Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
3 apr 2018 • 2 min
VAD? Afternoon tea om Jane Austen VAR? Biblioteket i Vallentuna kulturhus FÖR VEM? Alla.
På andra våningen i biblioteket i Vallentunas kulturhus har ett femtiotal åhörare slagit sig ner på lätt vadderade svarta stolar. Medelåldern är 70 plus och majoriteten av publiken består av kvinnor. Det är dags för Afternoon tea om författaren Jane Austen.
Publiken har varit ute i god tid och det är svårt att hitta plats för den som kommer strax innan den trekvartslånga stunden drar igång. Jag tränger mig ner längst bak med min tekopp. Biblioteket bjuder nämligen på Earl Grey-te, och det finns även småkakor. Inget märkvärdigt men en fin gest som skapar en mysig stämning.[fakta id=”17587″]
Framför oss står Alexander Chamberlain som håller i eftermiddagens aktivitet som är ett samarrangemang mellan biblioteket och ABF. Han har hållit i liknande evenemang på folkbibliotek i många år.
Med brittisk accent tar Alexander Chamberlain med oss på en resa som har sin början år 1775 då Jane Austen föds i Hampshire. Vi får höra om uppväxten i den högre medelklassen och hur tufft det var att vara kvinna med författardrömmar på den här tiden. Jane Austen tvingades publicera anonymt samtidigt som familjen kämpade med ekonomin.
Alexander Chamberlain är kunnig i ämnet, han svarar på frågor och skapar en avslappnad stämning. Det gör att publiken är mycket engagerad, lyssnar uppmärksamt och utbrister ”oj, jaha” och ”mhm” mellan varven.
Däremot är det en något för detaljerad berättelse han bjuder på. Jag har svårt att hänga med och tappar bort mig, teet ska ju hinna drickas och dessutom störs jag då och då av andra besökare som prasslar eller pratar bakom mig. Arrangemanget pågår nämligen mitt i biblioteket.
Dessutom hade jag önskat något mer inslag som gjorde att jag kom närmare Jane Austen. Kanske bilder på henne och familjemedlemmarna. Eller kopior ur originalutgåvor, eller varför inte en bild som visade hennes handstil. Men det är klart, jag kanske är ett barn av min tid som har svårt att sitta stilla och bara lyssna utan några ytterligare inslag.
När jag gick från Vallentuna kulturhus var det med en mysig känsla i magen, även om eftermiddagen lämnade mig med fler frågetecken än svar. Vem var hon egentligen, en av den engelskspråkiga litteraturens mest klassiska författare som skrev dessa stora kärleksromaner?
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer