Strategi för nästa steg mot öppen tillgång

7 apr 2021 • < 1 min

Nu formuleras en strategi för fortsatt utveckling mot öppen tillgång till forskningsresultat. Målet är lägre kostnader – gärna vid sidan om de kommersiella förlagen.

Wilhelm Widmark, överbibliotekarie vid Stockholms universitetsbibliotek. Foto: Niklas Björling.

I gruppen som på Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) uppdrag utformar strategin finns representanter för forskning, finansiering och förhandlare. Arbetet ska vara slutfört senast vid utgången av 2023 och syftet är att förbereda steget vidare från dagens så kallade transformativa avtal, där lärosätena betalar för att läsa och publicera i vetenskapliga tidskrifter.

Enligt den senast tillgängliga statistiken från Kungliga biblioteket kostade detta svenska lärosäten nästan en halv miljard kronor 2018. 75 miljoner utgjordes av kostnader för de transformativa avtalen, som i sig har varit ett sätt komma bort från tidigare avtal som generellt var ännu dyrare. Men utvecklingen går ändå åt fel håll.

– I det nuvarande systemet ökar kostnaderna konstant och vi ser inte att det håller på att förändras, säger Wilhelm Widmark, chef för Stockholms universitetsbibliotek, som ingår i SUHF:s grupp.

Slutdatumet för utredningen är inte valt på måfå. Plan S, europeiska forskningsfinansiärers initiativ för att sträva mot öppen tillgång på offentligt finansierad forskning, har aviserat att man slutar teckna transformativa avtal ett år senare, vid utgången av 2024.

I uppdraget till gruppen ingår också att undersöka alternativa vägar för publicering, utanför de kommersiella förlagen.

– Akademien kan i dagsläget inte hantera publiceringssystemet själva, men vi måste undersöka de alternativ som finns. I dagsläget är det forskarna som gratis utför det mesta till förlagen via artikelskrivandet och kvalitetsgranskningen, säger Wilhelm Widmark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min