Forskare: Luddig uppdatering av manifest om folkbibliotek
3 aug 2022 • 2 min
Ifla och Unesco har presenterat en uppdatering av sitt folkbiblioteksmanifest. Forskaren Ola Pilerot är positiv – men samtidigt kritisk mot otydlighet och att bibliotek framställs i linje med samhällets ”marknadifiering”.
Målet med uppdateringen har varit att, som det uttrycks i Public Library Manifesto: Ta hänsyn till hur samhället har förändrats sedan dess, exempelvis den teknologiska utvecklingen där inte minst internet spelar en viktig roll och att säkerställa att manifestet även i fortsättningen återspeglar folkbibliotekens verklighet och uppdrag.
Ola Pilerot, professor vid Högskolan i Borås, läser texten som ett slags grundläggande idédokument och poängterar att det är angeläget och viktigt att man betonar betydelsen av folkbiblioteksverksamheten nationellt och internationellt.
– På ett övergripande plan finns det en ton i manifestet som gör sig gällande eller manifesteras i passager där biblioteket framstår som något i linje med ett slags marknadifiering av tillvaron och av samhället. Det talas om the production of knowledge och man har ett fokus på biblioteket som ett informationscenter snarare än som en plats där det finns möjlighet till bildning, säger Ola Pilerot.
Boråsforskaren reagerar också på hur manifestet har, i hans ögon, ett västvärldsperspektiv på biblioteksverksamhet då vikten av att ”alla” ska vara medie- och informationskunniga, understryks. Dessutom, inte minst när det handlar om hållbarhetsmål, är manifestet tämligen luddigt och otydligt, menar Ola Pilerot.
– Jag är allmänt positiv till manifestet men jag läser som den forskare jag är och jag hade nog eftersträvat en tydligare koppling till läsning och den kulturella aspekten av biblioteksverksamhet, förklarar Ola Pilerot.
Han konstaterar att manifestet nog kommer att vara betydelsefullt och viktigt för många, men flikar också in att det antagligen inte kommer att ha särskilt stor betydelse för det stora flertalet bibliotekspersoner på golvet.
– Det kommer att bidra till att sätta sin prägel på sektorn. Svensk biblioteksförening kommer att översätta manifestet och länsbiblioteksföreträdare, chefer, engagerade typer och eldsjälar, de kommer att säga att det här är betydelsefullt. Men mitt intryck är att bibliotekspersonal har fullt upp med jobbet, med vardagen, de hinner inte ta till sig det här eller ens de lokala styrdokumenten!
1 kommentarer
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
Mycket viktigt aspekt du tar upp, om bildning, tycker jag. Till bildning hör också språkutveckling, där läsning är överlägset för att få ett rikt språk. Personligen tycker jag också att biblioteken borde utveckla sitt utbud av intressanta föredrag, workshops och liknande som ger möjlighet till demokratiska möten, samtal och bildning. Viktoria Reuterskiöld