Bibliotekarier i protest – arrangerar manifestation efter besparingskrav
30 apr 2019 • 3 min
Bibliotekarier i Stockholm arrangerar en manifestation för att protestera mot politikernas sparkrav som drabbar biblioteken. Manifestationen hålls den 12 maj på Sergels torg i Stockholm.
Nära 400 personer har anmält på Facebook att de kommer till manifestationen Rädda biblioteken! som arrangeras på Sergels torg i Stockholm den 12 maj. Bakom initiativet står personal från olika folkbibliotek i staden.
– Vi har fått en ganska snabb reaktion och det visar att det här är något som engagerar, säger Patrik Schylström, bibliotekarie och skyddsombud på Stadsbiblioteket och en av initiativtagarna till manifestationen.
Bakgrunden till protesten är det rejäla besparingskravet på kulturförvaltningen som den nya grönblå majoriteten i Stockholm beslutat om. Under 2019 blir det en besparing på 45 miljoner kronor på hela förvaltningen, och bibliotekens budget krymper med drygt 700 000 kronor. 90 tjänster försvinner varav 34 tjänster inom biblioteken.
– Besparingskrav är inget konstigt i sig, vi är vana vid att gå in i budgetår med tio-procentiga besparingskrav. Men i år blev det en orimligt stor besparing som bland annat innebär att många långtidsvikarier får sluta och aktiviteter som författarsamtal och vårt populära Bokkollo för ungdomar tas bort. Verksamheten blir urholkad, säger Patrik Schylström och berättar att sparkravet skapat en frustration bland medarbetarna.
Manifestationen Rädda biblioteken! arrangeras klockan 16–18 söndagen den 12 maj. Flera kulturpersonligheter håller tal, bland annat författaren Kristoffer Leandoer och Grethe Rottböll, ordförande i Svenska författarförbundet. Låntagare från Bredäng och några andra bibliotek har också bjudits in för att berätta om vad biblioteket betyder för dem.
Vad hoppas ni på?
– Vi kan inte ändra på allting, men vi vill påminna oss själva om vilken betydelse biblioteket har och även säga till makthavarna att det är en för stor förändring. Bibliotek är en viktig plats för demokrati, samtal och möten. En plats som gör det möjligt för folk – oberoende bakgrund – att lära sig saker och få känsloupplevelser. Biblioteken är en av de sista ickekommersiella platserna och det betyder någonting, säger Patrik Schylström.
Personalen har också gjort två upprop. I mars skapade bibliotekarierna i Farsta ett upprop som skrevs under av 182 kollegor runt om i staden. Efter det gjorde personalen som jobbar i Asplundhuset, Annexet och Internationella biblioteket vid Odenplan ett eget upprop som undertecknades 85 anställda.
Uppropen skickades in till kulturnämnden.
– Jag har inte varit med om något liknande under mina 21 år inom Stockholm stad, säger Patrik Schylström.
Han är nöjd med responsen de fått från stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
– Han har tagit personalens oro på allvar och sagt att han vill att förändringen ska bli så bra som möjligt.
Bibliotekarierna tog även kontakt med Jonas Naddebo (C ), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm stad, och ordnade så att han kunde besöka deras verksamhet.
– Vi visade bland annat verksamheten för barn och vår programverksamhet. Sedan samtalade vi med Jonas Naddebo och beskrev våra olika arbetsområden, säger Patrik Schylström.
Jonas Naddebo menar att omorganisering och modernisering gör att man kan få bukt med bibliotekens kostnadsökningar.
Kan man bedriva en bra verksamhet när så många tjänster försvinner?
– Jag och förvaltningen är övertygade om att vi behöver göra dessa förändringar och rusta biblioteksverksamheten för framtiden. Personalen på Stockholms bibliotek och den nationella biblioteksstrategin vittnar båda om att arbetsuppgifterna för bibliotekarierna har förändrats med tiden. I dag är biblioteken är en viktig spelare i samhällsnavigationen och hjälper människor att hitta rätt bland myndigheter och i stadsmiljön. Vi ser också hur bokkonsumtionen förändras och blir allt mer digital. Att inte våga se över organisationen och personalsammansättningen, förtydliga uppdraget, och satsa på att utveckla bibliotekens digitala erbjudande vore dumt enligt mig, säger Jonas Naddebo.
Vad har du för tankar kring manifestationen som bibliotekarierna arrangerar 12 maj?
– Det gör mig oerhört glad och tacksam varje gång som jag ser att vi lever i en utvecklad och fungerade demokrati. Personalens engagemang är viktigt för att biblioteken ska fortsätta ha en så stor plats i samhället. Förändring är jobbigt och skrämmande, det förstår jag, men den är också nödvändig. Tonläget som råder just nu är en kulturell domedag, vilket inte stämmer. Kulturbudgeten är den näst högsta i stadens historia, bibliotekens är i princip oförändrad, inga bibliotek ska läggas ner.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/tre-bibliotekschefer-om-atstramade-budgetar/
http://biblioteksbladet.test/enkat-bistrare-tider-for-biblioteken/
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer