Filmtjänst blev för dyr för biblioteket
20 jul 2021 • 2 min
Biblioteken i Malmö och Uppsala har sagt upp avtalet som ger låntagarna möjlighet att låna film. Det blev för kostsamt.
Från och med augusti kan Malmöborna inte längre streama film från biblioteket. Avtalet med Cineasterna har sagts upp då det blev för dyrt.
– Problemet är att vi har en budget som är avsatt att täcka både tryckta medier och e-medier. Som det har sett ut det senaste året äter e-medierna upp en för stor del av den totala budgeten. Vi måste få ekvationen att gå ihop i slutändan och det får vi inte just nu, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson till Sydsvenskan.
Enligt samma tidning ökade utlånen av filmer via tjänsten som nu sägs upp med 38 procent under pandemiåret 2020. Det blev helt enkelt för kostsamt för biblioteken.
Förändringen beskrivs också som ett sätt att prioritera litteratur framför film, i enlighet med uppdraget i bibliotekslagen.
Tidigare i våras sade även Uppsala upp avtalet med Cineasterna, också där för att det blev dyrt. Tjänsten var populär och väl använd även i Uppsala, men när kulturförvaltningen var tvungen att spara prioriterades annan verksamhet, bland annat med hänvisning till bibliotekens övergripande uppdrag.
Daniel Andersson, som ansvarar för utveckling och innehåll av tjänsten Cineasterna på FörlagEtt, beklagar avhoppen. Men han påpekar att biblioteken har möjlighet att kontrollera sina kostnader för tjänsten genom att sätta ett tak för hur många filmer varje låntagare kan låna per månad.
– Från vår sida har vi även erbjudit prisreduceringar till både Uppsala och Malmö då tjänsten är oerhört uppskattad bland deras låntagare. Erbjudandet har Uppsala och Malmö dessvärre tackat nej till.
I dagsläget erbjuder bibliotek i över 200 kommuner sina låntagare tjänsten Cineasterna. Många kommuner använder sig också av BTJ:s filmtjänst Viddla.
2 kommentarer
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Det är förvisso sant att biblioteken är ålagda att prioritera litteraturen, men ibland får jag känslan av att man prioriterar den för mycket. För bibliotekslagens formulering ”Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt.” måste tolkas som att biblioteken också ska främja kultur och bildning i stort, och i dagens värld har litteraturen här knappast samma särställning som den tidigare hade. Att kunna erbjuda film av stora regissörer som Bergman, Fellini, Tarkovskij, m.fl. är då rimligen viktigare än att ha några extra exemplar av Camilla Läckbergs senaste dussindeckare för att folk inte ska klaga allt för mycket över den långa reservationskön. (Nu vet jag förvisso inte hur stora fysiska filmsamlingar Malmö och Uppsala har, men i klass med Cineasternas utbud är de väl knappast, och går en dvd förlorad eller blir utsliten kan det ju vara svårt att ersätta den.)
Håller helt med!