Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 sep 2015 • 2 min
Vem som får föreläsa på folkbiblioteken och vilka besökare biblioteken prioriterar är frågor som väcker debatt. Biblioteksbladet har fått ta...
Vem som får föreläsa på folkbiblioteken och vilka besökare biblioteken prioriterar är frågor som väcker debatt. Biblioteksbladet har fått ta del av ett utkast till Stockholms nya biblioteksplan. I det framgår att ”endast lagen sätter gränserna” för verksamheten.
Den nuvarande biblioteksplanen i Stockholm gäller fram till och med 2015 och är ”ett viktigt instrument för strategisk styrning”. Arbetet med att utforma en ny biblioteksplan pågår just nu och Biblioteksbladet har läst ett utkast.
I utkastet till ”Biblioteksplan för Stockholms bibliotek 2016-2020” står det att ”biblioteket dömer inte” och ”biblioteket tar inte ställning”.
– Jag har ingen kommentar till utkastet och kan inte säga om någon av meningarna kvarstår när biblioteksplanen är färdig, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm, och fortsätter:
– Biblioteksplanen är under arbete och vi är inte alls klara. Det är bättre att det blir bra än att det går fort. Alla ska få vara med och grotta och processa.
Under rubriken ”Stockholms bibliotek: Inriktning och kärna” står det i utkastet att det i Stockholms bibliotek finns ”… det udda, det populära, det olämpliga och det tillrättalagda”. Det förklaras också att ”demokrati är krävande” och att det i samtal om ”samhällets utveckling” ska rymmas ”även det obekväma och kontroversiella”.
Dessutom framhålls att ”… det öppna samtalet stängs aldrig för någon”, tillsammans med förklaringen att biblioteket inte ska döma eller ta ställning. Vad gäller inriktningen gäller ”endast lagen sätter gränserna. Bibliotekets medarbetare är bärare av uppgiften.”
I år har frågan vem som får hyra lokaler eller anlitas som föreläsare inom folkbibliotekens ramar väckt diskussion vid flera tillfällen. Exempelvis har en föreläsning med Jan Sjunnesson, skribent på sajten Avpixlat, stoppats av Stadsbiblioteket i Göteborg, med hänvisning till risken för ”ordningsstörning”.
I Uppsala driver Upsala Nya Tidning just nu frågan att en planerad föreläsning med samme Sjunnesson ska ställas in: ”Ingen ifrågasätter Sjunnessons yttrandefrihet. Men Stadsbiblioteket kan inte ha någon skyldighet att hyra ut lokaler för ett islamofobiskt möte”.
Jan Sjunnesson har refererat till gällande bibliotekslag och fått stöd av artistprofilen Alexander Bard, som i twitterinlägg hänvisar till ”freedom of speech”.
I utkastet finns även en formulering om nya målgrupper för biblioteken då det ska läggas stor vikt ”vid stockholmare som inte redan älskar bibliotek. Det innebär att stockholmare som redan älskar bibliotek inte alltid finns i fokus för bibliotekets särskilda uppmärksamhet”.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
2 kommentarer