Farsta först ut i tillväxtprojekt

13 jan 2012 • 2 min

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där...

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där det lokala biblioteket ska fungera som ett nav. Kultur Farsta i Farstagången 8 är en samlingspunkt och ett kulturcentrum där Kulturskolan i Stockholm och Stockholms stadsbibliotek samarbetar med lokala aktörer i Farsta (Farsta Centrum, Primaskolan och Café Americano), inte bara under invigningens festligheter utan även långsiktigt.

På Farstagången 8 finns bibliotek med läsplatser, en teater med 250 sittplatser, musikstudios, drama- och dansrum, grupprum, studierum, foajé med café, en öppen scen och plats för utställningar. Tanken är att det här ska bli en mötesplats där människor med gemensamma intressenområden kan hitta varandra. Alltifrån professionella kulturutövare till amatörer och fria grupper ska kunna bidra med verksamhet i huset liksom lokala kulturaktörer kan få en plattform för att producera program, events och utställningar.

Satsningen är en del av ett tillväxtprojekt i minst fem stadsdelar i Stockholm där det lokala biblioteket ska vara ett nav. Det är en särskild satsning på 12,8 miljoner som Alliansen i Stockholm gör i Kulturnämndens verksamhetsplan för 2012 och en del av ett större kulturellt tillväxtpaket (27,5 miljoner kronor). Satsningen handlar om att få fler människor delaktiga och aktiva i kulturlivet i stadsdelar där det finns ett ”särskilt behov av ett proaktivt och involverande kulturliv”.

Enligt beslutsunderlaget föreslås Stockholms stadsbibliotek få 8,5 miljoner kronor och Kulturskolan 3,2 miljoner. Kulturstrategiska staben inom Kulturförvaltningen – som förväntas leda arbetet – får 1 miljon kronor i fördelningen.

Under invigningsdagen i Farsta bjöds det på mängder av aktiviteter för alla åldrar. Från klockan 10-22 var det bl a allsång, mangaworkshops, Bellmansvisor, rock, indisk dans sagostunder m m och många lokala utövare lär delta. Biblioteket gästas bland annat av dockteatern TITTUT. Redan på måndagen efter lördagens invigning fortsätter programverksamheten med allsång för barn och en öppen föreläsning för tonårsföräldrar.

Vilka andra stadsdelar – utöver Farsta– som kan komma att omfattas av satsningen beslutas på tisdag. Vissa rykten har gått att Tensta kan vara en av dem.

Läs mer i BBL nr 1

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min