Vill skapa en "vi"-känsla

6 feb 2012 • < 1 min

Omorganisationer tar längre tid än vad man vill tro, eftersom det är människor inblandade. Det säger Lunds nya universitetsbibliotekarie ser...

Omorganisationer tar längre tid än vad man vill tro, eftersom det är människor inblandade. Det säger Lunds nya universitetsbibliotekarie ser sig som en problemlösare och som tänker börja med att lyssna på medarbetarnas förväntningar och historia.

I augusti förra året blev bibliotekschefen vid Malmö högskola, Jette Guldborg Petersen, kontaktad och tillfrågad om hon var intresserad av att bli universitetsbibliotekarie vid Lunds universitet, LUB.

Hon ska nu leda en verksamhet som under 2011 har präglats av turbulens och konflikter. Missnöjet med förre universitetsbibliotekarien Lars Björnshauge blev offentligt och medialt uppmärksammat. Själva organisationen, som genomlystes i den så kallade Visionsutredningen, fick etiketten ”dysfunktionell”.

Arbetet med att förändra LUB:s organisation har redan påbörjats och bland annat resulterat i en sammanslagning av Universitetsbiblioteket och Biblioteksdirektionen. Vidare har universitetsledningen beslutat att man kommer att fortsätta att arbeta med en fakultetsuppdelad organisation.

– Jag har varit med om en stor omorganisationsprocess i Malmö och är medveten om att det inte är någon ”walk-in-the-park”. Det handlar om att få kulturer att mötas och arbeta i samma riktning, kanske också om att så småningom skapa en helt ny kultur.

Läs mer BBL nr 1

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min