Dialog bygger broar - bibliotek kan underlätta för studenter
20 apr 2020 • 3 min
Bibliotek kan underlätta för viktiga möten i utbytet mellan studenter och blivande arbetsgivare, visar Sara Ahlryds avhandling från Linnéuniversitetet.


Många studenter ser den akademiska utbildningen och arbetslivet som två olika världar. Det har Sara Ahlryd, forskare i biblioteks- och informationsvetenskap på Linnéuniversitet, ofta noterat under sina år som lärare.
– De upplever också att det finns mycket utmaningar när de passerar gränsen mellan den ena och den andra, säger hon.
I sin doktorsavhandling På gränsen till en ny värld – studenters informationspraktiker på väg mot arbetslivet har hon tittat närmare på problemet. Hon har särskilt undersökt hur studenternas sätt att söka, använda och utbyta information påverkas av så kallade professionsinriktade moment, det vill säga möten med arbetslivet i form av sådant som verksamhetsförlagd utbildning, praktikperioder, gästföreläsningar och studiebesök.
Sara Ahlryd har intervjuat ett åttiotal studenter, ungefär tio av dem enskilt och resterande i grupper om två till sju personer.
– För att få spridning på det valde jag utbildningar med rätt olika kunskapsmässiga grunder.
Slutsatsen? Att dessa professionsinriktade moment kan fungera som just den behövliga bryggan mellan akademin och arbetslivet. De bidrar till att skapa en kontinuerlig övergång under utbildningen.
All form av stöttning under utbildningstiden är värdefull för studenterna, betonar hon. Det rör inte minst bibliotekssfären – även om hennes studie inte specifikt handlar om den.
– Jag tänker särskilt på universitets- och högskolebibliotekens roll för studenters lärande och informationskompetens.
Genom att undervisning i informationssökning nischas mot specifika utbildningar eller yrkespraktiska sammanhang får studenterna möjligheter att utveckla sina informationspraktiker och även att närma sig yrkeslivets särskilda praktik.
– Det kräver såklart ett nära samarbete mellan bibliotek och utbildning. Såväl universitets- och högskolebibliotek, som folkbibliotek erbjuder medier, informationsresurser och aktiviteter som kan bidra till utvecklingen av studenters informationspraktiker.
Även själva biblioteksupplevelsen inbjuder till informationsutbyte genom samtal och diskussion. Biblioteken som rum och plats spelar också stor roll för många studenter som studerar.
– På så vis utgör de en viktig grundpelare för studenters övergång mellan utbildning och arbetsliv, säger Sara Ahryd.
Något annat hon har kunnat se i sin undersökning är att de professionsinriktade momenten hjälper till att forma studenternas yrkesidentitet. I yrkespraktiken får de nämligen sin kunskap legitimerad, genom att professionella uttrycker att den är viktig, att den behövs. Studenterna bekräftas som yrkespersoner.
Mötena med arbetslivet är dock inte endast berikande för den enskilde.
– Studenterna tar med sig kunskap från de professionsinriktade momenten tillbaka till de akademiska praktikerna, som på det sättet förändras. Det uppstår en dialog, konstaterar Sara Ahlryd.
Akademin befinner sig sedan lång tid tillbaka i ett spänningsfält. Å ena sidan ska utbildningen leva upp till kraven på vetenskaplighet. Å andra sidan hörs allt mer krav av ett annat slag, nämligen att studenterna ska göras anställningsbara. Idag har flera akademiska utbildningar anpassats för att underlätta övergången till arbetslivet. Till stor del kommer önskemålen från studenter, arbetsgivare och politiska aktörer.
Sara Ahlryds avhandling kan fungera som ett inlägg i den pågående debatten.
– Det jag kan säga utifrån mina resultat är att det är viktigt för akademiska utbildningar och även för yrkespraktiken, att det finns en kontinuerlig tvåvägsdialog.
Hon hoppas att hennes avhandling kan komma till användning för alla som ansvarar för högre utbildning.
– När man planerar utbildningsprogram kan man ta hjälp av min forskning för att se: Ska vi inkludera något professionsinriktat moment? Är det viktigt? Vad gör det för en utbildning?
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer