Farsta först ut i tillväxtprojekt

13 jan 2012 • 2 min

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där...

På lördag den 14 januari invigdes en ny kultursatsning i Farsta i Stockholm som en del av ett tillväxtprojekt där det lokala biblioteket ska fungera som ett nav. Kultur Farsta i Farstagången 8 är en samlingspunkt och ett kulturcentrum där Kulturskolan i Stockholm och Stockholms stadsbibliotek samarbetar med lokala aktörer i Farsta (Farsta Centrum, Primaskolan och Café Americano), inte bara under invigningens festligheter utan även långsiktigt.

På Farstagången 8 finns bibliotek med läsplatser, en teater med 250 sittplatser, musikstudios, drama- och dansrum, grupprum, studierum, foajé med café, en öppen scen och plats för utställningar. Tanken är att det här ska bli en mötesplats där människor med gemensamma intressenområden kan hitta varandra. Alltifrån professionella kulturutövare till amatörer och fria grupper ska kunna bidra med verksamhet i huset liksom lokala kulturaktörer kan få en plattform för att producera program, events och utställningar.

Satsningen är en del av ett tillväxtprojekt i minst fem stadsdelar i Stockholm där det lokala biblioteket ska vara ett nav. Det är en särskild satsning på 12,8 miljoner som Alliansen i Stockholm gör i Kulturnämndens verksamhetsplan för 2012 och en del av ett större kulturellt tillväxtpaket (27,5 miljoner kronor). Satsningen handlar om att få fler människor delaktiga och aktiva i kulturlivet i stadsdelar där det finns ett ”särskilt behov av ett proaktivt och involverande kulturliv”.

Enligt beslutsunderlaget föreslås Stockholms stadsbibliotek få 8,5 miljoner kronor och Kulturskolan 3,2 miljoner. Kulturstrategiska staben inom Kulturförvaltningen – som förväntas leda arbetet – får 1 miljon kronor i fördelningen.

Under invigningsdagen i Farsta bjöds det på mängder av aktiviteter för alla åldrar. Från klockan 10-22 var det bl a allsång, mangaworkshops, Bellmansvisor, rock, indisk dans sagostunder m m och många lokala utövare lär delta. Biblioteket gästas bland annat av dockteatern TITTUT. Redan på måndagen efter lördagens invigning fortsätter programverksamheten med allsång för barn och en öppen föreläsning för tonårsföräldrar.

Vilka andra stadsdelar – utöver Farsta– som kan komma att omfattas av satsningen beslutas på tisdag. Vissa rykten har gått att Tensta kan vara en av dem.

Läs mer i BBL nr 1

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min