Meröppet sprider sig

26 okt 2012 • < 1 min

Det meröppna konceptet plockas nu upp av allt fler bibliotek. Från och med måndag (29 oktober) är det meröppet på...

Det meröppna konceptet plockas nu upp av allt fler bibliotek. Från och med måndag (29 oktober) är det meröppet på biblioteken i Löddeköpinge och Kävlinge.

Redan på söndag inviger biblioteken i Löddeköpinge och Kävlinge sin satsning med meröppet. Björn Ranelid kommer bland andra att förgylla invigningen med sin närvaro.

Det meröppna konceptet innebär att biblioteket är tillgängligt också på tider då det inte är bemannat. De nya öppettiderna kommer att vara mellan 10.00-22.00 alla dagar i veckan.

— Meröppet bibliotek spelar en stor och viktig roll för att vi ska kunna behålla befintliga och attrahera fler användare. En annan viktig del i framtidens bibliotek är det digitala biblioteket där man kan sköta många tjänster via datorn, säger Barbro Roos, säger Barbro Roos, bibliotekschef i Kävlinge kommun.

För att få tillgång till och kunna använda de meröppna biblioteken i Kävlinge kommun måste man registrera dig som meröppet-användare och vara minst 18 år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min