Fortsatt brist på bibliotekarier

21 mar 2023 • < 1 min

Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.

Det utbildas fortfarande för få bibliotekarier för att täcka behovet och det är därmed relativt liten konkurrens om jobben. Så har det varit i flera år, och ser ut att fortsätta så framöver. Många arbetsgivare uppger att antalet anställda kommer att öka de närmaste åren. I Sacos prognos för hur arbetsmarknaden ser ut för akademiker om fem år slås det fast att konkurrensen för nyexaminerade bibliotekarier 2028 kommer att vara liten.

Den låga arbetslösheten i branschen gör att många studenter får jobb när de är färdigutbildade, inte sällan fast jobb. Många har också möjlighet att arbeta extra på bibliotek under studietiden.

Behovet av bibliotekarier bedöms alltså fortsatt vara stort, inte minst eftersom många bibliotekarier närmar sig pension. En femtedel är över 60 år och även om många fortsätter att jobba efter 65 kommer det att saknas personal. Erfarna bibliotekarier med specialistkunskap är särskilt eftertraktade.

Enligt Saco-rapporten, kallad Framtidsutsikter, bedöms också efterfrågan på skolbibliotekarier vara stor framöver, eftersom många skolbibliotek saknar bemanning.

Regionala skillnader i hur stor efterfrågan är på bibliotekarier finns och kommer troligtvis att göra så framöver också. Dels råder vanligtvis större konkurrens om jobben på de orter där det finns högskola med utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap, dels varierar personaltäthet och resurser till biblioteken mellan kommuner och regioner.

Fakta Bibliotekarier

  • Det finns cirka 6 400 yrkesverksamma bibliotekarier, enligt Statistiska centralbyrån.
  • Nästan åtta av tio är kvinnor.
  • Läsåret 2021/2022 tog nästan 290 personer examen i biblioteks- och informationsvetenskap.
  • Var femte bibliotekarie är över 60 år.
  • Källa: Sacos rapport Framtidsutsikter

1 kommentarer

  1. Det är kanske brist på bibliotekarier eftersom de flesta chefer anställer outbildade bibliotekarie?

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min