Enkät: Bistrare tider för biblioteken
5 mar 2019 • 2 min
Nästan en fjärdedel av landets kommuner drar ner på sin biblioteksbudget 2019. Det handlar om stängda filialer, minskat öppethållande, krympande mediebudgetar – och lägre ambitioner.
Många bibliotek har fått nya villkor efter valet 2018. Nästan en fjärdedel har fått minskad budget för 2019. Det framgår av Biblioteksbladets enkätundersökning där vi frågat bibliotekscheferna i alla landets kommuner om hur deras budgetar förändrats inför 2019. 238 av 290 svarade.
Av dessa har 23 procent fått mindre att röra sig med, medan 16 procent fått mer. Nästan hälften har oförändrad budget. En tiondel har valt att lämna frisvar då budgetarna antingen inte är riktigt klara eller det satsas olika på olika håll i kommunen. Några nämner förstärkningar från den statliga satsningen Stärkta bibliotek, andra att de får löneuppskrivningar men inga verksamhetstillskott. Men på det hela taget blir det alltså bantning på många av landets folkbibliotek i år.
Politiskt har det skett en skarp högersväng efter valet 2018. 127 av 290 kommuner bytte styre och det är främst vänsterstyren som har fått lämna över till alliansstyren eller blocköverskridande styren. Efter valet 2014 hade 99 kommuner vänsterstyren, mot 38 efter valet 2018. Samtidigt skiftade styret i 13 av 21 regioner. Nu styrs tolv regioner av alliansen, åtta har blocköverskridande styren och bara ett har rödgrönt. Och så många som hälften av regionerna styrs i minoritet.
Sverigedemokraterna har vunnit reellt politiskt inflytande i flera kommuner vilket kan få effekt för bibliotekens verksamhet. I Biblioteksbladets valenkät avvek partiets linje från övriga riksdagspartiers när det gäller frågan om källkritik – Sverigedemokraterna ansåg det odemokratiskt att bedöma källors trovärdighet.
Men folkbibliotekens riktlinjer verkar inte ändras i brådrasket. Biblioteksplanerna skrivs för flera år i taget och så många som 94 procent av kommunerna hade en giltig biblioteksplan i december 2018. Det är knappt åtta procent som har svarat att de fått nya riktlinjer. Bland dessa finns förstärkta uppdrag kring minoritetsspråk, barn- och unga, digital delaktighet. Men också nedläggningar av filialer, minskade mediabudgetar och nedprioritering av integrationsmål.
Hos en del sker förändringar i nämndorganisationen. Någon får en ny kultur- och fritidsnämnd. En annan blir av med sin.
Folkbiblioteken påverkas också av de regionala budgetarna, där till exempel Skåne dragit ner sin kulturbudget med 17 miljoner. Den regionala biblioteksbudgeten i Region Skåne är dock oförändrad.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer