Ny antologi ska sätta biblioteken på kulturkartan

19 apr 2022 • 2 min

En ny antologi, Biblioteksgeografin, ger en översiktlig bild av svenska bibliotek, med forskning som utgångspunkt. Redaktörernas förhoppning är att den ska stärka både biblioteksfrågorna och biblioteksforskningen i den svenska kulturdebatten.

Den mer än 400 sidor långa Biblioteksgeografin: en antologi om biblioteksväsende och biblioteksforskning, innehåller en både vetenskaplig och verksamhetsnära presentation av biblioteksväsendet och biblioteksforskning.

Redaktörer har Johan Sundeen, docent i idé- och lärdomshistoria, Katarina Michnik, filosofie doktor i biblioteks- och informationsvetenskap och universitetsbibliotekarie vid Göteborgs universitet och Roger Blomgren, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, varit.

– En kursbok av det här slaget har saknats. En bok som tar ett, om inte ett helhetsgrepp så i alla fall ett övergripande grepp som täcker in väldigt mycket av biblioteksväsendet, säger Johan Sundeen.

Han understryker att han även hoppas att det finns ett intresse för boken även utanför universiteten.

– Ett annat viktigt skäl till att vi har skrivit boken, är att försöka sätta biblioteken på kulturkartan. Vi vill skapa ett ökat intresse för biblioteksväsendet och för biblioteksforskning. Jag tror också att boken som process och produkt, tjänar ett viktigt syfte på det sättet att den har sammanfört forskare från en rad olika lärosäten men också forskare och  professionsrepresentanter. Det blir många intressanta möten genom den här boken, menar Johan Sundeen.

En kunskapsspridande uppgift, det är så Johan Sundeen ser på antologin. Han tror att folk i allmänhet tänker på folkbibliotek när de hör ordet bibliotek. Andra former av bibliotek får alldeles för lite ljus på sig anser Johan Sundeen. Han exemplifierar med Bernadottebiblioteket, kungligt biblioteksmuseum som, tror han, är en relativt dolda värld för de flesta, även för studenter i biblioteks- och informationsvetenskap.

Det här är en process med många bakslag och en hel del katastrofer, som ryms inom svensk bibliotekshistoria

Johan Sundeen
Själv har han i antologin skrivit om svenska bibliotek genom tiderna och det viktigaste då har varit att visa på det historiska förloppet och den oerhörda mångfald som det innehåller samt att för varje epok förhoppningsvis kunna förmedla några huvudintryck.

– Jag vill också försöka få fram att det här är inte någon linjär utveckling där det ena framsteget leder till det andra utan det här är en process med många bakslag och en hel del katastrofer, som ryms inom svensk bibliotekshistoria, säger Johan Sundeen.

Han tror och hoppas att antologin ska väcka nyfikenhet på mångfalden som finns inom det svenska biblioteksväsendet. Exempelvis tycker han att företagshistoriker har stor anledning att intressera sig för företagsbiblioteken.

– Vilken roll har de spelat i vårt näringslivs historia? Det finns fina samlingar som har anknytning till svenskt näringsliv. Jag hoppas att man ska se att bibliotek har relevans för så många olika samhällsprocesser, säger Johan Sundeen.

I ett kapitel i boken berättas om hur företagsbibliotekens betydelse har tenderat att minska medan ett annat visar att biblioteken har blivit allt viktigare för den medicinska forskningen.

Fakta

Boken Biblioteksgeografin: en antologi om biblioteksväsende och biblioteksforskning ges ut av förlaget Studentlitteratur.
– Det går inte ihop för mig. Varför skulle bibliotek vara mindre viktiga för kunskapsutvecklingen inom företagssektorn än vad de är för medicinsk forskning? Det är en paradox i detta och jag hoppas att när man lägger texterna bredvid varandra, ser mönster men också motsägelsefullheter, att det kan stimulera ett intresse, förklarar Johan Sundeen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min