Folksagorna ger kraft
9 mar 2017 • 3 min
Livsberättelser och folksagor står i fokus i Sigtuna biblioteks senaste satsning för unga nyanlända. Biblioteket har bjudit in ett tjugotal ungdomar som tillsammans med en dramapedagog ska göra en föreställning.


På Sigtuna bibliotek har personalen lång erfarenhet av att ordna berättarprojekt för unga nyanlända. Tidigare år har man haft grupper där barn berättat om ett särskilt föremål som varit viktigt för dem och nu satsar man på nytt.
Denna gång är det en förberedelseklass med 20 ungdomar från ett av kommunens högstadier som ska vara med i ett berättarprojekt med fokus på livsberättelser och folksagor från ungdomarnas hemländer.
Paula Norrlid är barnbibliotekarie på Sigtuna bibliotek och en av initiativtagarna.
– Att jobba med berättelser där man utgår från sig själv och att lära sig att lyssna på andras livsberättelser är väldigt lärorikt. Man sätter fokus på identitet och synliggörande. Att dessutom förstärka en känsla av stolthet över sitt ursprung med hjälp av folksagor är otroligt bra, säger hon.
I kommunen är drygt 30 procent av invånarna utrikesfödda, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, och biblioteket har tidigare haft ett stort behov av att utveckla sin verksamhet genom projekt där kulturer möts. Att arrangera berättarprojekt för unga nyanlända har varit ett steg i rätt riktning.
– Det har varit väldigt viktigt för oss på biblioteket att utveckla vårt arbete med en målgrupp som vi tidigare inte arbetat så riktat mot. Därför är det roligt att vi nu har hittat en form som fungerar bra, säger Paula Norrlid.
I det nya projektet kommer ungdomarna att träffas vid nio tillfällen. Träffarna sker i elevernas klassrum och vid ett tillfälle åker de till Stockholm för att hämta inspiration.

Tillsammans med dramapedagogen Johan Theodorsson, som också varit involverad i bibliotekets tidigare projekt för unga nyanlända, ska eleverna jobba fram en föreställning som visas upp för föräldrar, vårdnadshavare och gode män.
– Min roll är att vara stödjande och till en början handlar det om att hjälpa till att ta fram ett berättarmanus och att göra olika berättarövningar med gruppen. Bland annat får de öva på att våga stå på en scen och ta plats, och att göra berättelsen mer dynamisk med hjälp av att ha varierad röst, säger han.
Ungdomarna har skiftande kunskaper i svenska, en del har bara varit i Sverige i några veckor.
– Man får ta allt på den nivån som varje person är på. Vid själva föreställningen kanske det bara blir fem meningar för den ena och en hel monolog för den andra, säger Johan och fortsätter:
– Drama handlar om att leka med berättandet och det kan man göra på många sätt. Exempelvis genom att spela upp en folksaga som en enkel kroppslig improvisation.
Bibliotekarien Paula Norrlid är glad över att de får input från en dramapedagog.
– Johan har gett oss otroligt mycket inspiration i tidigare projekt och han gör så att man kommer igång även med eget berättande på biblioteken. Det har varit en bra draghjälp.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer