Strategi för nästa steg mot öppen tillgång

7 apr 2021 • < 1 min

Nu formuleras en strategi för fortsatt utveckling mot öppen tillgång till forskningsresultat. Målet är lägre kostnader – gärna vid sidan om de kommersiella förlagen.

Wilhelm Widmark, överbibliotekarie vid Stockholms universitetsbibliotek. Foto: Niklas Björling.

I gruppen som på Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) uppdrag utformar strategin finns representanter för forskning, finansiering och förhandlare. Arbetet ska vara slutfört senast vid utgången av 2023 och syftet är att förbereda steget vidare från dagens så kallade transformativa avtal, där lärosätena betalar för att läsa och publicera i vetenskapliga tidskrifter.

Enligt den senast tillgängliga statistiken från Kungliga biblioteket kostade detta svenska lärosäten nästan en halv miljard kronor 2018. 75 miljoner utgjordes av kostnader för de transformativa avtalen, som i sig har varit ett sätt komma bort från tidigare avtal som generellt var ännu dyrare. Men utvecklingen går ändå åt fel håll.

– I det nuvarande systemet ökar kostnaderna konstant och vi ser inte att det håller på att förändras, säger Wilhelm Widmark, chef för Stockholms universitetsbibliotek, som ingår i SUHF:s grupp.

Slutdatumet för utredningen är inte valt på måfå. Plan S, europeiska forskningsfinansiärers initiativ för att sträva mot öppen tillgång på offentligt finansierad forskning, har aviserat att man slutar teckna transformativa avtal ett år senare, vid utgången av 2024.

I uppdraget till gruppen ingår också att undersöka alternativa vägar för publicering, utanför de kommersiella förlagen.

– Akademien kan i dagsläget inte hantera publiceringssystemet själva, men vi måste undersöka de alternativ som finns. I dagsläget är det forskarna som gratis utför det mesta till förlagen via artikelskrivandet och kvalitetsgranskningen, säger Wilhelm Widmark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min