Hbtq-frågor ska prioriteras på biblioteken

18 maj 2020 • 2 min

Expertnätverket för hbtq-frågor fick gehör för sitt förslag att även hbtq-personer bör finnas med som prioriterad grupp som ska ägnas särskild uppmärksamhet på biblioteken. Årsmötet röstade för bifall till motionen.

Tamara Laketic

Det bör göras ett tillägg i bibliotekslagen föreslår gruppen. I dag pekas personer med funktionsnedsättning, de nationella minoriteterna och personer med annat modersmål än svenska ut som prioriterade grupper. Här skulle även hbtq-personerna behöva finnas med, skriver gruppen i en motion till Svensk biblioteksförenings årsmöte.

– Det finns en stor okunskap och vi måste skapa förståelse och då måste vi först utbilda våra bibliotekarier, säger Tamara Laketic, bibliotekarie i Täby kommun norr om Stockholm som också är med i expertnätverket för hbtq-frågor och den som tog initiativ till motionen.

– I dag är det upp till chefen att bestämma hur mycket tid och utrymme som ska läggas på dessa frågor och det innebär att vissa bibliotek inte arbetar med de här frågorna alls.

Tamara Laketic lyfter också benämningen och föredrar att tala om gruppen som hbtqia där de två sista bokstäverna står för intersex-personer och asexuella.

– Jag tror att många personer från den här gruppen ser bibliotek som en lite konservativ plats som de väljer att inte gå till. Det borde finnas aktiviteter som gör att de känner sig välkomna helt enkelt.

Christer Edeholt är kontaktperson för nätverket och säger att frågan behöver lyftas.

Christer Edeholt. Foto: Rebecca Eriksson

­– Det finns en negativ vind som gärna sätter hbtq-personer på plats.

Det märks inte minst i Europa där länder som Polen och Ungern inskränker hbtq-rättigheter. Men, konstaterar han, även i Sverige.

Inför valet 2018 plockades regnbågsflaggor ner på bibliotek, exempelvis på Umeå universitetsbibliotek.

– De plockades undan när biblioteket var vallokal för man sade att det var en politisk flagga. Det finns en okunskap.

I dag jobbar många bibliotek aktivt med hbtq-frågor, men det bygger på att det finns en eldsjäl som driver frågorna, säger Christer Edeholt. Med en lagändring tror han att det skulle göras på ett bredare plan, på så sätt som det görs för de andra prioriterade grupperna.

Motionen fick gehör hos Svensk biblioteksförening som på årsmötet beslutade att ställa sig bakom skrivningen.

– Styrelsen anser att det är en viktig fråga, säger generalsekreterare Karin Linder.

Samtidigt skriver styrelsen i ett yttrande att det kommer att vara svårt att få till en lagändring inom överskådlig tid och att det därför är bättre att arbeta med andra insatser för att hbtq-personer ska känna sig välkomna och inkluderade på alla bibliotek. Men motionen bifölls och årsmötet beslutade att senast 2021 göra hbtq-frågor till en prioriterad fråga. Tillsammans med expertnätverket för hbtq-frågor ska rekommendationer tas fram för hur biblioteken kan arbeta med frågan.

Här finns motionen att läsa i sin helhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min