Sammanfattning av privatiseringsdebatten

14 nov 2018 • 2 min

Privatisera folkbiblioteken eller inte? Efter att Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C ) sa att han var positiv till privatisering har en debatt följt. Här kommer en sammanfattning.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

19 oktober:

Jonas Naddebo, centerpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm, uttalar sig i en artikel i DN att han vill driva frågan om privatiserade bibliotek. Läs mer.

Oppositionen reagerar på uttalandet. ”Förskräckligt”, säger oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i en artikel i DN. Läs mer.

Senare samma dag meddelar Centerpartiet i ett pressmeddelande att det grönblå samarbetet inte vill privatisera stadens bibliotek. Läs mer.

23 oktober:

Annika Persson, journalist, författare och chefredaktör för Biblioteksbladet, skriver ett debattinlägg i DN att det finns skäl att lyssna när nästan hela bibliotekariekåren talar med en röst i privatiseringsfrågan. Läs mer.

24 oktober:

Grethe Rottböl, ordförande för Sveriges Författarförbund, och Madeleine Hjort, ordförande Sveriges Författarförbunds Biblioteksråd, skriver kritiskt debattartikel i SVT Opinion. Läs mer.

31 oktober:

Lawen Redar, gruppledare (S), kulturutskottet, och Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, skriver i Dagens Samhälle att högerpopulister och företrädare för borgerliga partier vill försvaga institutioner som främjar fri åsiktsbildning kunskapsförmedling och demokrati. Läs mer.

En vecka senare gör Hans Peters (C), ordförande i Nacka kommuns kulturnämnd, ett inlägg i Dagens samhälle om kritiken. Läs mer.

6 november:

Bibliotekarien Li Malm skriver ett inlägg i DN där hon delar med sig av sina erfarenheter av att jobba i en kommun med privata bibliotek. Hon menar att privatisering inte fungerar med det folkbildande uppdraget. Läs mer.

Magdalena Schröder och Oliver Rykatkin, aktiva i Moderata ungdomsförbundet Stockholm, skriver i DN och menar att Stockholms stad borde följa Nacka kommuns exempel och börja upphandla biblioteken. Läs mer.

Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) skriver debattartikel i Expressen om en ny kulturskymning som lägger sig över Stockholm. Läs mer.

Två dagar senare svarar Jonas Naddebo via samma tidning att det inte finns någon hejd på ”S tramsiga kritik om kulturskymning”. Läs mer.

9 november:

Jonas Naddebo (C) skriver i DN om att det inte finns några förslag om privatisering i den kommande budgeten. Läs mer.

14 november: 

Debatten om privata folkbibliotek är yrvaken och ytlig, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson i DN Åsikt. Läs mer. 

15 november: 

Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun, svarar på Johanna Hanssons kommentar med ett eget inlägg i DN Åsikt. Han menar att Johanna Hansson gör ett häpnadsväckande uttalande om driftformen av folkbibliotek. Läs mer.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/privata-aktorer-tar-over-alla-folkbibliotek-i-nacka/

http://biblioteksbladet.test/granskning-privata-bibliotek-pa-gang-i-fler-kommuner/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min