Lyckat läsfrämjande med barn i familjehem
31 maj 2019 • 3 min
Ökad läslust, bättre läsförmåga och stärkt anknytning. Det blev resultatet av ett läsfrämjande projekt för familjehemsplacerade barn i Östersund.


När familjehemsteamet i Östersunds kommun noterade att familjehemsplacerade barn som grupp hade sämre studieresultat än ändra barn ville de göra något. De kontaktade Östersunds bibliotek.
– Vi nappade direkt, säger Ingela Sjöberg, barn- och ungdomsbibliotekarie på Östersunds bibliotek som varit involverad i projektet.
Hon och kollegorna började göra research och upptäckte att många liknande projekt tidigare haft fokus på barns läsförmåga.
– Vi ville hellre fokusera på mjuka värden och jobba med läslust och relationsskapande, för skolan står redan för läsförmågan.
Snart var de igång. Åtta barn från hela länet i åldrarna 8–12 år deltog. Två bibliotekarier besökte dem i drygt 60 minuter vid fem tillfällen. Varje gång delade de ut en bokpåse med 5–6 böcker, urvalet hade individanpassats utifrån barnens och familjehemmens intressen. Påsarna kunde också innehålla spel, affischer, filmer, ljudböcker och smileygubbar att använda för att beskriva sitt humör för dagen.
Vid hembesöken pratade bibliotekarierna om litteratur och läsning ur ett större perspektiv och även mer detaljerat utifrån varje påses innehåll.
Första påsen var anpassad efter barnets ålder. Andra påsen fokuserade på intressen och litteraturen i tredje påsen syftade till att skapa känslor. En del av projektets fokus var nämligen att jobba biblioterapeutiskt, det vill säga hjälpa barnen att hantera känslor och erfarenheter och bidra till personlig utveckling.
– Vi pratade om vad som hände i böckerna och om känslorna som väcktes. Fjärde påsen innehöll böcker om svårare känslor. Det kunde finnas behov av att prata om döden, saknad, längtan och sorg.
Femte påsen handlade om hopp, glädje och framtidstankar.
– Hembesöken var fantastiska, vi blev så varmt mottagna. Det blev många och långa bilresor över hela länet, men bilresorna var också nödvändiga eftersom de gjorde att vi kunde landa efter besöken, det var många jobbiga historier vi fick höra, säger Ingela Sjöberg och fortsätter:
– Det är fantastiskt när ens jobb kan bli relevant på nya sätt. I ett par av fallen har barnen för första gången kunnat berätta sin historia och vad de varit med om.
Mellan hembesöken ordandes tre inspirationskvällar på biblioteket. De två första träffarna innehöll författarbesök och vid den tredje gavs boktips.
– Vi ville sänka trösklarna till biblioteket. Tanken var att familjerna skulle känna sig hemma i biblioteksrummet.
Projektet pågick i drygt ett år och avslutades i november. Vid första och sista hembesöket gjordes lästest med barnen. Resultatet visar att alla ökat sin läsförmåga. En utvärdering visar även på ökad läslust och att familjerna upplever att relationer stärkts på olika sätt.
– Varje gång vi kom med nya böcker var barnen så stolta. Böckerna fick de behålla så att de kunde skapa ett eget litet bibliotek med 30–35 böcker. De kommer alltid att följa med dem. Vi valde också litteratur som låg lite över deras nivå för att de skulle kunna jobba med dem längre fram.
Det var även lyckat att jobba över förvaltningsgränser, berättar Ingela Sjöberg.
– Men det är viktigt att hela tiden ha en dialog för att förstå varandras uppdrag. Det gör att man får koll på vad man kan förvänta sig av varandra.
Projektet finansierades av pengar från Kulturrådet.
– Utan det stödet hade projektet inte kunna genomföras i den omfattning det gjorde, säger Ingela Sjöberg.
Nu kommer projektet att bli en del av ordinarie verksamhet, om än i mindre skala.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer