Enkät: Bistrare tider för biblioteken

5 mar 2019 • 2 min

Nästan en fjärdedel av landets kommuner drar ner på sin biblioteksbudget 2019. Det handlar om stängda filialer, minskat öppethållande, krympande mediebudgetar – och lägre ambitioner.

Många bibliotek har fått nya villkor efter valet 2018. Nästan en fjärdedel har fått minskad budget för 2019. Det framgår av Biblioteksbladets enkätundersökning där vi frågat bibliotekscheferna i alla landets kommuner om hur deras budgetar förändrats inför 2019. 238 av 290 svarade.

Av dessa har 23 procent fått mindre att röra sig med, medan 16 procent fått mer. Nästan hälften har oförändrad budget. En tiondel har valt att lämna frisvar då budgetarna antingen inte är riktigt klara eller det satsas olika på olika håll i kommunen. Några nämner förstärkningar från den statliga satsningen Stärkta bibliotek, andra att de får löneuppskrivningar men inga verksamhetstillskott. Men på det hela taget blir det alltså bantning på många av landets folkbibliotek i år.

Politiskt har det skett en skarp högersväng efter valet 2018. 127 av 290 kommuner bytte styre och det är främst vänsterstyren som har fått lämna över till alliansstyren eller blocköverskridande styren. Efter valet 2014 hade 99 kommuner vänsterstyren, mot 38 efter valet 2018. Samtidigt skiftade styret i 13 av 21 regioner. Nu styrs tolv regioner av alliansen, åtta har blocköverskridande styren och bara ett har rödgrönt. Och så många som hälften av regionerna styrs i minoritet.

Sverigedemokraterna har vunnit reellt politiskt inflytande i flera kommuner vilket kan få effekt för bibliotekens verksamhet. I Biblioteksbladets valenkät avvek partiets linje från övriga riksdagspartiers när det gäller frågan om källkritik – Sverigedemokraterna ansåg det odemokratiskt att bedöma källors trovärdighet.

Men folkbibliotekens riktlinjer verkar inte ändras i brådrasket. Biblioteksplanerna skrivs för flera år i taget och så många som 94 procent av kommunerna hade en giltig biblioteksplan i december 2018. Det är knappt åtta procent som har svarat att de fått nya riktlinjer. Bland dessa finns förstärkta uppdrag kring minoritetsspråk, barn- och unga, digital delaktighet. Men också nedläggningar av filialer, minskade mediabudgetar och nedprioritering av integrationsmål.

Hos en del sker förändringar i nämndorganisationen. Någon får en ny kultur- och fritidsnämnd. En annan blir av med sin.

Folkbiblioteken påverkas också av de regionala budgetarna, där till exempel Skåne dragit ner sin kulturbudget med 17 miljoner. Den regionala biblioteksbudgeten i Region Skåne är dock oförändrad.

Biblioteksbladet frågade bibliotekscheferna i alla landets kommuner hur deras budgetar har förändrats för 2019. 238 av 290 har svarat. Resultaten är avrundade till hela procenttal. Grafik: Johanna Jonsson.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min