Museum och förening jubilerar

30 okt 2014 • < 1 min

I år fyller Biblioteksmuseiföreningen 25 år och Biblioteksmuseet 20 år och det firas bl a med en jubileumsbok i det...

BiblioteksmuseetI år fyller Biblioteksmuseiföreningen 25 år och Biblioteksmuseet 20 år och det firas bl a med en jubileumsbok i det mindre formatet: Genom historien mot framtiden.

Folkbibliotekens historia, utveckling och nuvarande situation speglas genom åtta bidrag och till de som skriver hör Bengt Göransson, biblioteksprofilen Anna-Lena Höglund, riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg och Margareta Berg, tidigare bibliotekschef i Botkyrka. Tommy Olsson, ordförande i Biblioteksmuseiföreningen medverkar i ett eget bidrag om hur föreningen bildades, museet kom till stånd och hur det har utvecklats genom åren och hur framtiden ser ut för ett museum med knaper ekonomi och som vilar på ideellt engagemang.

Den lilla boken spänner över stor bredd: det handlar läsandet och folkbiblioteken samt deras utveckling, ideologiernas utveckling och biblioteket som interkulturell, biblioteksmuseets roll och betydelse (i Borås och i Vasa). Det sistnämnda skriver Ilkka Mäkinen, bibliotekshistoriker samt medlem i styrelsen för Finlands biblioteksmuseiförening.

 

Bengt Göransson summerar det hela ganska bra när han skriver:
Biblioteket är inte ett serviceorgan vilket som helst. Biblioteket är inte bara, eller ens främst, en plats där man tillhandahåller böcker och bokhyllor för dem som har det så dåligt ställt att de inte har råd att köpa böcker och skaffa bokhyllor själva. Biblioteket är ett ställe där vi samlar, redovisar och förmedlar kunskap om det intellektuella och kulturella tillståndet i landet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min