Farsta först ut i tillväxtprojekt

13 jan 2012 • 2 min

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där...

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där det lokala biblioteket ska fungera som ett nav. Kultur Farsta i Farstagången 8 är en samlingspunkt och ett kulturcentrum där Kulturskolan i Stockholm och Stockholms stadsbibliotek samarbetar med lokala aktörer i Farsta (Farsta Centrum, Primaskolan och Café Americano), inte bara under invigningens festligheter utan även långsiktigt.

På Farstagången 8 finns bibliotek med läsplatser, en teater med 250 sittplatser, musikstudios, drama- och dansrum, grupprum, studierum, foajé med café, en öppen scen och plats för utställningar. Tanken är att det här ska bli en mötesplats där människor med gemensamma intressenområden kan hitta varandra. Alltifrån professionella kulturutövare till amatörer och fria grupper ska kunna bidra med verksamhet i huset liksom lokala kulturaktörer kan få en plattform för att producera program, events och utställningar.

Satsningen är en del av ett tillväxtprojekt i minst fem stadsdelar i Stockholm där det lokala biblioteket ska vara ett nav. Det är en särskild satsning på 12,8 miljoner som Alliansen i Stockholm gör i Kulturnämndens verksamhetsplan för 2012 och en del av ett större kulturellt tillväxtpaket (27,5 miljoner kronor). Satsningen handlar om att få fler människor delaktiga och aktiva i kulturlivet i stadsdelar där det finns ett ”särskilt behov av ett proaktivt och involverande kulturliv”.

Enligt beslutsunderlaget föreslås Stockholms stadsbibliotek få 8,5 miljoner kronor och Kulturskolan 3,2 miljoner. Kulturstrategiska staben inom Kulturförvaltningen – som förväntas leda arbetet – får 1 miljon kronor i fördelningen.

Under invigningsdagen i Farsta bjöds det på mängder av aktiviteter för alla åldrar. Från klockan 10-22 var det bl a allsång, mangaworkshops, Bellmansvisor, rock, indisk dans sagostunder m m och många lokala utövare lär delta. Biblioteket gästas bland annat av dockteatern TITTUT. Redan på måndagen efter lördagens invigning fortsätter programverksamheten med allsång för barn och en öppen föreläsning för tonårsföräldrar.

Vilka andra stadsdelar – utöver Farsta– som kan komma att omfattas av satsningen beslutas på tisdag. Vissa rykten har gått att Tensta kan vara en av dem.

Läs mer i BBL nr 1

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min