De testar att jobba utomhus
28 nov 2018 • 3 min
Det är inte bara barn som mår bra av att komma ut och röra på sig. I forskningsprojektet ”Stick ut!” får vuxna lämna kontoren och jobba utomhus. Malmö stadsbibliotek är en av 55 förvaltningar som testar.
Är du duktigare på jobbet om du sitter kvar längst framför datorn? Nja, i Malmö stad uppmanas kontorsslavar att testa sina arbetsuppgifter utomhus. Läsa en lång rapport på en bänk i parken. Planera något nytt under en cykeltur. Ha möte under en promenad.
Bibliotekarierna Nanna Ekman och Mimmi Widner har lämnat sina skrivbord på Malmö Stadsbibliotek, köpt sig varsin kaffe i pappersmugg och gått ut i parken för ett möte. Runt knuten lurar en höststorm som redan får löv och grus att dansa, och anteckningsböcker att fladdra. På dagordningen står att Nanna Ekman ska uppdatera kollegan Mimmi Widner om de pågående digitala utvecklingsprojekten, som ”Bibblan Bildar”.
Varför valde ni att ta en promenad i parken?
– Det går ofta bättre att prata när man promenerar. Det gynnar kreativiteten att röra sig. En promenad kan även göra ett svårt samtal lite lättare. Ta till exempel ett samtal med tonåringen. Många chefer och coacher väljer spontant att ta en promenad under ett medarbetarsamtal, säger Nanna Ekman.
– När jag rör mig är jag mer koncentrerad på samtalet. Om jag sitter ner tittar jag på de andra och fokuserar mer på personen. Under en promenad är man på samma nivå. Det tar udden av hierarkin, säger Mimmi Widner.
Ge ett exempel på ett riktigt lyckat möte utomhus, som kanske inte hade gått lika bra i ett bokat mötesrum!
– Vi var sex personer som hade fått en lite vad man kalla knepig fråga från en chef. Då gick vi ut till en fin plats i parken, säger Mimmi Widner och pekar mot en terrass som vetter mot kanalen i parken.
– Alla fick säga vad de tyckte medan vi andra lyssnade. Det var en person som antecknade, tillägger Nanna Ekman.
Ge ett exempel på när det inte har fungerat.
– En gång kom det en hel dagisklass just när jag hade satt mig ner här i parken. Då fick jag leta upp en annan plats. Vi började att sticka ut i maj, så nu gäller det att hitta former för att komma ut i höst och vinter, säger Nanna Ekman.
Vad kan man inte göra utomhus?
– Det kan nog vara svårare att ha ett formellt möte med ett tydligt syfte, säger Mimmi Widner.
– Att läsa på datorskärmen kan vara svårt när solen skiner. Arbetet kan begränsas om det inte finns tillgång till wifi, fortsätter Nanna Ekman.
Vad vinner ni mer än kreativitet när ni går ut?
– Ljus och grönska. Och koncentration, säger Mimmi Widner.
– Att få röra på sig. Det är skönt om jag har sovit dåligt och är stel i nacken, säger Nanna Ekman.
Kan ni lämna skrivbordet utan att få dåligt samvete för att chefen eller kollegorna ska undra var ni håller hus och om ni egentligen sköter era jobb?
– Vi sitter i ett öppet landskap där många lämnar skrivbordet för att jobba på andra platser i biblioteket, till exempel i utlåningsdisken, säger Mimmi Widner.
– Det är klart att jag kan känna mig lite skyldig, men då plockar jag fram appen och beskriver vad jag har gjort, fortsätter Nanna Ekman.
I en app rapporterar deltagarna i forskningsprojektet vad de uträttat utanför kontoret. Var det ett informellt samtal, ett möte, ett telefonsamtal eller för att läsa, planera och tänka? Deltagarna beskriver även hur det gick och hur det kändes: Hade de dåligt samvete för att de gick ut från kontoret?
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer