ABF 100 år 2012

9 jan 2012 • < 1 min

I år fyller Arbetarnas bilningsförbund (ABF) 100 år vilket förstås kommer att firas vederbörligt runt om i landet. Bland annat...

I år fyller Arbetarnas bilningsförbund (ABF) 100 år vilket förstås kommer att firas vederbörligt runt om i landet. Bland annat öppnar vandringsutställningen ”Drömverkstan” på Arbetets museum i Norrköping redan den 28 januari och kommer sedan att visas på sex olika platser i Sverige under 2012 och 2013.

I Stockholm kommer jubileet att firas den 11-16 juni med aktiviteter i ABF-huset på Sveavägen, i Kulturhuset vid Sergels Torg (Plattan), i Kungsträdgården och på Skansen. Jubileumstemat är ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara”. Det blir seminarier, artistuppträdanden, prova-på-verkstäder, boktorg, utställningar m m. En hel del kommer att webbsändas för att ge ABF:s medlemmar och deltagare ute i landet möjlighet att delta i jubileet.

En jubileumsfilm är också under produktion. Den ska spegla hundra år av folkbildning och samhällsutveckling och premiärvisas under jubileumsveckan. Enligt uppgift tar den sin utgångspunkt i början av 1900-talets fattig-Sverige och förflyttar sig sedan fram till nutid och framtid.

ABF grundades den 16 november 2012 på initiativ av socialdemokraten Rickard Sandler. De tre grundarna var Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet.

Om ABF:s historia, dess betydelse för folkbildningen och biblioteken kan man läsa mer om här

1 kommentarer

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min