Hylte satsar (och sparar) på Koha

26 nov 2012 • 2 min

I mitten av oktober gick startskottet för Projekt Koha – ett samarbete mellan Hyltebiblioteken och Regionbibliotek Halland. Hylte kommun har...

I mitten av oktober gick startskottet för Projekt Koha – ett samarbete mellan Hyltebiblioteken och Regionbibliotek Halland.

Hylte kommun har som hittills enda kommun i Sverige valt det fria systemet Koha som sitt biblioteksdatasystem för framtiden. En migrering till Koha genomförs 2012-2013 i samarbete med Regionbibliotek Halland i ett projekt finansierat av Region Halland. 

Bibliotekssystemet Koha är ett fritt datasystem för bibliotek med en licens som låter alla fritt använda, modifiera och sprida systemet vidare till andra. Det ägs och utvecklas i en global gemenskap av bibliotek, enskilda och företag. Att varje användare uttryckligen äger sitt system gör att den som har kompetensen själv kan utveckla och underhålla systemet. Den som inte vill göra det kan vända sig till något av de 30-tal företag runtom i världen som säljer Koha-relaterade tjänster. Till skillnad från de system som dominerar marknaden idag ska det också vara enkelt att byta leverantör men behålla sitt system. 

Varför ger sig då ett litet kommunbibliotek, med en mycket slimmad personalstyrka, obefintlig teknisk kunskap och dålig ekonomi, in i ett sådant här projekt? Monica Falk, Biblioteks- och kulturchef i Hylte:

– Vi tror på kombinationen det fria bibliotekssystemet Koha och den fria, nationella Libriskatalalogen som ett nytt tekniskt intressant och ekonomiskt alternativ för folkbiblioteken i Sverige. Vi besitter den praktiska kunskapen om vad ett bibliotekssystem ska innehålla för att vara ett effektivt arbetsredskap, och har krav på ett administratörsvänligt system för all bibliotekspersonal samtidigt som vi vill utveckla servicenivån för våra användare.

Med andra ord: bättre och fler tjänster, mer användar- och administratörsvänligt och billigare. Genom implementera Koha räknar man med att halvera sin kostnad, det handlar om cirka 100 000 kronor. Att inte fler hoppat på KOHA-tåget kan bero på att det kan vara lite knöligt att byta system.

Inom ett år är det tänkt ska systemet vara i drift.

Mer om Hylte och Koha-projektet blir det förhoppningsvis i BBL nr 1 2013.

Under tiden kan man läsa mer på Projekt Koha:s webbplats och på Region Hallands blogg

 

1 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min