Museum och förening jubilerar

30 okt 2014 • < 1 min

I år fyller Biblioteksmuseiföreningen 25 år och Biblioteksmuseet 20 år och det firas bl a med en jubileumsbok i det...

BiblioteksmuseetI år fyller Biblioteksmuseiföreningen 25 år och Biblioteksmuseet 20 år och det firas bl a med en jubileumsbok i det mindre formatet: Genom historien mot framtiden.

Folkbibliotekens historia, utveckling och nuvarande situation speglas genom åtta bidrag och till de som skriver hör Bengt Göransson, biblioteksprofilen Anna-Lena Höglund, riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg och Margareta Berg, tidigare bibliotekschef i Botkyrka. Tommy Olsson, ordförande i Biblioteksmuseiföreningen medverkar i ett eget bidrag om hur föreningen bildades, museet kom till stånd och hur det har utvecklats genom åren och hur framtiden ser ut för ett museum med knaper ekonomi och som vilar på ideellt engagemang.

Den lilla boken spänner över stor bredd: det handlar läsandet och folkbiblioteken samt deras utveckling, ideologiernas utveckling och biblioteket som interkulturell, biblioteksmuseets roll och betydelse (i Borås och i Vasa). Det sistnämnda skriver Ilkka Mäkinen, bibliotekshistoriker samt medlem i styrelsen för Finlands biblioteksmuseiförening.

 

Bengt Göransson summerar det hela ganska bra när han skriver:
Biblioteket är inte ett serviceorgan vilket som helst. Biblioteket är inte bara, eller ens främst, en plats där man tillhandahåller böcker och bokhyllor för dem som har det så dåligt ställt att de inte har råd att köpa böcker och skaffa bokhyllor själva. Biblioteket är ett ställe där vi samlar, redovisar och förmedlar kunskap om det intellektuella och kulturella tillståndet i landet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min