Dialog bygger broar - bibliotek kan underlätta för studenter
20 apr 2020 • 3 min
Bibliotek kan underlätta för viktiga möten i utbytet mellan studenter och blivande arbetsgivare, visar Sara Ahlryds avhandling från Linnéuniversitetet.


Många studenter ser den akademiska utbildningen och arbetslivet som två olika världar. Det har Sara Ahlryd, forskare i biblioteks- och informationsvetenskap på Linnéuniversitet, ofta noterat under sina år som lärare.
– De upplever också att det finns mycket utmaningar när de passerar gränsen mellan den ena och den andra, säger hon.
I sin doktorsavhandling På gränsen till en ny värld – studenters informationspraktiker på väg mot arbetslivet har hon tittat närmare på problemet. Hon har särskilt undersökt hur studenternas sätt att söka, använda och utbyta information påverkas av så kallade professionsinriktade moment, det vill säga möten med arbetslivet i form av sådant som verksamhetsförlagd utbildning, praktikperioder, gästföreläsningar och studiebesök.
Sara Ahlryd har intervjuat ett åttiotal studenter, ungefär tio av dem enskilt och resterande i grupper om två till sju personer.
– För att få spridning på det valde jag utbildningar med rätt olika kunskapsmässiga grunder.
Slutsatsen? Att dessa professionsinriktade moment kan fungera som just den behövliga bryggan mellan akademin och arbetslivet. De bidrar till att skapa en kontinuerlig övergång under utbildningen.
All form av stöttning under utbildningstiden är värdefull för studenterna, betonar hon. Det rör inte minst bibliotekssfären – även om hennes studie inte specifikt handlar om den.
– Jag tänker särskilt på universitets- och högskolebibliotekens roll för studenters lärande och informationskompetens.
Genom att undervisning i informationssökning nischas mot specifika utbildningar eller yrkespraktiska sammanhang får studenterna möjligheter att utveckla sina informationspraktiker och även att närma sig yrkeslivets särskilda praktik.
– Det kräver såklart ett nära samarbete mellan bibliotek och utbildning. Såväl universitets- och högskolebibliotek, som folkbibliotek erbjuder medier, informationsresurser och aktiviteter som kan bidra till utvecklingen av studenters informationspraktiker.
Även själva biblioteksupplevelsen inbjuder till informationsutbyte genom samtal och diskussion. Biblioteken som rum och plats spelar också stor roll för många studenter som studerar.
– På så vis utgör de en viktig grundpelare för studenters övergång mellan utbildning och arbetsliv, säger Sara Ahryd.
Något annat hon har kunnat se i sin undersökning är att de professionsinriktade momenten hjälper till att forma studenternas yrkesidentitet. I yrkespraktiken får de nämligen sin kunskap legitimerad, genom att professionella uttrycker att den är viktig, att den behövs. Studenterna bekräftas som yrkespersoner.
Mötena med arbetslivet är dock inte endast berikande för den enskilde.
– Studenterna tar med sig kunskap från de professionsinriktade momenten tillbaka till de akademiska praktikerna, som på det sättet förändras. Det uppstår en dialog, konstaterar Sara Ahlryd.
Akademin befinner sig sedan lång tid tillbaka i ett spänningsfält. Å ena sidan ska utbildningen leva upp till kraven på vetenskaplighet. Å andra sidan hörs allt mer krav av ett annat slag, nämligen att studenterna ska göras anställningsbara. Idag har flera akademiska utbildningar anpassats för att underlätta övergången till arbetslivet. Till stor del kommer önskemålen från studenter, arbetsgivare och politiska aktörer.
Sara Ahlryds avhandling kan fungera som ett inlägg i den pågående debatten.
– Det jag kan säga utifrån mina resultat är att det är viktigt för akademiska utbildningar och även för yrkespraktiken, att det finns en kontinuerlig tvåvägsdialog.
Hon hoppas att hennes avhandling kan komma till användning för alla som ansvarar för högre utbildning.
– När man planerar utbildningsprogram kan man ta hjälp av min forskning för att se: Ska vi inkludera något professionsinriktat moment? Är det viktigt? Vad gör det för en utbildning?
Senaste nytt

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min
0 kommentarer