Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken

16 jun 2022 • 2 min

Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”

Det är med syftet att genomföra ett EU-direktiv som regeringen nu föreslår ändringar i upphovsrätten. Förslaget innehåller många olika delar och mest relevant för landets bibliotek är förslagen om nya inskränkningar i upphovsmannens ensamrätt för data- och textutvinning och för bevarandeändamål.

– De nya inskränkningarna är ett steg framåt för bibliotek. Mest tillämpbara är de kanske för landets högskole- och universitetsbibliotek, men även för bibliotek med bevarandeändamål för känsliga exemplar, säger Daniel Westman, jurist specialiserad på it- och medierätt.

Den nya rätten att göra kopior för text- och datautvinningsändamål gäller för alla, men är extra stark för forskningsorganisationer och bibliotek tillgängliga för allmänheten för forskningsändamål.

– Enkelt förklarat betyder det att bibliotek får framställa kopior av skyddade verk, till exempel böcker, för att möjliggöra analys och maskininlärning, vilket bland annat möjliggör lösningar för artificiell intelligens, säger Daniel Westman.

Regeringens andra förslag innebär att statliga och kommunala arkivmyndigheter, vetenskapliga bibliotek och fackbibliotek som drivs av det allmänna och folkbiblioteken får rätt att framställa exemplar av verk för bevarandeändamål.

– Det innebär att man nu utökar möjligheten att få rätt att digitalisera saker i syfte att bevara verk inför framtiden, säger Daniel Westman.

Förslaget gäller för forskningsändamål, för att tillgodose önskemål om enskilda artiklar eller korta avsnitt eller om material som av säkerhetsskäl inte bör lämnas ut i original, liksom för användning i läsapparater.

Lisa Gemmel

Svensk biblioteksförening ställer sig positiv till regeringens nya förslag och menar att det är ett steg i rätt riktning.

– Det är en förbättring och en möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material eftersom man tidigare behövt vara på platsen där materialet finns. Förhoppningsvis leder det till en mer jämlik situation för forskare i hela landet och att man inte ska behöva ta sig till exempelvis Stockholm för att kunna forska på tillgängligt material, säger Lisa Gemmel, utredare vid Svensk biblioteksförening.

Text: Annica Ögren

1 kommentarer

  1. Så kom där då ytterligare en halvmesyr från den svenska regeringen. Låt mig citera Nasjonalbiblioteket i Oslo som på sin webbplats, på klingande nynorsk, säger:
    Nasjonalbiblioteket digitaliserer systematisk heile samlinga si. — Digitaliseringsprogrammet starta i 2006, og vi reknar med at det vil ta 20–30 år før heile samlinga er digital.
    Klart som korvspad. Finns det en prognos för när Sverige fått digitaliserat hela samlingen sin? Vågar någon hoppas ens på innevarande sekel med den nuvarande snigeltakten?

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min