De testar att jobba utomhus
28 nov 2018 • 3 min
Det är inte bara barn som mår bra av att komma ut och röra på sig. I forskningsprojektet ”Stick ut!” får vuxna lämna kontoren och jobba utomhus. Malmö stadsbibliotek är en av 55 förvaltningar som testar.


Är du duktigare på jobbet om du sitter kvar längst framför datorn? Nja, i Malmö stad uppmanas kontorsslavar att testa sina arbetsuppgifter utomhus. Läsa en lång rapport på en bänk i parken. Planera något nytt under en cykeltur. Ha möte under en promenad.
Bibliotekarierna Nanna Ekman och Mimmi Widner har lämnat sina skrivbord på Malmö Stadsbibliotek, köpt sig varsin kaffe i pappersmugg och gått ut i parken för ett möte. Runt knuten lurar en höststorm som redan får löv och grus att dansa, och anteckningsböcker att fladdra. På dagordningen står att Nanna Ekman ska uppdatera kollegan Mimmi Widner om de pågående digitala utvecklingsprojekten, som ”Bibblan Bildar”.
Varför valde ni att ta en promenad i parken?
– Det går ofta bättre att prata när man promenerar. Det gynnar kreativiteten att röra sig. En promenad kan även göra ett svårt samtal lite lättare. Ta till exempel ett samtal med tonåringen. Många chefer och coacher väljer spontant att ta en promenad under ett medarbetarsamtal, säger Nanna Ekman.
– När jag rör mig är jag mer koncentrerad på samtalet. Om jag sitter ner tittar jag på de andra och fokuserar mer på personen. Under en promenad är man på samma nivå. Det tar udden av hierarkin, säger Mimmi Widner.
Ge ett exempel på ett riktigt lyckat möte utomhus, som kanske inte hade gått lika bra i ett bokat mötesrum!
– Vi var sex personer som hade fått en lite vad man kalla knepig fråga från en chef. Då gick vi ut till en fin plats i parken, säger Mimmi Widner och pekar mot en terrass som vetter mot kanalen i parken.
– Alla fick säga vad de tyckte medan vi andra lyssnade. Det var en person som antecknade, tillägger Nanna Ekman.
Ge ett exempel på när det inte har fungerat.
– En gång kom det en hel dagisklass just när jag hade satt mig ner här i parken. Då fick jag leta upp en annan plats. Vi började att sticka ut i maj, så nu gäller det att hitta former för att komma ut i höst och vinter, säger Nanna Ekman.
Vad kan man inte göra utomhus?
– Det kan nog vara svårare att ha ett formellt möte med ett tydligt syfte, säger Mimmi Widner.
– Att läsa på datorskärmen kan vara svårt när solen skiner. Arbetet kan begränsas om det inte finns tillgång till wifi, fortsätter Nanna Ekman.
Vad vinner ni mer än kreativitet när ni går ut?
– Ljus och grönska. Och koncentration, säger Mimmi Widner.
– Att få röra på sig. Det är skönt om jag har sovit dåligt och är stel i nacken, säger Nanna Ekman.
Kan ni lämna skrivbordet utan att få dåligt samvete för att chefen eller kollegorna ska undra var ni håller hus och om ni egentligen sköter era jobb?
– Vi sitter i ett öppet landskap där många lämnar skrivbordet för att jobba på andra platser i biblioteket, till exempel i utlåningsdisken, säger Mimmi Widner.
– Det är klart att jag kan känna mig lite skyldig, men då plockar jag fram appen och beskriver vad jag har gjort, fortsätter Nanna Ekman.
I en app rapporterar deltagarna i forskningsprojektet vad de uträttat utanför kontoret. Var det ett informellt samtal, ett möte, ett telefonsamtal eller för att läsa, planera och tänka? Deltagarna beskriver även hur det gick och hur det kändes: Hade de dåligt samvete för att de gick ut från kontoret?
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer