Farsta först ut i tillväxtprojekt

13 jan 2012 • 2 min

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där...

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där det lokala biblioteket ska fungera som ett nav. Kultur Farsta i Farstagången 8 är en samlingspunkt och ett kulturcentrum där Kulturskolan i Stockholm och Stockholms stadsbibliotek samarbetar med lokala aktörer i Farsta (Farsta Centrum, Primaskolan och Café Americano), inte bara under invigningens festligheter utan även långsiktigt.

På Farstagången 8 finns bibliotek med läsplatser, en teater med 250 sittplatser, musikstudios, drama- och dansrum, grupprum, studierum, foajé med café, en öppen scen och plats för utställningar. Tanken är att det här ska bli en mötesplats där människor med gemensamma intressenområden kan hitta varandra. Alltifrån professionella kulturutövare till amatörer och fria grupper ska kunna bidra med verksamhet i huset liksom lokala kulturaktörer kan få en plattform för att producera program, events och utställningar.

Satsningen är en del av ett tillväxtprojekt i minst fem stadsdelar i Stockholm där det lokala biblioteket ska vara ett nav. Det är en särskild satsning på 12,8 miljoner som Alliansen i Stockholm gör i Kulturnämndens verksamhetsplan för 2012 och en del av ett större kulturellt tillväxtpaket (27,5 miljoner kronor). Satsningen handlar om att få fler människor delaktiga och aktiva i kulturlivet i stadsdelar där det finns ett ”särskilt behov av ett proaktivt och involverande kulturliv”.

Enligt beslutsunderlaget föreslås Stockholms stadsbibliotek få 8,5 miljoner kronor och Kulturskolan 3,2 miljoner. Kulturstrategiska staben inom Kulturförvaltningen – som förväntas leda arbetet – får 1 miljon kronor i fördelningen.

Under invigningsdagen i Farsta bjöds det på mängder av aktiviteter för alla åldrar. Från klockan 10-22 var det bl a allsång, mangaworkshops, Bellmansvisor, rock, indisk dans sagostunder m m och många lokala utövare lär delta. Biblioteket gästas bland annat av dockteatern TITTUT. Redan på måndagen efter lördagens invigning fortsätter programverksamheten med allsång för barn och en öppen föreläsning för tonårsföräldrar.

Vilka andra stadsdelar – utöver Farsta– som kan komma att omfattas av satsningen beslutas på tisdag. Vissa rykten har gått att Tensta kan vara en av dem.

Läs mer i BBL nr 1

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min