Första meröppet i Västsverige

23 jan 2013 • 2 min

I Danmark finns redan ett 80-tal meröppna bibliotek och i Sverige har bland annat Veberöd gjort det liksom Kävlinge och...

I Danmark finns redan ett 80-tal meröppna bibliotek och i Sverige har bland annat Veberöd gjort det liksom Kävlinge och Botkyrka. I början av april blir Ale kommun i Västra Götaland län först i Västsverige med ett meröppet bibliotek.Ale kommun öppnar sitt meröppnabibliotek i Surte och Skepplanda den 2 april. I samband med det kan man erbjuda kommuninvånarna ökade öppettider sju dagar vecka – även kvällar och helger när personal inte finns på plats. I övrigt kommer personal bemanna biblioteket i samma utsträckning som idag. I Surte har man idag öppet tisdagar kl 14-19, onsdagar 10-16 och torsdagar 10-15; I Skeppslanda är öppettiderna måndagar 14-19, tisdagar 10-15 och torsdagar 10-16.30.

Isabell Korn, kultur- och fritidsnämndens ordförande, säger i ett pressmeddelande, att man är övertygad om att detta kommer att öka antalet besökare till biblioteken. Dessutom görs omställningen till meröppet utan några omfattande extrakostnader.

Bibliotekschefen i Ale kommun, Eva Bünger är även hon positiv:

– Det meröppna biblioteket i Surte ligger precis vid pendelstationen och i Skepplanda ligger det nära både busstation och butiker. Det gör det enkelt för medborgarna att göra sina biblioteksärenden på väg till och från jobbet eller när man handlar. Dessutom är vår personal oerhört engagerade och ser mycket positivt på det meröppna biblioteket.

Flera ur bibliotekspersonalen i Ale kommun har gjort studiebesök i Veberöd för att lära och bli inspirerade. Axiell har bistått med de tekniska lösningarna för att göra meröppet möjligt, bl a krävs ett självbetjäningssystem för lån av böcker, vilket de flesta bibliotek redan har. Det krävs också ett säkerhetssystem för tillgänglighet. Tillgång till det meröppna biblioteket får kommuninvånare över 18 år och genom att registrera sig som meröppetanvändare på biblioteket när det är bemannat.

 Ale kommun med knappt 28 000 invånare har inalles fyra bibliotek, huvudbiblioteket ligger i Nödinge i samma byggnad som Ale gymnasium och utöver filialerna i Surte och Skeppslanda finns även en filial i Älvängen. I kommunen finns även tre skolbibliotek.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min