ABF 100 år 2012

9 jan 2012 • < 1 min

I år fyller Arbetarnas bilningsförbund (ABF) 100 år vilket förstås kommer att firas vederbörligt runt om i landet. Bland annat...

I år fyller Arbetarnas bilningsförbund (ABF) 100 år vilket förstås kommer att firas vederbörligt runt om i landet. Bland annat öppnar vandringsutställningen ”Drömverkstan” på Arbetets museum i Norrköping redan den 28 januari och kommer sedan att visas på sex olika platser i Sverige under 2012 och 2013.

I Stockholm kommer jubileet att firas den 11-16 juni med aktiviteter i ABF-huset på Sveavägen, i Kulturhuset vid Sergels Torg (Plattan), i Kungsträdgården och på Skansen. Jubileumstemat är ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara”. Det blir seminarier, artistuppträdanden, prova-på-verkstäder, boktorg, utställningar m m. En hel del kommer att webbsändas för att ge ABF:s medlemmar och deltagare ute i landet möjlighet att delta i jubileet.

En jubileumsfilm är också under produktion. Den ska spegla hundra år av folkbildning och samhällsutveckling och premiärvisas under jubileumsveckan. Enligt uppgift tar den sin utgångspunkt i början av 1900-talets fattig-Sverige och förflyttar sig sedan fram till nutid och framtid.

ABF grundades den 16 november 2012 på initiativ av socialdemokraten Rickard Sandler. De tre grundarna var Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet.

Om ABF:s historia, dess betydelse för folkbildningen och biblioteken kan man läsa mer om här

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min