I Järfälla gör barnen sin hemsida
14 aug 2018 • 2 min
När Järfälla bibliotek gjorde om sin hemsida lät de barnen stå för idéer och innehåll. ”Alla som varit involverade tycker att det är bland det roligaste vi har gjort”, säger Jacob Hellgren, kommunikatör på biblioteket.


Förra året fick Järfälla bibliotek en egen hemsida, men snart kände personalen att hemsidans avdelning för barn och unga inte passade målgruppen. Här fanns det istället långa texter som tycktes rikta sig främst till lärare och föräldrar.
– Vi kände att vi behövde prata med barnen för att se vad de tyckte var roligt och vad som borde finnas på hemsidan, säger Jacob Hellgren, kommunikatör på Järfälla bibliotek.
För att få in idéer arrangerade biblioteket workshoppar med barn mellan 8 och 12 år.
– Vi började ganska förutsättningslöst och frågade vad de ville ha. I viss utsträckning fick vi leda dem rätt eftersom det som ska ligga på hemsidan bör ha sin grund i böcker, film eller musik och inte bara vara knasiga filmklipp.
Barnen kom med flera värdefulla tankar. Exempelvis ville de helst höra vad andra jämnåriga tipsade om och de ville att hemsidan skulle innehålla topplistor, roliga filmklipp och tävlingar.
– De kom med idéer på saker som vi skulle kunna knyta till det vi gör, exempelvis en film där man visar vad personalen sysslar med på biblioteket. Sedan ville de också utmana personalen att bada i slajm. Vi kom på att vi kunde koppla den idén till biblioteket genom att ha en film som tipsar om böcker om hur man gör slajm.
Biblioteket har också skapat en liten redaktion som kommer att bidra med material framöver. Alla upp till 18 år får vara med i redaktionen och tanken är att de ska träffas ett par gånger per år.
Att involvera användarna tidigt i processen och låta dem vara med och utforma nya idéer kallas design thinking och har blivit ett allt vanligare arbetssätt på folkbiblioteken. Läs mer om det här.
Hur har det varit att jobba på det här sättet?
– Superkul, alla som varit involverade tycker att det är bland det roligaste vi har gjort. Vi kan också använda oss av det här arbetssättet i andra sammanhang. Nyligen renoverade vi exempelvis ungdomsavdelningen. Vi vuxna hade då valt ut en färg som vi skulle ha på väggen men när vi frågade tonåringarna tyckte de att färgen var jätteful. Det visar hur olika vi tänker och påminner oss i personalen om vem vi finns till för, säger Jacob Hellgren.
Den nya hemsidan publiceras i september.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer