Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken

16 jun 2022 • 2 min

Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”

Det är med syftet att genomföra ett EU-direktiv som regeringen nu föreslår ändringar i upphovsrätten. Förslaget innehåller många olika delar och mest relevant för landets bibliotek är förslagen om nya inskränkningar i upphovsmannens ensamrätt för data- och textutvinning och för bevarandeändamål.

– De nya inskränkningarna är ett steg framåt för bibliotek. Mest tillämpbara är de kanske för landets högskole- och universitetsbibliotek, men även för bibliotek med bevarandeändamål för känsliga exemplar, säger Daniel Westman, jurist specialiserad på it- och medierätt.

Den nya rätten att göra kopior för text- och datautvinningsändamål gäller för alla, men är extra stark för forskningsorganisationer och bibliotek tillgängliga för allmänheten för forskningsändamål.

– Enkelt förklarat betyder det att bibliotek får framställa kopior av skyddade verk, till exempel böcker, för att möjliggöra analys och maskininlärning, vilket bland annat möjliggör lösningar för artificiell intelligens, säger Daniel Westman.

Regeringens andra förslag innebär att statliga och kommunala arkivmyndigheter, vetenskapliga bibliotek och fackbibliotek som drivs av det allmänna och folkbiblioteken får rätt att framställa exemplar av verk för bevarandeändamål.

– Det innebär att man nu utökar möjligheten att få rätt att digitalisera saker i syfte att bevara verk inför framtiden, säger Daniel Westman.

Förslaget gäller för forskningsändamål, för att tillgodose önskemål om enskilda artiklar eller korta avsnitt eller om material som av säkerhetsskäl inte bör lämnas ut i original, liksom för användning i läsapparater.

Lisa Gemmel

Svensk biblioteksförening ställer sig positiv till regeringens nya förslag och menar att det är ett steg i rätt riktning.

– Det är en förbättring och en möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material eftersom man tidigare behövt vara på platsen där materialet finns. Förhoppningsvis leder det till en mer jämlik situation för forskare i hela landet och att man inte ska behöva ta sig till exempelvis Stockholm för att kunna forska på tillgängligt material, säger Lisa Gemmel, utredare vid Svensk biblioteksförening.

Text: Annica Ögren

1 kommentarer

  1. Så kom där då ytterligare en halvmesyr från den svenska regeringen. Låt mig citera Nasjonalbiblioteket i Oslo som på sin webbplats, på klingande nynorsk, säger:
    Nasjonalbiblioteket digitaliserer systematisk heile samlinga si. — Digitaliseringsprogrammet starta i 2006, og vi reknar med at det vil ta 20–30 år før heile samlinga er digital.
    Klart som korvspad. Finns det en prognos för när Sverige fått digitaliserat hela samlingen sin? Vågar någon hoppas ens på innevarande sekel med den nuvarande snigeltakten?

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min