Arvika bibliotek storsatsar inför valet
11 jan 2018 • 2 min
Arvika bibliotek vill få fler utlandsfödda att rösta i valet i höst. Nu drar de igång projektet Valet är ditt.


Efter att ha läst en debattartikel om att utlandsfödda har betydligt lägre valdeltagande än svenskfödda bestämde sig Arvika bibliotek för att göra skillnad. I dagarna startar projektet Valet är ditt som ska få upp valdeltagandet den 9 september.
– Vi vill sprida kunskap och berätta om hur mycket invånarna kan påverka genom att vara med och rösta, säger Annika Lindqvist som är projektledare.

Projektet inleds med en föreläsning med författaren Torgny Kvarnstedt som ska prata om litteraturens roll i samhället.
– Efter det följer flera block med olika innehåll, bland annat ska kommunens tjänstemän berätta om hur olika kommunala verksamheter fungerar. Ett block handlar om medier och källkritik, och föreningslivet ska föreläsa om folkbildning och demokrati.
De flesta föreläsningar sker på biblioteket men några ska hållas ute på skolor och föreningslokaler, på så sätt hoppas man nå ut till fler.
– Utmaningen med projektet är att hitta deltagarna. Målgruppen är de som blivit svenska medborgare efter förra valet. Det är en väldigt skiftande grupp. Många är norrmän, tyskar och holländare, och många har bott i Sverige länge innan de bestämde sig för att bli medborgare, säger Annika Lindqvist och fortsätter:
– Vi har också stora grupper som inte kan rösta alls, eftersom det i höst kommer att vara mindre än tre år sedan de fick uppehållstillstånd. Men när vi bjuder in till aktiviteter kommer vi inte att skilja på om man har rösträtt eller inte – huvudsaken är att vi når ut med information och bidrar till den demokratiska diskussionen.
För att nå ut har biblioteket skickat brev till 200 personer i kommunen och tagit hjälp av studieförbund och redan etablerade nätverk.
Förhoppningen är att få till en aktiv ideologisk diskussion i Arvika, och så klart att få fler att rösta i valet.
– Vi hoppas på ett stort engagemang från väljare, politiker och tjänstemän, säger Annika Lindqvist.
Budgeten ligger på 250 000 kronor, varav 100 000 kronor kommer från Svensk biblioteksförening och 150 000 från kommunen.
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer