Låna böcker höjer resultaten för studenter på universitet
18 aug 2020 • 2 min
Studenter som lånar böcker på sitt universitetsbibliotek är mer framgångsrika. Det hävdar spanska forskare som hoppas att deras studie ska minska lärosätens benägenhet att skära i sina biblioteks budgetar.


Genom att koppla samman studieresultaten vid företagsekonomiska institutionen på universitetet i Sevilla, Spanien, med hur många lån som studenterna gjort i universitetets bibliotek samt längden på dessa lån, har forskare kommit fram till att studieframgångar hänger samman med aktivt låntagande.
– För vart hundrade lån en student gör stiger studieresultatet med 0,17 på en skala från 0 till 10, förklarar José I Castillo-Manzano, professor vid institutionen och en av författarna till studien When the road to academic success goes through the library, publicerad i julinumret av Journal of Academic Librarianship.
En annan av forskarnas slutsatser är att en students resultat blir mätbart bättre för varje boklån per tiodagarsperiod som en student gör.
Att studieflit (som att läsa många böcker) lönar sig kan tyckas självklart. Det finns ändå flera skäl till att söka universitetsbibliotekens mätbara betydelse, menar forskarna.
De pekar på ökade krav på digital tillgänglighet, allmän konkurrens med nätets utbud och studenters nya studievanor som orsaker till att de spanska universitetsbibliotekens utlån minskade med 38 procent mellan 2014 och 2018. Samtidigt pressas universiteten ekonomiskt av den lågkonjunktur som drabbade Spanien i samband med finanskrisen 2008 och som landet sedan dess har haft svårt att ta sig ur.
Följden har blivit nedskurna budgetar för landets universitet och inte minst för biblioteken. Vid universitetet i Sevilla har exempelvis anslaget för medieinköp och utveckling varit oförändrad i över ett decennium.
I praktiken är detta en långsam nedmontering av verksamheten och risken är att vikande antal utlån stärker trenden då siffrorna kan tolkas som att biblioteken är på väg att spela ut sin roll.
Så hur kan förfallet stoppas?

Ett svar är att påvisa det konkreta värdet av ett traditionellt bibliotek.
”Det finns ett växande behov av analyser som värderar vad samhället får i retur för sina investeringar i bibliotek”, skriver forskarna i studien.
1 kommentarer
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
Intressant! Det framgår dock inte om det gäller enbart fysiska böcker eller även e-böcker?