De testar att jobba utomhus

28 nov 2018 • 3 min

Det är inte bara barn som mår bra av att komma ut och röra på sig. I forskningsprojektet ”Stick ut!” får vuxna lämna kontoren och jobba utomhus. Malmö stadsbibliotek är en av 55 förvaltningar som testar.

Huvudbiblioteket i Malmö ligger precis intill Slottsparken. Nu går bibliotekarierna Nanna Ekman och Mimmi Widner ut när de ska ha möten. Foto: Ann Persson.
Huvudbiblioteket i Malmö ligger precis intill Slottsparken. Nu går bibliotekarierna Nanna Ekman och Mimmi Widner ut när de ska ha möten. Foto: Ann Persson.

Är du duktigare på jobbet om du sitter kvar längst framför datorn? Nja, i Malmö stad uppmanas kontorsslavar att testa sina arbetsuppgifter utomhus. Läsa en lång rapport på en bänk i parken. Planera något nytt under en cykeltur. Ha möte under en promenad.

Bibliotekarierna Nanna Ekman och Mimmi Widner har lämnat sina skrivbord på Malmö Stadsbibliotek, köpt sig varsin kaffe i pappersmugg och gått ut i parken för ett möte. Runt knuten lurar en höststorm som redan får löv och grus att dansa, och anteckningsböcker att fladdra. På dagordningen står att Nanna Ekman ska uppdatera kollegan Mimmi Widner om de pågående digitala utvecklingsprojekten, som ”Bibblan Bildar”.

Varför valde ni att ta en promenad i parken?

– Det går ofta bättre att prata när man promenerar. Det gynnar kreativiteten att röra sig. En promenad kan även göra ett svårt samtal lite lättare. Ta till exempel ett samtal med tonåringen. Många chefer och coacher väljer spontant att ta en promenad under ett medarbetarsamtal, säger Nanna Ekman.

– När jag rör mig är jag mer koncentrerad på samtalet. Om jag sitter ner tittar jag på de andra och fokuserar mer på personen. Under en promenad är man på samma nivå. Det tar udden av hierarkin, säger Mimmi Widner.

Ge ett exempel på ett riktigt lyckat möte utomhus, som kanske inte hade gått lika bra i ett bokat mötesrum!

– Vi var sex personer som hade fått en lite vad man kalla knepig fråga från en chef. Då gick vi ut till en fin plats i parken, säger Mimmi Widner och pekar mot en terrass som vetter mot kanalen i parken.

– Alla fick säga vad de tyckte medan vi andra lyssnade. Det var en person som antecknade, tillägger Nanna Ekman.

Ge ett exempel på när det inte har fungerat.

– En gång kom det en hel dagisklass just när jag hade satt mig ner här i parken. Då fick jag leta upp en annan plats. Vi började att sticka ut i maj, så nu gäller det att hitta former för att komma ut i höst och vinter, säger Nanna Ekman.

Vad kan man inte göra utomhus?

– Det kan nog vara svårare att ha ett formellt möte med ett tydligt syfte, säger Mimmi Widner.

– Att läsa på datorskärmen kan vara svårt när solen skiner. Arbetet kan begränsas om det inte finns tillgång till wifi, fortsätter Nanna Ekman.

Vad vinner ni mer än kreativitet när ni går ut?

– Ljus och grönska. Och koncentration, säger Mimmi Widner.

– Att få röra på sig. Det är skönt om jag har sovit dåligt och är stel i nacken, säger Nanna Ekman.

Kan ni lämna skrivbordet utan att få dåligt samvete för att chefen eller kollegorna ska undra var ni håller hus och om ni egentligen sköter era jobb?

– Vi sitter i ett öppet landskap där många lämnar skrivbordet för att jobba på andra platser i biblioteket, till exempel i utlåningsdisken, säger Mimmi Widner.

– Det är klart att jag kan känna mig lite skyldig, men då plockar jag fram appen och beskriver vad jag har gjort, fortsätter Nanna Ekman.

I en app rapporterar deltagarna i forskningsprojektet vad de uträttat utanför kontoret.  Var det ett informellt samtal, ett möte, ett telefonsamtal eller för att läsa, planera och tänka? Deltagarna beskriver även hur det gick och hur det kändes: Hade de dåligt samvete för att de gick ut från kontoret?

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min