Meröppet sprider sig

26 okt 2012 • < 1 min

Det meröppna konceptet plockas nu upp av allt fler bibliotek. Från och med måndag (29 oktober) är det meröppet på...

Det meröppna konceptet plockas nu upp av allt fler bibliotek. Från och med måndag (29 oktober) är det meröppet på biblioteken i Löddeköpinge och Kävlinge.

Redan på söndag inviger biblioteken i Löddeköpinge och Kävlinge sin satsning med meröppet. Björn Ranelid kommer bland andra att förgylla invigningen med sin närvaro.

Det meröppna konceptet innebär att biblioteket är tillgängligt också på tider då det inte är bemannat. De nya öppettiderna kommer att vara mellan 10.00-22.00 alla dagar i veckan.

— Meröppet bibliotek spelar en stor och viktig roll för att vi ska kunna behålla befintliga och attrahera fler användare. En annan viktig del i framtidens bibliotek är det digitala biblioteket där man kan sköta många tjänster via datorn, säger Barbro Roos, säger Barbro Roos, bibliotekschef i Kävlinge kommun.

För att få tillgång till och kunna använda de meröppna biblioteken i Kävlinge kommun måste man registrera dig som meröppet-användare och vara minst 18 år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min