Ingen modell – bara ramar

3 okt 2013 • 2 min

Elibs nya modell är ingen modell utan ramar och därför omöjlig att ta ställning till. Det säger Mikael Petrén, chef...

Elibs nya modell är ingen modell utan ramar och därför omöjlig att ta ställning till. Det säger Mikael Petrén, chef för virtuella enheten vid Stockholms stadsbibliotek. Han säger också att de bibliotek som pratar med Elib i e-boksfrågan har blivit informerade om ramverket och har fått lämna synpunkter vilket är en annan sak än ”samarbete” som man från Elibs sida vill påskina.

Redan under årets Bok & Bibliotek aviserade Elib en ny modell för utlån av e-böcker. Det gamla systemet av – av kritikerna utdömt som föråldrat – ska finnas kvar men ”mer flexibelt” och med fri prissättning.

I morse gick Elib ut i SR:s Kulturnytt och försökte tala om vad modellen går ut på. I det nya systemet ska, enligt Elib, biblioteken själva kunna kurera sitt utbud mot att förlagen bestämmer vilka titlar de vill erbjuda och till vilket pris. Därtill vill man skippa karenserna och i gengäld införa en styckelicensmodell – en modell som Svenska Förläggareföreningen har talat sig varm för – där man behandlar e-boken som en pappersbok (snacka föråldrat), dvs som ett enstaka exemplar som biblioteket kan köpa in ett antal av för utlån under viss tid. Är alla exemplaren utlånade, ja då får man ställa sig i kö. I den mix av olika modeller som man nu försöker sy ihop ser man från Elibs sida också framför sig en abonnemangsmodell där förlagen kan låta bibliotek låna ut en grupp med titlar till en fast summa.

– Jag tycker att det är roligt att det rör på sig, att det kommer initiativ men med det sagt vill jag också säga att det är omöjligt att ta ställning till Elibs modell eftersom den inte är en modell – det som presenterats är ramar till en modell, säger Mikael Petrén, chef för virtuella enheten vid Stockholms stadsbibliotek.

– Vi saknar detaljer kring villkor och prissättning eller hur man t ex tänker kring styckelicensmodellen – är det meningen att man ska förnya efter viss tid, eller? Utan detaljer kring villkor och prissättning är det svårt att ta ställning. Vi förhandlar ju dessutom inte priser med Elib utan med förlagen, ovanpå de här ramarna krävs det förhandlingar.

Nu finns det verkligen behov av att stora aktörer som KB och SKL kliver in i matchen, menar Mikael Petrén.

– Vi går från en visserligen frustrerande men relativt enkel situation till en på många sätt väldigt komplex situation, säger Mikael Petrén som tycker att affärsmodellerna ska vara enkla och transparenta och den friktion som krävs ska istället byggas in i det digitala biblioteket.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min