ABF 100 år 2012

9 jan 2012 • < 1 min

I år fyller Arbetarnas bilningsförbund (ABF) 100 år vilket förstås kommer att firas vederbörligt runt om i landet. Bland annat...

I år fyller Arbetarnas bilningsförbund (ABF) 100 år vilket förstås kommer att firas vederbörligt runt om i landet. Bland annat öppnar vandringsutställningen ”Drömverkstan” på Arbetets museum i Norrköping redan den 28 januari och kommer sedan att visas på sex olika platser i Sverige under 2012 och 2013.

I Stockholm kommer jubileet att firas den 11-16 juni med aktiviteter i ABF-huset på Sveavägen, i Kulturhuset vid Sergels Torg (Plattan), i Kungsträdgården och på Skansen. Jubileumstemat är ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara”. Det blir seminarier, artistuppträdanden, prova-på-verkstäder, boktorg, utställningar m m. En hel del kommer att webbsändas för att ge ABF:s medlemmar och deltagare ute i landet möjlighet att delta i jubileet.

En jubileumsfilm är också under produktion. Den ska spegla hundra år av folkbildning och samhällsutveckling och premiärvisas under jubileumsveckan. Enligt uppgift tar den sin utgångspunkt i början av 1900-talets fattig-Sverige och förflyttar sig sedan fram till nutid och framtid.

ABF grundades den 16 november 2012 på initiativ av socialdemokraten Rickard Sandler. De tre grundarna var Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet.

Om ABF:s historia, dess betydelse för folkbildningen och biblioteken kan man läsa mer om här

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min