Biblioteket vägrade ta in bok – kritiseras nu av JO

29 jun 2017 • 1 min

Falköpings kommun får kritik av Justitieombudsmannen efter att folkbiblioteket vägrat att ta in en bok om invandring. JO tycker att biblioteket bryter mot kravet på objektivitet.

Foto: Falköpings bibliotek
Foto: Falköpings bibliotek

Falköpings bibliotek fick förra året in en förfrågan från en person som ville låna Världsmästarna: när Sverige blev mångkulturellt som givits ut under pseudonymen Julia Caesar. Men biblioteket ville varken köpa in eller fjärrlåna boken eftersom man tyckte att den hade brister i kvalitet, vederhäftighet och värderingar.

I bibliotekets medieplan har man skrivit att värderingar är den viktigaste faktorn att ta hänsyn till när en bok ska kvalitetsbedömas. Anledningen är att man inte vill att de mänskliga rättigheterna ska kränkas.

Men JO kritiserar nu kommunen och menar att man inte varit objektiv när man avslagit lånebegäran. JO skriver att man förstår att det måste göras ett urval på folkbiblioteken, men att biblioteket inte ska ta hänsyn till vilka värderingar och åsikter som lyfts fram i en bok så länge boken inte innehåller något brottsligt. Att göra ett sådant urval ”står i direkt strid med bibliotekslagens krav på allsidighet och fri åsiktsbildning och är inte heller förenlig med objektivitetsprincipen”.

Christina Seveborg är bibliotekschef och var själv med och bestämde att biblioteket inte skulle ta in boken.

– Beslut fattades efter de riktlinjer och beslut som fanns, säger hon och påpekar att det inte var fel att avslå förfrågan om inköpet.

– Jag tycker det var ett intressant och välformulerat JO-beslut som innehåller en lång utläggning om bibliotekets uppdrag och roll. JO kritiserar formuleringen i medieplanen, det måste vi ta åt oss av och se över, säger Christina Seveborg.

1 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min