Framstående insatser prisas – här är årets pristagare

10 nov 2023 • 2 min

Snart är det dags igen. På torsdag prisas bibliotekarier, författare och illustratörer av Svensk biblioteksförening. Och framöver vill nya generalsekreteraren Silvia Ernhagen skapa ännu större uppmärksamhet kring priserna.

Silvia Ernhagen, ny generalsekreterare i Svensk biblioteksförening. Foto: Albin Händig

På torsdag kväll hålls prisceremonin på Svensk biblioteksförenings kansli i Stockholm. Den direktsänds på Facebook där alla som vill kan ta del av kvällens händelser. Flera tunga priser delas ut, bland annat Bengt Hjelmqvists pris, Årets mobila bibliotek och Greta Renborgs pris.

Konferencier för årets prisceremoni är Eva Fred och för underhållningen mellan akterna står artisten Emil Jensen för.

För generalsekreterare Silvia Ernhagen är det första gången hon deltar när utmärkelserna delas ut.

– Jag ser fram emot att få se hela bredden av pristagare inom både biblioteksverksamhet och författarskap. Jag ser också fram emot att få träffa alla, säger hon.

Samtidigt som Svensk biblioteksförenings priser premierar framstående insatser speglar de också aktuella politiska frågor.

– Principen om armlängds avstånd, rätten att själv bestämma över sitt program på biblioteket, kommer upp exempelvis i Greta Renborgs pris i år, säger Silvia Ernhagen.

Artisten Emil Jensen står för underhållningen på Svensk biblioteksförenings prisceremoni. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Priset går till dragartisterna Miss Shameless och Lady Busty.

I framtiden vill Silvia Ernhagen öka uppmärksamheten kring priserna.

– Jag vill titta på hur vi kan få ännu bättre bevakning av priserna medialt framöver. Det är så intressanta pristagare och jag tror att det finns ett stort intresse. De visar också att biblioteksfrågorna är breda och intressanta för många och inte bara för biblioteksbranschen.

Fakta Priser 2023 – hela listan

  • Årets mobila bibliotek går till Julla Májja – den samiska biblioteksbussen.
  • Bengt Hjelmqvists pris går till Mimmi Söderlund, Västerås stadsbibliotek.
  • Greta Renborgs pris går till Drag Queen Story Hour: Lady Busty och Miss Shameless.
  • Nils Holgersson-plaketten för bästa barn- eller ungdomsbok tilldelas Melody Farshin för boken 100k.
  • Årets barnrättsutmärkelse Elefanten tilldelas TioTretton, biblioteket för unga i Kulturhuset i Stockholm.
  • Aniarapriset går till Karolina Ramqvist för verket Bröd och mjölk.
  • Carl von Linné-plaketten för bästa fackbok för barn eller ungdomar går till  Lina Blixt och Bengt-Erik Engholm för Korpen – Fakta och myter.
  • Collijnpriset för bästa uppsats inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap går till Alexander Björklund Hammar på Uppsala universitet för uppsatsen (Åter)skapad text? En studie om textkritikers informationsbehov, konjekturer och editionsskapande i ett digitalt sammanhang.
  • Elsa Beskow-plaketten för bäst illustrerade svenska barnbok går till Kerstin Elias Costa för Fjärilshuset.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min