Farsta först ut i tillväxtprojekt

13 jan 2012 • 2 min

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där...

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där det lokala biblioteket ska fungera som ett nav. Kultur Farsta i Farstagången 8 är en samlingspunkt och ett kulturcentrum där Kulturskolan i Stockholm och Stockholms stadsbibliotek samarbetar med lokala aktörer i Farsta (Farsta Centrum, Primaskolan och Café Americano), inte bara under invigningens festligheter utan även långsiktigt.

På Farstagången 8 finns bibliotek med läsplatser, en teater med 250 sittplatser, musikstudios, drama- och dansrum, grupprum, studierum, foajé med café, en öppen scen och plats för utställningar. Tanken är att det här ska bli en mötesplats där människor med gemensamma intressenområden kan hitta varandra. Alltifrån professionella kulturutövare till amatörer och fria grupper ska kunna bidra med verksamhet i huset liksom lokala kulturaktörer kan få en plattform för att producera program, events och utställningar.

Satsningen är en del av ett tillväxtprojekt i minst fem stadsdelar i Stockholm där det lokala biblioteket ska vara ett nav. Det är en särskild satsning på 12,8 miljoner som Alliansen i Stockholm gör i Kulturnämndens verksamhetsplan för 2012 och en del av ett större kulturellt tillväxtpaket (27,5 miljoner kronor). Satsningen handlar om att få fler människor delaktiga och aktiva i kulturlivet i stadsdelar där det finns ett ”särskilt behov av ett proaktivt och involverande kulturliv”.

Enligt beslutsunderlaget föreslås Stockholms stadsbibliotek få 8,5 miljoner kronor och Kulturskolan 3,2 miljoner. Kulturstrategiska staben inom Kulturförvaltningen – som förväntas leda arbetet – får 1 miljon kronor i fördelningen.

Under invigningsdagen i Farsta bjöds det på mängder av aktiviteter för alla åldrar. Från klockan 10-22 var det bl a allsång, mangaworkshops, Bellmansvisor, rock, indisk dans sagostunder m m och många lokala utövare lär delta. Biblioteket gästas bland annat av dockteatern TITTUT. Redan på måndagen efter lördagens invigning fortsätter programverksamheten med allsång för barn och en öppen föreläsning för tonårsföräldrar.

Vilka andra stadsdelar – utöver Farsta– som kan komma att omfattas av satsningen beslutas på tisdag. Vissa rykten har gått att Tensta kan vara en av dem.

Läs mer i BBL nr 1

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min