Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
21 apr 2017 • 3 min
Att göra sin webbplats mer tillgänglig är lättare än man kan tro. Det konstaterar Södertörns högskolebibliotek som har gjort användartester och byggt om för att fler ska kunna använda sajten.
En webbplats riktad till studenter ska vara tillgänglig för alla. På Södertörns högskolebibliotek har man därför sett över sin hemsida genom att ställa sig frågan: ”Hur fungerar vår webbplats, sökverktyg och informationssidor för dem som använder hjälp- och stödprogram”?
– Vi kände att vi inte hade full koll på tillgängligheten och ville veta mer om en målgrupp som vi inte specifikt testat sidan på tidigare. Vi ville veta mer om vad en synskadad person eller någon som har svårt att styra en mus har för behov på en webbplats, säger Alex Alexandersson, IKT-pedagog.
För att få syn på sådant som skulle kunna göras bättre ville Alex och kollegorna i bibliotekets webbgrupp göra ett praktiskt test. Genom en förening för unga med synnedsättning kom de i kontakt med två testpersoner som hade olika erfarenhet av datorer.
När testanvändarna var på plats fick de i uppdrag att leta efter bibliotekets öppettider, söka efter en bok i katalogen Söderscholar och att boka ett grupprum.
[fakta id=”15961″]
Alex och kollegan Rickard Karlsson, också han IKT-pedagog men även systemutvecklare, visste inte exakt vilken utrustning testpersonerna skulle ha med sig.
– Den första testpersonen var riktigt van vid datorer och satte i gång på direkten. Han hade ett punktskriftskrivbord och en skärmuppläsare och skannade sidan riktigt fort, berättar Rickard Karlsson, IKT-pedagog och systemutvecklare.
Alex och Richard hade planerat att använda ett dataprogram som spelar in allt som händer på skärmen. Men det programmet var inte kompatibelt med skärmuppläsaren och därför placerade de i stället en webbkamera på en stol bakom testpersonerna. På så sätt kunde det i efterhand gå igenom exakt var testpersonerna hade klickat.
– Vi var snabba med att hitta en annan lösning och det blev jättebra, säger Alex Alexandersson.
De placerade också ut en mikrofon så att de båda användarna kunde berätta vilka problem de stötte på när de surfade runt på sidan.
Skärmuppläsare läser av HTML-koden som webbsidor är uppbyggda av. När koden skrivs är det därför viktigt att den skrivs även för exempelvis synskadade. Det kan handla om att rubriker ska ligga överst, och inte bilder. För det tar lång tid att få höra om vilka bilder som ligger på sidan istället för att höra rubrikerna.
Parallellt med användartesterna hjälpte alla kollegorna i webbgruppen till att kompetensutveckla varandra. Alla fick varsitt fördjupningsområde, exempelvis att undersöka vad det fanns för riktlinjer kring tillgänglighet, och presenterade sedan resultaten för varandra.
Testerna genomfördes under 2015. Rapporten skrivs just nu.
Alex och Rickard är överens om att tillgänglighet inte behöver vara ett högt berg att ta sig över. Med enkla medel kunde de själva göra sin webbplats mer tillgänglig.
De har även sett till att personer som har svårt att styra en mus och bara kan använda tangentbord snabbt ska kunna navigera runt på hemsidan.
– Det viktigt att komma ihåg att man aldrig blir klar med tillgänglighet. Det gäller att testa, göra om och testa igen. Och ibland krockar vissa behov med varandra, då får man kompromissa, säger Rickard som själv skriver koden på webbplatsen.
– Det är inte alla bibliotek som kan skriva kod själva utan systemen kan vara rätt stela. Vi har tur som kan ändra mycket, men kan man inte det så se till att tillgänglighet är en fråga som tas upp i samband med att systemet upphandlas.
Alex tipsar om att mindre bibliotek skulle kunna samarbeta med varandra.
– Alla väljer själva vilken nivå de vill lägga sig på, men det är bra att få draghjälp av andra. Sedan är det också otroligt roligt, givande och kompetensutvecklande att titta på de här frågorna, det får vi inte glömma.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer