Mölndal byggde för flexibilitet och ljus
22 jan 2018 • 3 min
Stora ytor att mötas på, mer plats för barn och en entré som smälter ihop med torget utanför. Här är Mölndals nya stadsbibliotek.


Stadskärnan håller på att byggas om och rustas upp i Mölndal. I samband med det flyttar biblioteket in i nya lokaler i ett ombyggt hus.
– Det nya huset är helt idealiskt, byggnaden avslutar en gågata i centrum och blir en naturlig dragpunkt och även en slutpunkt för gatan, säger Annika Stedner, kultur- och fritidschef i kommunen.
Biblioteket ligger alldeles intill det nyinrättade torget Ulla Jacobssons plats. Tanken är att torg och bibliotek ska smälta samman. Därför består bibliotekets fasad av stora fönster som gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut.
På torget har man även haft ett litteratur-tänk. Ett bokträd har planterats med sittplatser och ”ljudbrunnar” med sagor och berättelser ska spelas upp.

Orsaken till flytten är att den gamla byggnaden, där biblioteket huserat i över 50 år, inte längre var ändamålsenlig. Nu har man i stället fått ett modernt hus med utökade ytor för möten. Den nya byggnaden, på totalt 3 268 kvadratmeter, är en halv gång så stor som den gamla.
– Staden har vuxit och vi har fler besökare. Att bygga ett modernt bibliotek innebär att vi får plats med mer än bara bokhyllor. Nu kan vi fokusera på alla kringytor som gör biblioteket till en mötesplats, säger Annika Stedner.
Besökaren som kliver in i den nya byggnaden möts av en öppen yta med stort ljusinsläpp. Här finns två mindre infodiskar med personal och information om programpunkter och andra aktuella aktiviteter. Dessutom finns här en stor trappa som leder upp till andra våningen.
Under trappan finns det sittgrupper och mindre mötesrum, som kan bokas via lånekortet.
På första planet ligger också barnavdelningen som har fått mer utrymme jämfört med tidigare.
På andra planet finns skön- och facklitteratur för vuxna, en stor ungdomsavdelning, tidningsavdelning, makerspace och en hörsal som tar 200 personer. Här finns också arbetsytor byggda för en flexibel arbetsmiljö, det innebär bland annat att personalen inte har egna bord.
– Vi ville att även arbetsrummet skulle hänga ihop med ett modernt arbetssätt där personalen jobbar mer ute i själva biblioteksmiljön. Vi har satsat mycket på olika typer av möblemang för olika arbetssituationer. Det handlar om att få in både tysta och aktiva ytor, säger Annika Stedner.
Att genomföra en flytt av ett bibliotek med 70 000 böcker har varit en lång process. Allt började år 2013 med att förvaltningen fick i uppdrag att ta fram en programhandling för ett nytt bibliotek. Sedan skrevs en avsiktsförklaring tillsammans med den tänkta fastighetsägaren, där kvadratmeterkostnad och storlek på den nya byggnaden slogs fast. Efter det gav politikerna klartecken och då var det dags för nästa steg: planering och fundering kring vad som är en modern biblioteksverksamhet. Man ville inte flytta en gammal verksamhet och kultur in i nya lokaler, utan i stället tänka nytt.
– Berättelsen ska stå i centrum oavsett i vilket format den kommer. Det är ett bibliotek för de nyfikna, för livslångt lärande där miljön ska uppmuntra till att möta både nya människor, tankar och berättelser.
Ett misstag som gjordes i projektet var att inte direkt ta in en projektledare med teknisk kompetens.
– Min rekommendation till alla som funderar på att bygga bibliotek är att tidigt ta in en projektledare som kan jobba mot arkitekter, byggare, teknik, fastighetsägare, elektriker och så vidare. Den här personen har kompetens och kan ställa krav som inte biblioteks-chefen kan, säger Annika Stedner.

Ett annat tips är att ha en projektledare för flyttprocessen som kan planera bland annat flytt av medier.
Biblioteket har haft ett antal projektgrupper som ansvarat för olika områden. Bland annat en grupp som planerat personaldelen, en som jobbat med flyttkommunikationen och en annan som planerat invigningen.
Mölndals stadsbibliotek slår upp portarna 2 december och sedan väntar en hel vecka med invigningsfest. På programmet finns 150 punkter med allt från workshops till föreläsningar, vigsel, debatter och dans.
[fakta id=”17256″]
Senaste nytt

Samtal om folkbibliotekens ekonomi
Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.
9 feb 2023 • < 1 min
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer