Fullt fokus på nationella minoriteter
27 feb 2019 • 2 min
Utställningen Min berättelse om nationella minoriteters och urfolks kulturarv visas just nu på 37 folkbibliotek i Norrbotten. Allmänheten bjuds också in att dela med sig av sina berättelser.


”Jag önskar att ni hittar tryggheten i de ljusa sommarnätterna när ni somnade i min famn och renkalvarna gick grymtande runt oss. Då när jag värmde er vid elden, rörde försiktigt i era frostbitna kinder under årets mörkaste tid. Jag önskar att ni kommer ihåg att vi brukade hälsa när vi kom och tacka för oss när vi for”, så avslutas en dikt om renar som poeten Stina Inga från Kiruna har skrivit.[fakta id=”19295″]
Dikten är en del av utställningen Min berättelse som pågår i Norrbotten under våren. Utställningen handlar om nationella minoritets- och urfolks litterära och berättande kulturarv och visas på 37 folkbibliotek i länet.
– Vi fokuserar på de språk som har förvaltningsområden i Norrbotten. Under det regionala temaåret Kulturarv 2019 vill vi lyfta fram ett kulturarv som inte har fått så mycket plats i det svenska samhället tidigare, säger Milka Jafri.
Hon är projektledare på Resurscentrum för litteratur som driver projektet tillsammans med Regionbibliotek Norrbotten och biblioteken i Norrbotten.
Förutom en fysisk utställning pågår en hel del programaktiviteter på biblioteken, och på Bibblo.se finns en digital utställning som kommer att pågå hela året. Här kan man lyssna på inspelade berättelser, dikter (hör hela Stina Ingas dikt här) och låtar på bland annat meänkieli, samiska och finska. Den som vill kan fylla på med sin egen berättelse om kulturarv, språk och litteratur.
– Vem som helst som har en koppling till nationella minoriteter kan dela med sig av sin berättelse. Du kan exempelvis berätta hur det är att ha rötterna i en minoritet men att ändå inte kunna prata språket som är ens föräldrars eller far- och morföräldrars.
Vad hoppas ni på för publik?
– Vi vill att varenda norrbottning tar del av projektet. Men främst riktar vi oss till dem som har en koppling till nationella minoriteter och urfolk, säger Milka Jafri.
Kulturrådet och Region Norrbotten finansierar utställningen.
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer