Uppsala vill inspirera fler att satsa på unga
25 apr 2018 • 3 min
I morgon arrangeras konferensen Fokus Unga i Uppsala. Bibliotekspersonal från hela landet har bjudits in för att snacka om biblioteksverksamhet för ungdomar.


För första gången arrangeras Fokus Unga på stadsbiblioteket i Uppsala, en konferens med fullt fokus på ungdomar.
– Det finns en brist på vidareutbildning för oss som jobbar med unga på bibliotek, säger Maria Fredriksson, ungdomsbibliotekarie på Bibliotek Uppsala och en av initiativtagarna till konferensen som hålls i morgon.
Hennes erfarenhet är att vidareutbildningar för ungdomsbibliotekarier ofta hålls gemensamt med de som jobbar mot yngre barn, vilket inte alltid blir lyckat eftersom verksamheterna skiljer sig från varandra.
– När jag pratar med kollegor runt om landet får jag intrycket att många är ensamma i sin roll, framför allt i de mindre organisationerna där man kanske inte har någon kollega att diskutera med. Tanken med konferensen är att vi får möjlighet att träffas, vi vill också få igång ett fungerande nätverk för nationellt samarbete, säger Maria Fredriksson.
90 deltagare från bibliotek i hela landet kommer att vara på plats.
– Intresset har varit jättestort och vi fick fullt ganska fort.
Under dagen ska det också presenteras olika exempel på hur olika bibliotek arbetat mot ungdomar.
Hur jobbar ni i Uppsala?
– För två år sedan fick vi ett tydligare uppdrag mot unga. Vi började då att göra en helt vanlig ungdomsavdelning, något som många underskattar, men det är väldigt bra att ha en egen plats för unga på biblioteket. Vi fyllde avdelningen med böcker och spel. En stor förändring var att vi satsade på att ha lika många böcker på svenska och engelska eftersom många som läser genrelitteratur väljer engelska böcker.
Ni har också haft en del programverksamhet för unga?
– Det som vi började med, och som också har fungerat bäst, heter Ung debatt. Det är en programserie där en gymnasieförening skapar debatter mellan lokala ungdomsförbund. De har diskuterat allt från skatte- och miljöfrågor till feminism. Vid den senaste debatten lyckades de få hit alla nationella ordförande för ungdomsförbunden och körde en stor valdebatt. Det kom 160 ungdomar, och eftersom vi bara får plats med 90 personer i lokalen så gjorde vi åhörarplatser utanför och ordande livestream på Facebook. Det satt ungdomar i hela biblioteket och livestreamade.
Varför tror du det blev så lyckat?
– Det handlar väldigt mycket om att låta unga ta plats och att inte vi lägger oss i vad de vill göra. Det är också viktigt att de själva kommer med idén och att vi säger ja till den. Ganska fort sprider sig ett rykte om att det går att arrangera saker på biblioteket. Likadant med läsningen, får vi hit proffsläsare börjar de dra med sig sina kompisar till biblioteket.
Fokus Unga arrangeras av Bibliotek Uppsala, Biblioteksutveckling Region Örebro län, Gotlands länsbibliotek, Kulturutveckling Region Västmanland, Regionbibliotek Stockholm, Regionbibliotek Uppsala och Regionbibliotek Östergötland.
Förhoppningen är att konferensen ska leva vidare, men att olika regioner delar på ansvaret för att arrangera den.
Vad vill du att konferensdeltagarna ska få med sig hem?
– Jag hoppas att de ska vara peppade, att de fått energi och konkreta verktyg som de kan jobba vidare med hemma. Jag hoppas också att de träffat nya kollegor som de kan fortsätta ha kontakt med för att utbyta metoder och idéer, säger Maria Fredriksson.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer