Framstående insatser prisas – här är årets pristagare

10 nov 2023 • 2 min

Snart är det dags igen. På torsdag prisas bibliotekarier, författare och illustratörer av Svensk biblioteksförening. Och framöver vill nya generalsekreteraren Silvia Ernhagen skapa ännu större uppmärksamhet kring priserna.

Silvia Ernhagen, ny generalsekreterare i Svensk biblioteksförening. Foto: Albin Händig

På torsdag kväll hålls prisceremonin på Svensk biblioteksförenings kansli i Stockholm. Den direktsänds på Facebook där alla som vill kan ta del av kvällens händelser. Flera tunga priser delas ut, bland annat Bengt Hjelmqvists pris, Årets mobila bibliotek och Greta Renborgs pris.

Konferencier för årets prisceremoni är Eva Fred och för underhållningen mellan akterna står artisten Emil Jensen för.

För generalsekreterare Silvia Ernhagen är det första gången hon deltar när utmärkelserna delas ut.

– Jag ser fram emot att få se hela bredden av pristagare inom både biblioteksverksamhet och författarskap. Jag ser också fram emot att få träffa alla, säger hon.

Samtidigt som Svensk biblioteksförenings priser premierar framstående insatser speglar de också aktuella politiska frågor.

– Principen om armlängds avstånd, rätten att själv bestämma över sitt program på biblioteket, kommer upp exempelvis i Greta Renborgs pris i år, säger Silvia Ernhagen.

Artisten Emil Jensen står för underhållningen på Svensk biblioteksförenings prisceremoni. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Priset går till dragartisterna Miss Shameless och Lady Busty.

I framtiden vill Silvia Ernhagen öka uppmärksamheten kring priserna.

– Jag vill titta på hur vi kan få ännu bättre bevakning av priserna medialt framöver. Det är så intressanta pristagare och jag tror att det finns ett stort intresse. De visar också att biblioteksfrågorna är breda och intressanta för många och inte bara för biblioteksbranschen.

Fakta Priser 2023 – hela listan

  • Årets mobila bibliotek går till Julla Májja – den samiska biblioteksbussen.
  • Bengt Hjelmqvists pris går till Mimmi Söderlund, Västerås stadsbibliotek.
  • Greta Renborgs pris går till Drag Queen Story Hour: Lady Busty och Miss Shameless.
  • Nils Holgersson-plaketten för bästa barn- eller ungdomsbok tilldelas Melody Farshin för boken 100k.
  • Årets barnrättsutmärkelse Elefanten tilldelas TioTretton, biblioteket för unga i Kulturhuset i Stockholm.
  • Aniarapriset går till Karolina Ramqvist för verket Bröd och mjölk.
  • Carl von Linné-plaketten för bästa fackbok för barn eller ungdomar går till  Lina Blixt och Bengt-Erik Engholm för Korpen – Fakta och myter.
  • Collijnpriset för bästa uppsats inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap går till Alexander Björklund Hammar på Uppsala universitet för uppsatsen (Åter)skapad text? En studie om textkritikers informationsbehov, konjekturer och editionsskapande i ett digitalt sammanhang.
  • Elsa Beskow-plaketten för bäst illustrerade svenska barnbok går till Kerstin Elias Costa för Fjärilshuset.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min