Enkät: Bistrare tider för biblioteken

5 mar 2019 • 2 min

Nästan en fjärdedel av landets kommuner drar ner på sin biblioteksbudget 2019. Det handlar om stängda filialer, minskat öppethållande, krympande mediebudgetar – och lägre ambitioner.

Många bibliotek har fått nya villkor efter valet 2018. Nästan en fjärdedel har fått minskad budget för 2019. Det framgår av Biblioteksbladets enkätundersökning där vi frågat bibliotekscheferna i alla landets kommuner om hur deras budgetar förändrats inför 2019. 238 av 290 svarade.

Av dessa har 23 procent fått mindre att röra sig med, medan 16 procent fått mer. Nästan hälften har oförändrad budget. En tiondel har valt att lämna frisvar då budgetarna antingen inte är riktigt klara eller det satsas olika på olika håll i kommunen. Några nämner förstärkningar från den statliga satsningen Stärkta bibliotek, andra att de får löneuppskrivningar men inga verksamhetstillskott. Men på det hela taget blir det alltså bantning på många av landets folkbibliotek i år.

Politiskt har det skett en skarp högersväng efter valet 2018. 127 av 290 kommuner bytte styre och det är främst vänsterstyren som har fått lämna över till alliansstyren eller blocköverskridande styren. Efter valet 2014 hade 99 kommuner vänsterstyren, mot 38 efter valet 2018. Samtidigt skiftade styret i 13 av 21 regioner. Nu styrs tolv regioner av alliansen, åtta har blocköverskridande styren och bara ett har rödgrönt. Och så många som hälften av regionerna styrs i minoritet.

Sverigedemokraterna har vunnit reellt politiskt inflytande i flera kommuner vilket kan få effekt för bibliotekens verksamhet. I Biblioteksbladets valenkät avvek partiets linje från övriga riksdagspartiers när det gäller frågan om källkritik – Sverigedemokraterna ansåg det odemokratiskt att bedöma källors trovärdighet.

Men folkbibliotekens riktlinjer verkar inte ändras i brådrasket. Biblioteksplanerna skrivs för flera år i taget och så många som 94 procent av kommunerna hade en giltig biblioteksplan i december 2018. Det är knappt åtta procent som har svarat att de fått nya riktlinjer. Bland dessa finns förstärkta uppdrag kring minoritetsspråk, barn- och unga, digital delaktighet. Men också nedläggningar av filialer, minskade mediabudgetar och nedprioritering av integrationsmål.

Hos en del sker förändringar i nämndorganisationen. Någon får en ny kultur- och fritidsnämnd. En annan blir av med sin.

Folkbiblioteken påverkas också av de regionala budgetarna, där till exempel Skåne dragit ner sin kulturbudget med 17 miljoner. Den regionala biblioteksbudgeten i Region Skåne är dock oförändrad.

Biblioteksbladet frågade bibliotekscheferna i alla landets kommuner hur deras budgetar har förändrats för 2019. 238 av 290 har svarat. Resultaten är avrundade till hela procenttal. Grafik: Johanna Jonsson.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min