Vill se utredning av bibliotek på entreprenad
15 maj 2019 • 2 min
Det finns en risk att bibliotek på entreprenad inte följer bibliotekslagen. Det menar Lena Lundgren som skrivit en motion till Svensk biblioteksförenings årsmöte där hon vill att frågan om bibliotek med alternativa driftsformer ska utredas.


Alla folkbibliotek i Nacka kommun drivs av privata aktörer. Sedan 2013 har Dieselverkstaden drivit biblioteken i Sickla, Älta och Saltsjöbaden och i år har Axiell tagit över driften av biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra.
Bibliotek på entreprenad har inte gått obemärkt förbi i den offentliga debatten, särskilt uppmärksammad blev frågan förra hösten då Stockholms nya kulturborgarråd Jonas Naddebo (C ) sa att han ville driva frågan om privatiserade bibliotek.
Lena Lundgren är pensionerad barnbibliotekarie och utvecklingsledare vid regionbiblioteket i Stockholm. Hon har skickat in en motion till Svensk biblioteksförenings årsmöte där hon vill att föreningen ska göra en grundlig och allsidig undersökning av folkbibliotek med alternativa driftsformer.
– Jag är kritisk till de entreprenader som finns och är orolig för framtiden. Vad kommer vi att se för konsekvenser när antalet bibliotek på entreprenad ökar och hur ska biblioteken kunna samverka, vilket de enligt bibliotekslagen ska göra, om de samtidigt måste konkurrera? säger hon.
Lena Lundgren hänvisar till bibliotekslagen som säger att biblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionshinder och personer som har annat modersmål än svenska. Hon menar att det finns en risk att lagen inte följs eftersom den inte innehåller sanktionsmöjligheter, och hon är negativ till att bibliotek på entreprenad kan få sin finansiering utifrån prestationsmått, exempelvis antal öppettimmar och besök.
– Med ett sådant ersättningssystem minskar drivkraften att syssla med de delar som är personalkrävande eller att köpa in dyra medier, exempelvis böcker på andra språk än svenska som nästan alltid är dyrare, men som genererar färre utlån, säger Lena Lundgren.
Svensk biblioteksförenings styrelse förslår att motionen ska bifallas. Den skriver att rapporten som föreningen gjorde 2010, där man undersökte driftsformer, har några år på nacken samt att diskussionen kring folkbibliotek på entreprenad gör att det är bra att undersöka frågan närmare.
Svensk biblioteksförenings årsmöte hålls den 16 maj klockan 8.30 i Helsingborgs konserthus.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/granskning-privata-bibliotek-pa-gang-i-fler-kommuner/
http://biblioteksbladet.test/i-nacka-ar-privat-idealet/
http://biblioteksbladet.test/sa-tycker-partierna-om-privata-bibliotek/
http://biblioteksbladet.test/forskaren-darfor-vill-ett-dominerande-it-foretag-driva-bibliotek/
2 kommentarer
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
När det gäller bibliotek på entreprenad frodas en del myter. En vanlig myt som manifesteras i artikeln är att entreprenadersättningen är enbart prestationsbaserad och drivs av utlån.
I Nacka kommun är hela 82 procent en fast ersättning – det är alltså helt felaktigt att ersättningen baseras enbart på utlån.
Ersättningen består av fyra delar:
Två delar är fasta: En fast ersättningsdel och en del för att driva kontaktcenter för kommunal service.
En del är rörlig som är prestationsbaserad och det är på antal utlånade böcker.
Den fjärde delen bidrar till innovation och utveckling, en innovationspott, där vi som leverantör kan söka projektmedel till innovativa projekt. I takt med att utlåningen går ned (en trend över hela landet) har Nacka på ett kreativt sätt avsatt den delen till att uppmuntra innovation för att utveckla biblioteksverksamheten. Från Axiell delar vi med oss av vad som händer i Nacka samt har på vår webb besvarat de vanligaste frågor som dyker upp , titta gärna där!
Maria Wasing
COO Axiell Group
OBS att jag sa att ”bibliotek på entreprenad kan få sin finansiering utifrån prestationsmått, exempelvis antal öppettimmar och besök”. Alltså ”kan få” och ”exempelvis”, d.v.s. det är ingen myt som manifesteras i artikeln.