Bibliotopia - om bibliotekens framtid
24 jan 2014 • 2 min
E-lånen som hotar spräcka bibliotekens mediebudgetar, den nya bibliotekslagen samt PISA-undersökningens nedslående resultat beträffande de svenska skolorna – bibliotekens roll...

E-lånen som hotar spräcka bibliotekens mediebudgetar, den nya bibliotekslagen samt PISA-undersökningens nedslående resultat beträffande de svenska skolorna – bibliotekens roll förändras med samhället och det och mycket annat hoppas man kunna diskutera och debattera i Skaraborg i april. Då anordnas en heldagskonferens – Bibliotopia 2014 – om framtidens bibliotek.
– I Skaraborg träffas vi med jämna mellanrum i nätverk och vi har länge diskuterat att det är svårt för oss att komma iväg på kompetensutveckling eller fortbildning. Många arbetar på små bibliotek och det är svårt att stänga och åka iväg. Det var så vi började fundera på att ordna något själva och det sammanföll med diskussioner som fördes i Västra Götalands kulturnämnd, berättar Anna Gullstrand på stadsbiblioteket i Skövde.
Det är Skövde stadsbibliotek och Falköpings bibliotek med Britt Lööf som drivande motor som med stöd av Kultur i väst och regionens kultursekretariat anordnar konferensen.
Västra Götalands kulturnämnd har beviljat 100 000 kronor i stöd för årets Bibliotopia, som äger rum den 2 april i Falköping på en gymnasieskola. Det är sagt att ytterligare 200 000 kronor ska utgå i stöd för konferenser 2015 och 2016, då förlagda till Skövde respektive Skaraborg kommun.
I år har man valt att fokusera på framtidsfrågor.
– Den digitala utvecklingen går snabbt, vi behöver omdefiniera våra roller och hur vi motiverar det som vi tycker gör biblioteken till en så viktig plats i dagens samhälle. Kulturen som tillväxtfaktor är ett annat ämne som vi pratar mycket om här Skaraborg, berättar Anna Gullstrand.
Bibliotopia vänder sig till bibliotekspersonal och politiker i hela Västra Götaland.
Som föreläsare på konferensen deltar bl a Elsebeth Tank, tidigare bibliotekschef i Malmö, Lo Claesson som kommer att tala om Makerspace på bibliotek – en utveckling av bibliotekens folkbildartanke (se även BBL nr 8/2013) och Catrin Eriksson, skolbibliotekschef i Linköping där man bl a har satsat på fokusbibliotek, ett rum för lärande och integrerad samverkan i skolan.
Moderator på konferensen är Katti Hoflin, verksamhetschef på Dunkers kulturhus.
Senaste nytt

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min
0 kommentarer