Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
19 apr 2022 • 2 min
En ny antologi, Biblioteksgeografin, ger en översiktlig bild av svenska bibliotek, med forskning som utgångspunkt. Redaktörernas förhoppning är att den ska stärka både biblioteksfrågorna och biblioteksforskningen i den svenska kulturdebatten.
Roger Blomberg, Katarina Michnik och Johan Sundeen har skrivit en antologi om svenska bibliotek.
Den mer än 400 sidor långa Biblioteksgeografin: en antologi om biblioteksväsende och biblioteksforskning, innehåller en både vetenskaplig och verksamhetsnära presentation av biblioteksväsendet och biblioteksforskning.
Redaktörer har Johan Sundeen, docent i idé- och lärdomshistoria, Katarina Michnik, filosofie doktor i biblioteks- och informationsvetenskap och universitetsbibliotekarie vid Göteborgs universitet och Roger Blomgren, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, varit.
– En kursbok av det här slaget har saknats. En bok som tar ett, om inte ett helhetsgrepp så i alla fall ett övergripande grepp som täcker in väldigt mycket av biblioteksväsendet, säger Johan Sundeen.
Han understryker att han även hoppas att det finns ett intresse för boken även utanför universiteten.
– Ett annat viktigt skäl till att vi har skrivit boken, är att försöka sätta biblioteken på kulturkartan. Vi vill skapa ett ökat intresse för biblioteksväsendet och för biblioteksforskning. Jag tror också att boken som process och produkt, tjänar ett viktigt syfte på det sättet att den har sammanfört forskare från en rad olika lärosäten men också forskare och professionsrepresentanter. Det blir många intressanta möten genom den här boken, menar Johan Sundeen.
En kunskapsspridande uppgift, det är så Johan Sundeen ser på antologin. Han tror att folk i allmänhet tänker på folkbibliotek när de hör ordet bibliotek. Andra former av bibliotek får alldeles för lite ljus på sig anser Johan Sundeen. Han exemplifierar med Bernadottebiblioteket, kungligt biblioteksmuseum som, tror han, är en relativt dolda värld för de flesta, även för studenter i biblioteks- och informationsvetenskap.
Det här är en process med många bakslag och en hel del katastrofer, som ryms inom svensk bibliotekshistoria
– Jag vill också försöka få fram att det här är inte någon linjär utveckling där det ena framsteget leder till det andra utan det här är en process med många bakslag och en hel del katastrofer, som ryms inom svensk bibliotekshistoria, säger Johan Sundeen.
Han tror och hoppas att antologin ska väcka nyfikenhet på mångfalden som finns inom det svenska biblioteksväsendet. Exempelvis tycker han att företagshistoriker har stor anledning att intressera sig för företagsbiblioteken.
– Vilken roll har de spelat i vårt näringslivs historia? Det finns fina samlingar som har anknytning till svenskt näringsliv. Jag hoppas att man ska se att bibliotek har relevans för så många olika samhällsprocesser, säger Johan Sundeen.
I ett kapitel i boken berättas om hur företagsbibliotekens betydelse har tenderat att minska medan ett annat visar att biblioteken har blivit allt viktigare för den medicinska forskningen.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer