Forskare: Luddig uppdatering av manifest om folkbibliotek

3 aug 2022 • 2 min

Ifla och Unesco har presenterat en uppdatering av sitt folkbiblioteksmanifest. Forskaren Ola Pilerot är positiv – men samtidigt kritisk mot otydlighet och att bibliotek framställs i linje med samhällets ”marknadifiering”.

Målet med uppdateringen har varit att, som det uttrycks i Public Library Manifesto: Ta hänsyn till hur samhället har förändrats sedan dess, exempelvis den teknologiska utvecklingen där inte minst internet spelar en viktig roll och att säkerställa att manifestet även i fortsättningen återspeglar folkbibliotekens verklighet och uppdrag.

Ola Pilerot, Högskolan i Borås. Foto: Ida Danell

Ola Pilerot, professor vid Högskolan i Borås, läser texten som ett slags grundläggande idédokument och poängterar att det är angeläget och viktigt att man betonar betydelsen av folkbiblioteksverksamheten nationellt och internationellt.

– På ett övergripande plan finns det en ton i manifestet som gör sig gällande eller manifesteras i passager där biblioteket framstår som något i linje med ett slags marknadifiering av tillvaron och av samhället. Det talas om the production of knowledge och man har ett fokus på biblioteket som ett informationscenter snarare än som en plats där det finns möjlighet till bildning, säger Ola Pilerot.

Boråsforskaren reagerar också på hur manifestet har, i hans ögon, ett västvärldsperspektiv på biblioteksverksamhet då vikten av att ”alla” ska vara medie- och informationskunniga, understryks. Dessutom, inte minst när det handlar om hållbarhetsmål, är manifestet tämligen luddigt och otydligt, menar Ola Pilerot.

– Jag är allmänt positiv till manifestet men jag läser som den forskare jag är och jag hade nog eftersträvat en tydligare koppling till läsning och den kulturella aspekten av biblioteksverksamhet, förklarar Ola Pilerot.

Han konstaterar att manifestet nog kommer att vara betydelsefullt och viktigt för många, men flikar också in att det antagligen inte kommer att ha särskilt stor betydelse för det stora flertalet bibliotekspersoner på golvet.

– Det kommer att bidra till att sätta sin prägel på sektorn. Svensk biblioteksförening kommer att översätta manifestet och länsbiblioteksföreträdare, chefer, engagerade typer och eldsjälar, de kommer att säga att det här är betydelsefullt. Men mitt intryck är att bibliotekspersonal har fullt upp med jobbet, med vardagen, de hinner inte ta till sig det här eller ens de lokala styrdokumenten!

1 kommentarer

  1. Mycket viktigt aspekt du tar upp, om bildning, tycker jag. Till bildning hör också språkutveckling, där läsning är överlägset för att få ett rikt språk. Personligen tycker jag också att biblioteken borde utveckla sitt utbud av intressanta föredrag, workshops och liknande som ger möjlighet till demokratiska möten, samtal och bildning. Viktoria Reuterskiöld

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min