Uppsala vill inspirera fler att satsa på unga
25 apr 2018 • 3 min
I morgon arrangeras konferensen Fokus Unga i Uppsala. Bibliotekspersonal från hela landet har bjudits in för att snacka om biblioteksverksamhet för ungdomar.
För första gången arrangeras Fokus Unga på stadsbiblioteket i Uppsala, en konferens med fullt fokus på ungdomar.
– Det finns en brist på vidareutbildning för oss som jobbar med unga på bibliotek, säger Maria Fredriksson, ungdomsbibliotekarie på Bibliotek Uppsala och en av initiativtagarna till konferensen som hålls i morgon.
Hennes erfarenhet är att vidareutbildningar för ungdomsbibliotekarier ofta hålls gemensamt med de som jobbar mot yngre barn, vilket inte alltid blir lyckat eftersom verksamheterna skiljer sig från varandra.
– När jag pratar med kollegor runt om landet får jag intrycket att många är ensamma i sin roll, framför allt i de mindre organisationerna där man kanske inte har någon kollega att diskutera med. Tanken med konferensen är att vi får möjlighet att träffas, vi vill också få igång ett fungerande nätverk för nationellt samarbete, säger Maria Fredriksson.
90 deltagare från bibliotek i hela landet kommer att vara på plats.
– Intresset har varit jättestort och vi fick fullt ganska fort.
Under dagen ska det också presenteras olika exempel på hur olika bibliotek arbetat mot ungdomar.
Hur jobbar ni i Uppsala?
– För två år sedan fick vi ett tydligare uppdrag mot unga. Vi började då att göra en helt vanlig ungdomsavdelning, något som många underskattar, men det är väldigt bra att ha en egen plats för unga på biblioteket. Vi fyllde avdelningen med böcker och spel. En stor förändring var att vi satsade på att ha lika många böcker på svenska och engelska eftersom många som läser genrelitteratur väljer engelska böcker.
Ni har också haft en del programverksamhet för unga?
– Det som vi började med, och som också har fungerat bäst, heter Ung debatt. Det är en programserie där en gymnasieförening skapar debatter mellan lokala ungdomsförbund. De har diskuterat allt från skatte- och miljöfrågor till feminism. Vid den senaste debatten lyckades de få hit alla nationella ordförande för ungdomsförbunden och körde en stor valdebatt. Det kom 160 ungdomar, och eftersom vi bara får plats med 90 personer i lokalen så gjorde vi åhörarplatser utanför och ordande livestream på Facebook. Det satt ungdomar i hela biblioteket och livestreamade.
Varför tror du det blev så lyckat?
– Det handlar väldigt mycket om att låta unga ta plats och att inte vi lägger oss i vad de vill göra. Det är också viktigt att de själva kommer med idén och att vi säger ja till den. Ganska fort sprider sig ett rykte om att det går att arrangera saker på biblioteket. Likadant med läsningen, får vi hit proffsläsare börjar de dra med sig sina kompisar till biblioteket.
Fokus Unga arrangeras av Bibliotek Uppsala, Biblioteksutveckling Region Örebro län, Gotlands länsbibliotek, Kulturutveckling Region Västmanland, Regionbibliotek Stockholm, Regionbibliotek Uppsala och Regionbibliotek Östergötland.
Förhoppningen är att konferensen ska leva vidare, men att olika regioner delar på ansvaret för att arrangera den.
Vad vill du att konferensdeltagarna ska få med sig hem?
– Jag hoppas att de ska vara peppade, att de fått energi och konkreta verktyg som de kan jobba vidare med hemma. Jag hoppas också att de träffat nya kollegor som de kan fortsätta ha kontakt med för att utbyta metoder och idéer, säger Maria Fredriksson.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer