Bibliotekarier i protest – arrangerar manifestation efter besparingskrav
30 apr 2019 • 3 min
Bibliotekarier i Stockholm arrangerar en manifestation för att protestera mot politikernas sparkrav som drabbar biblioteken. Manifestationen hålls den 12 maj på Sergels torg i Stockholm.


Nära 400 personer har anmält på Facebook att de kommer till manifestationen Rädda biblioteken! som arrangeras på Sergels torg i Stockholm den 12 maj. Bakom initiativet står personal från olika folkbibliotek i staden.
– Vi har fått en ganska snabb reaktion och det visar att det här är något som engagerar, säger Patrik Schylström, bibliotekarie och skyddsombud på Stadsbiblioteket och en av initiativtagarna till manifestationen.
Bakgrunden till protesten är det rejäla besparingskravet på kulturförvaltningen som den nya grönblå majoriteten i Stockholm beslutat om. Under 2019 blir det en besparing på 45 miljoner kronor på hela förvaltningen, och bibliotekens budget krymper med drygt 700 000 kronor. 90 tjänster försvinner varav 34 tjänster inom biblioteken.
– Besparingskrav är inget konstigt i sig, vi är vana vid att gå in i budgetår med tio-procentiga besparingskrav. Men i år blev det en orimligt stor besparing som bland annat innebär att många långtidsvikarier får sluta och aktiviteter som författarsamtal och vårt populära Bokkollo för ungdomar tas bort. Verksamheten blir urholkad, säger Patrik Schylström och berättar att sparkravet skapat en frustration bland medarbetarna.
Manifestationen Rädda biblioteken! arrangeras klockan 16–18 söndagen den 12 maj. Flera kulturpersonligheter håller tal, bland annat författaren Kristoffer Leandoer och Grethe Rottböll, ordförande i Svenska författarförbundet. Låntagare från Bredäng och några andra bibliotek har också bjudits in för att berätta om vad biblioteket betyder för dem.
Vad hoppas ni på?
– Vi kan inte ändra på allting, men vi vill påminna oss själva om vilken betydelse biblioteket har och även säga till makthavarna att det är en för stor förändring. Bibliotek är en viktig plats för demokrati, samtal och möten. En plats som gör det möjligt för folk – oberoende bakgrund – att lära sig saker och få känsloupplevelser. Biblioteken är en av de sista ickekommersiella platserna och det betyder någonting, säger Patrik Schylström.
Personalen har också gjort två upprop. I mars skapade bibliotekarierna i Farsta ett upprop som skrevs under av 182 kollegor runt om i staden. Efter det gjorde personalen som jobbar i Asplundhuset, Annexet och Internationella biblioteket vid Odenplan ett eget upprop som undertecknades 85 anställda.
Uppropen skickades in till kulturnämnden.
– Jag har inte varit med om något liknande under mina 21 år inom Stockholm stad, säger Patrik Schylström.
Han är nöjd med responsen de fått från stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
– Han har tagit personalens oro på allvar och sagt att han vill att förändringen ska bli så bra som möjligt.
Bibliotekarierna tog även kontakt med Jonas Naddebo (C ), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm stad, och ordnade så att han kunde besöka deras verksamhet.
– Vi visade bland annat verksamheten för barn och vår programverksamhet. Sedan samtalade vi med Jonas Naddebo och beskrev våra olika arbetsområden, säger Patrik Schylström.
Jonas Naddebo menar att omorganisering och modernisering gör att man kan få bukt med bibliotekens kostnadsökningar.
Kan man bedriva en bra verksamhet när så många tjänster försvinner?
– Jag och förvaltningen är övertygade om att vi behöver göra dessa förändringar och rusta biblioteksverksamheten för framtiden. Personalen på Stockholms bibliotek och den nationella biblioteksstrategin vittnar båda om att arbetsuppgifterna för bibliotekarierna har förändrats med tiden. I dag är biblioteken är en viktig spelare i samhällsnavigationen och hjälper människor att hitta rätt bland myndigheter och i stadsmiljön. Vi ser också hur bokkonsumtionen förändras och blir allt mer digital. Att inte våga se över organisationen och personalsammansättningen, förtydliga uppdraget, och satsa på att utveckla bibliotekens digitala erbjudande vore dumt enligt mig, säger Jonas Naddebo.
Vad har du för tankar kring manifestationen som bibliotekarierna arrangerar 12 maj?
– Det gör mig oerhört glad och tacksam varje gång som jag ser att vi lever i en utvecklad och fungerade demokrati. Personalens engagemang är viktigt för att biblioteken ska fortsätta ha en så stor plats i samhället. Förändring är jobbigt och skrämmande, det förstår jag, men den är också nödvändig. Tonläget som råder just nu är en kulturell domedag, vilket inte stämmer. Kulturbudgeten är den näst högsta i stadens historia, bibliotekens är i princip oförändrad, inga bibliotek ska läggas ner.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/tre-bibliotekschefer-om-atstramade-budgetar/
http://biblioteksbladet.test/enkat-bistrare-tider-for-biblioteken/
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer