Vill se utredning av bibliotek på entreprenad
15 maj 2019 • 2 min
Det finns en risk att bibliotek på entreprenad inte följer bibliotekslagen. Det menar Lena Lundgren som skrivit en motion till Svensk biblioteksförenings årsmöte där hon vill att frågan om bibliotek med alternativa driftsformer ska utredas.


Alla folkbibliotek i Nacka kommun drivs av privata aktörer. Sedan 2013 har Dieselverkstaden drivit biblioteken i Sickla, Älta och Saltsjöbaden och i år har Axiell tagit över driften av biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra.
Bibliotek på entreprenad har inte gått obemärkt förbi i den offentliga debatten, särskilt uppmärksammad blev frågan förra hösten då Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C ) sa att han ville driva frågan om privatiserade bibliotek.
Lena Lundgren är pensionerad barnbibliotekarie och utvecklingsledare vid regionbiblioteket i Stockholm. Hon har skickat in en motion till Svensk biblioteksförenings årsmöte där hon vill att föreningen ska göra en grundlig och allsidig undersökning av folkbibliotek med alternativa driftsformer.
– Jag är kritisk till de entreprenader som finns och är orolig för framtiden. Vad kommer vi att se för konsekvenser när antalet bibliotek på entreprenad ökar och hur ska biblioteken kunna samverka, vilket de enligt bibliotekslagen ska göra, om de samtidigt måste konkurrera? säger hon.
Lena Lundgren hänvisar till bibliotekslagen som säger att biblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionshinder och personer som har annat modersmål än svenska. Hon menar att det finns en risk att lagen inte följs eftersom den inte innehåller sanktionsmöjligheter, och hon är negativ till att bibliotek på entreprenad kan få sin finansiering utifrån prestationsmått, exempelvis antal öppettimmar och besök.
– Med ett sådant ersättningssystem minskar drivkraften att syssla med de delar som är personalkrävande eller att köpa in dyra medier, exempelvis böcker på andra språk än svenska som nästan alltid är dyrare, men som genererar färre utlån, säger Lena Lundgren.
Svensk biblioteksförenings styrelse förslår att motionen ska bifallas. Den skriver att rapporten som föreningen gjorde 2010, där man undersökte driftsformer, har några år på nacken samt att diskussionen kring folkbibliotek på entreprenad gör att det är bra att undersöka frågan närmare.
Svensk biblioteksförenings årsmöte hålls den 16 maj klockan 8.30 i Helsingborgs konserthus.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/granskning-privata-bibliotek-pa-gang-i-fler-kommuner/
http://biblioteksbladet.test/i-nacka-ar-privat-idealet/
http://biblioteksbladet.test/sa-tycker-partierna-om-privata-bibliotek/
http://biblioteksbladet.test/forskaren-darfor-vill-ett-dominerande-it-foretag-driva-bibliotek/
2 kommentarer
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
När det gäller bibliotek på entreprenad frodas en del myter. En vanlig myt som manifesteras i artikeln är att entreprenadersättningen är enbart prestationsbaserad och drivs av utlån.
I Nacka kommun är hela 82 procent en fast ersättning – det är alltså helt felaktigt att ersättningen baseras enbart på utlån.
Ersättningen består av fyra delar:
Två delar är fasta: En fast ersättningsdel och en del för att driva kontaktcenter för kommunal service.
En del är rörlig som är prestationsbaserad och det är på antal utlånade böcker.
Den fjärde delen bidrar till innovation och utveckling, en innovationspott, där vi som leverantör kan söka projektmedel till innovativa projekt. I takt med att utlåningen går ned (en trend över hela landet) har Nacka på ett kreativt sätt avsatt den delen till att uppmuntra innovation för att utveckla biblioteksverksamheten. Från Axiell delar vi med oss av vad som händer i Nacka samt har på vår webb besvarat de vanligaste frågor som dyker upp , titta gärna där!
Maria Wasing
COO Axiell Group
OBS att jag sa att ”bibliotek på entreprenad kan få sin finansiering utifrån prestationsmått, exempelvis antal öppettimmar och besök”. Alltså ”kan få” och ”exempelvis”, d.v.s. det är ingen myt som manifesteras i artikeln.