Ett vindskydd - när det blåser lite snålt
3 apr 2012 • 3 min
Våren har nästan kommit till Stockholm och med den det där kalla, grälla och avslöjande solljuset som lite ogästvänligt sticker...
Våren har nästan kommit till Stockholm och med den det där kalla, grälla och avslöjande solljuset som lite ogästvänligt sticker i ögonen och får en att kisa. Det blåser snålt så där som det brukar göra de där första skälvande dagarna när våren liksom tvekar. Passerar St Claras kyrkogård på väg tillbaka till jobbet efter lunchrast. Noterar människor i en lång ringlande kö. Försöker med blicken greppa var den börjar och framför allt vad målet är och det tar en stund innan jag inser att målet – det är ett gratis mål mat. De är många som köar. Som är hungriga.
I Sverige 2012 är det inte bara den trevande våren som bidrar till att det blåser snålt. I en nyligen publicerad och ganska uppmärksammad rapport från Rädda Barnen läser jag att barnfattigdomen har ökat sedan 2008 och den fortsätter att öka (Barnfattigdomen i Sverige 2012). Jag ska erkänna att jag alltid skruvar lite besvärat på mig inför ordet barnfattigdom. Om barn är fattiga så beror det väl på att de vuxna är fattiga och/eller att den institution som ska träda i de vuxnas ställe är bristfällig eller rent av icke-existerande? Men vi talar inte om vuxenfattigdom. När barns vuxna är fattiga talar vi snarare om utanförskap – ett annat knepigt ord eftersom det dels antyder att man har ett val, dels blir en eufemism för en mängd problem varav att vara fattig är ett.
Rädda Barnen som alltså självt talar om barnfattigdom ger mig åtminstone lite rätt: ”Fattigdom i Sverige är enligt Rädda Barnen andelen barn i familjer som får socialbidrag och/eller har låg inkomststandard. Det innebär att inkomsterna är lägre än vad som behövs för att täcka de nödvändiga kostnaderna.”
Det är framförallt tre grupper av barn som är särskilt utsatta och som inte har nåtts av den allmänna välfärdsutvecklingen: barn med utländsk bakgrund, barn i storstädernas förorter och barn till ensamstående. Skillnaderna är också stora mellan de fattigaste och de rikaste grupperna av barn, mellan kommuner och mellan stadsdelar i storstäderna.
2009 utgjorde andelen barn i hushåll med fattiga vuxna (låg inkomst och med försörjningsstöd) i Malmö 7,9 %, i Göteborg 5,7 % och i Stockholm 3,3 % (den värsta barn/vuxenfattigdomen blir i allt ökande utsträckning ett storstadsproblem). Barn som lever i fattiga hem (”ekonomiskt utsatta” – jag har svårt för den termen också…) löper tre gånger så stor risk att bli slagna (våld i hemmet) och 50 % större risk att bli mobbade i skolan. Deras möjligheter (och rätt enligt Barnkonventionens Artikel 31) till fritid är kanske begränsade eftersom de inte kan följa med till simhallen, ta del av musikskolans verksamhet, gå på bio med kompisar, dvs verksamheter som kostar pengar som familjen inte har.
Vad har då vuxen/barnfattigdom med bibliotek att göra? Ja, allt och ingenting.
Ingenting, eftersom biblioteken knappast kan fylla hålen efter en ekonomisk familjepolitik som havererat.
Ingenting, eftersom varken böcker eller bibliotekarier skyddar mot slag, skolmobbning eller för den delen mättar magar.
Allt, eftersom biblioteket till skillnad från simmet, musikskolan och bion är gratis. Allt, eftersom det kan vara en fristad – en kravlös plats för i bästa fall lite gemenskap och trygghet. Allt, därför att barnen där kan möta andra vuxna.
Allt det där kan biblioteken vara om man bara når dem som behöver det mest.
Ett vindskydd när det blåser snålt.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer