Sammanfattning av privatiseringsdebatten

14 nov 2018 • 2 min

Privatisera folkbiblioteken eller inte? Efter att Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C ) sa att han var positiv till privatisering har en debatt följt. Här kommer en sammanfattning.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

19 oktober:

Jonas Naddebo, centerpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm, uttalar sig i en artikel i DN att han vill driva frågan om privatiserade bibliotek. Läs mer.

Oppositionen reagerar på uttalandet. ”Förskräckligt”, säger oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i en artikel i DN. Läs mer.

Senare samma dag meddelar Centerpartiet i ett pressmeddelande att det grönblå samarbetet inte vill privatisera stadens bibliotek. Läs mer.

23 oktober:

Annika Persson, journalist, författare och chefredaktör för Biblioteksbladet, skriver ett debattinlägg i DN att det finns skäl att lyssna när nästan hela bibliotekariekåren talar med en röst i privatiseringsfrågan. Läs mer.

24 oktober:

Grethe Rottböl, ordförande för Sveriges Författarförbund, och Madeleine Hjort, ordförande Sveriges Författarförbunds Biblioteksråd, skriver kritiskt debattartikel i SVT Opinion. Läs mer.

31 oktober:

Lawen Redar, gruppledare (S), kulturutskottet, och Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, skriver i Dagens Samhälle att högerpopulister och företrädare för borgerliga partier vill försvaga institutioner som främjar fri åsiktsbildning kunskapsförmedling och demokrati. Läs mer.

En vecka senare gör Hans Peters (C), ordförande i Nacka kommuns kulturnämnd, ett inlägg i Dagens samhälle om kritiken. Läs mer.

6 november:

Bibliotekarien Li Malm skriver ett inlägg i DN där hon delar med sig av sina erfarenheter av att jobba i en kommun med privata bibliotek. Hon menar att privatisering inte fungerar med det folkbildande uppdraget. Läs mer.

Magdalena Schröder och Oliver Rykatkin, aktiva i Moderata ungdomsförbundet Stockholm, skriver i DN och menar att Stockholms stad borde följa Nacka kommuns exempel och börja upphandla biblioteken. Läs mer.

Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) skriver debattartikel i Expressen om en ny kulturskymning som lägger sig över Stockholm. Läs mer.

Två dagar senare svarar Jonas Naddebo via samma tidning att det inte finns någon hejd på ”S tramsiga kritik om kulturskymning”. Läs mer.

9 november:

Jonas Naddebo (C) skriver i DN om att det inte finns några förslag om privatisering i den kommande budgeten. Läs mer.

14 november: 

Debatten om privata folkbibliotek är yrvaken och ytlig, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson i DN Åsikt. Läs mer. 

15 november: 

Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun, svarar på Johanna Hanssons kommentar med ett eget inlägg i DN Åsikt. Han menar att Johanna Hansson gör ett häpnadsväckande uttalande om driftformen av folkbibliotek. Läs mer.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/privata-aktorer-tar-over-alla-folkbibliotek-i-nacka/

http://biblioteksbladet.test/granskning-privata-bibliotek-pa-gang-i-fler-kommuner/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min