Positiva siffror

14 feb 2013 • < 1 min

Allt är inte nattsvart även om man kan få för sig det när man läser alla nedåtgående siffror som på...

Allt är inte nattsvart även om man kan få för sig det när man läser alla nedåtgående siffror som på ett eller annat sätt berör bibliotek och läsning. I Arvika gläder man sig åt den positiva trend som visar på ett ökat användande av biblioteket. Under 2012 ökade besöken på biblioteket med 6 % vilket innebär att nära 185 000 personer besökte biblioteket förra året. Även utlåningssiffrorna visar en ökning på nära 5 % vilket ger en total utlåning på nästan 238 000 utlån. E-böcker, alltså digitala textböcker nedladdade till datorer, läsplattor, smartphones eller surfplattor, står för den största ökningen: 100 %, vilket gör att 3 000 e-böcker lånades av Arvikaborna 2012.

Även sim- och konsthallen kunde notera fler besök.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min