Sammanfattning av privatiseringsdebatten

14 nov 2018 • 2 min

Privatisera folkbiblioteken eller inte? Efter att Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C ) sa att han var positiv till privatisering har en debatt följt. Här kommer en sammanfattning.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

19 oktober:

Jonas Naddebo, centerpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm, uttalar sig i en artikel i DN att han vill driva frågan om privatiserade bibliotek. Läs mer.

Oppositionen reagerar på uttalandet. ”Förskräckligt”, säger oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i en artikel i DN. Läs mer.

Senare samma dag meddelar Centerpartiet i ett pressmeddelande att det grönblå samarbetet inte vill privatisera stadens bibliotek. Läs mer.

23 oktober:

Annika Persson, journalist, författare och chefredaktör för Biblioteksbladet, skriver ett debattinlägg i DN att det finns skäl att lyssna när nästan hela bibliotekariekåren talar med en röst i privatiseringsfrågan. Läs mer.

24 oktober:

Grethe Rottböl, ordförande för Sveriges Författarförbund, och Madeleine Hjort, ordförande Sveriges Författarförbunds Biblioteksråd, skriver kritiskt debattartikel i SVT Opinion. Läs mer.

31 oktober:

Lawen Redar, gruppledare (S), kulturutskottet, och Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, skriver i Dagens Samhälle att högerpopulister och företrädare för borgerliga partier vill försvaga institutioner som främjar fri åsiktsbildning kunskapsförmedling och demokrati. Läs mer.

En vecka senare gör Hans Peters (C), ordförande i Nacka kommuns kulturnämnd, ett inlägg i Dagens samhälle om kritiken. Läs mer.

6 november:

Bibliotekarien Li Malm skriver ett inlägg i DN där hon delar med sig av sina erfarenheter av att jobba i en kommun med privata bibliotek. Hon menar att privatisering inte fungerar med det folkbildande uppdraget. Läs mer.

Magdalena Schröder och Oliver Rykatkin, aktiva i Moderata ungdomsförbundet Stockholm, skriver i DN och menar att Stockholms stad borde följa Nacka kommuns exempel och börja upphandla biblioteken. Läs mer.

Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) skriver debattartikel i Expressen om en ny kulturskymning som lägger sig över Stockholm. Läs mer.

Två dagar senare svarar Jonas Naddebo via samma tidning att det inte finns någon hejd på ”S tramsiga kritik om kulturskymning”. Läs mer.

9 november:

Jonas Naddebo (C) skriver i DN om att det inte finns några förslag om privatisering i den kommande budgeten. Läs mer.

14 november: 

Debatten om privata folkbibliotek är yrvaken och ytlig, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson i DN Åsikt. Läs mer. 

15 november: 

Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun, svarar på Johanna Hanssons kommentar med ett eget inlägg i DN Åsikt. Han menar att Johanna Hansson gör ett häpnadsväckande uttalande om driftformen av folkbibliotek. Läs mer.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/privata-aktorer-tar-over-alla-folkbibliotek-i-nacka/

http://biblioteksbladet.test/granskning-privata-bibliotek-pa-gang-i-fler-kommuner/

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min