Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
26 nov 2012 • 2 min
I mitten av oktober gick startskottet för Projekt Koha – ett samarbete mellan Hyltebiblioteken och Regionbibliotek Halland. Hylte kommun har...
I mitten av oktober gick startskottet för Projekt Koha – ett samarbete mellan Hyltebiblioteken och Regionbibliotek Halland.
Hylte kommun har som hittills enda kommun i Sverige valt det fria systemet Koha som sitt biblioteksdatasystem för framtiden. En migrering till Koha genomförs 2012-2013 i samarbete med Regionbibliotek Halland i ett projekt finansierat av Region Halland.
Bibliotekssystemet Koha är ett fritt datasystem för bibliotek med en licens som låter alla fritt använda, modifiera och sprida systemet vidare till andra. Det ägs och utvecklas i en global gemenskap av bibliotek, enskilda och företag. Att varje användare uttryckligen äger sitt system gör att den som har kompetensen själv kan utveckla och underhålla systemet. Den som inte vill göra det kan vända sig till något av de 30-tal företag runtom i världen som säljer Koha-relaterade tjänster. Till skillnad från de system som dominerar marknaden idag ska det också vara enkelt att byta leverantör men behålla sitt system.
Varför ger sig då ett litet kommunbibliotek, med en mycket slimmad personalstyrka, obefintlig teknisk kunskap och dålig ekonomi, in i ett sådant här projekt? Monica Falk, Biblioteks- och kulturchef i Hylte:
– Vi tror på kombinationen det fria bibliotekssystemet Koha och den fria, nationella Libriskatalalogen som ett nytt tekniskt intressant och ekonomiskt alternativ för folkbiblioteken i Sverige. Vi besitter den praktiska kunskapen om vad ett bibliotekssystem ska innehålla för att vara ett effektivt arbetsredskap, och har krav på ett administratörsvänligt system för all bibliotekspersonal samtidigt som vi vill utveckla servicenivån för våra användare.
Med andra ord: bättre och fler tjänster, mer användar- och administratörsvänligt och billigare. Genom implementera Koha räknar man med att halvera sin kostnad, det handlar om cirka 100 000 kronor. Att inte fler hoppat på KOHA-tåget kan bero på att det kan vara lite knöligt att byta system.
Inom ett år är det tänkt ska systemet vara i drift.
Mer om Hylte och Koha-projektet blir det förhoppningsvis i BBL nr 1 2013.
Under tiden kan man läsa mer på Projekt Koha:s webbplats och på Region Hallands blogg
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
1 kommentarer