteket tar inte ställning”.

– Jag har ingen kommentar till utkastet och kan inte säga om någon av meningarna kvarstår när biblioteksplanen är färdig, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm, och fortsätter:

– Biblioteksplanen är under arbete och vi är inte alls klara. Det är bättre att det blir bra än att det går fort. Alla ska få vara med och grotta och processa.

Under rubriken ”Stockholms bibliotek: Inriktning och kärna” står det i utkastet att det i Stockholms bibliotek finns ”… det udda, det populära, det olämpliga och det tillrättalagda”. Det förklaras också att ”demokrati är krävande” och att det i samtal om ”samhällets utveckling” ska rymmas ”även det obekväma och kontroversiella”.

Dessutom framhålls att ”… det öppna samtalet stängs aldrig för någon”, tillsammans med förklaringen att biblioteket inte ska döma eller ta ställning. Vad gäller inriktningen gäller ”endast lagen sätter gränserna. Bibliotekets medarbetare är bärare av uppgiften.”

I år har frågan vem som får hyra lokaler eller anlitas som föreläsare inom folkbibliotekens ramar väckt diskussion vid flera tillfällen. Exempelvis har en föreläsning med Jan Sjunnesson, skribent på sajten Avpixlat, stoppats av Stadsbiblioteket i Göteborg, med hänvisning till risken för ”ordningsstörning”.

I Uppsala driver Upsala Nya Tidning just nu frågan att en planerad föreläsning med samme Sjunnesson ska ställas in: ”Ingen ifrågasätter Sjunnessons yttrandefrihet. Men Stadsbiblioteket kan inte ha någon skyldighet att hyra ut lokaler för ett islamofobiskt möte”.

Jan Sjunnesson har refererat till gällande bibliotekslag och fått stöd av artistprofilen Alexander Bard, som i twitterinlägg hänvisar till ”freedom of speech”.

I utkastet finns även en formulering om nya målgrupper för biblioteken då det ska läggas stor vikt ”vid stockholmare som inte redan älskar bibliotek. Det innebär att stockholmare som redan älskar bibliotek inte alltid finns i fokus för bibliotekets särskilda uppmärksamhet”.

2 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min