Jubel på stadsbiblioteket när Sverige tog ledningen

11 aug 2023 • 2 min

Det blev en rysare igen, men Sverige är i semifinal. På Göteborgs stadsbibliotek, där VM-matcherna visas på storbildsskärm, jublade publiken när Sverige gjorde mål.

– Det har varit ett väldigt stort intresse, fler och fler har kommit för varje match vi har visat, säger Jonas Tistelgren, tillförordnad bibliotekschef på stadsbiblioteket i Göteborg.

– Det är jättekul. Det har varit mycket folk, men som tur var har vi inte behövt neka folk att komma in.

Alla matcherna som Sverige spelar i fotbolls-VM visas på storbildsskärm på stadsbiblioteket. Samtidigt passar biblioteket på att skylta med extra många böcker om fotboll, och även om inga siffror finns än tror Jonas Tistelgren att det har märkts av i utlåningsstatistiken.

I fredagens match mötte Sverige Japan i kvartsfinal. Det efter en sällan skådad rysare där Sverige slog USA i åttondelsfinal efter både förlängning och straffläggning.

– I dag har vi ”konkurrens” av Ullevi, som också visar matchen, men det börjar komma folk hit också. Vissa har små bebisar med sig och andra har fika. Antingen har de köpt i caféet eller så har de med sig egen korg, berättade Jonas Tistelgren strax före matchen.

Spänningen är stor på trappscenen under fotbolls-VM som visas på storbildsskärm på stadsbiblioteket i Göteborg. Foto: Jonas Tistelgren

På bibliotekets trappscenen ryms 180 sittande besökare.

Det var destinationsbolaget Göteborg & co, som arbetar med att marknadsföra Göteborg som turistmål, som efterlyste samarbetspartner för att visa fotbollsmatcherna. Stadsbiblioteket nappade och står för personal och lokal medan destinationsbolaget har ordnat med nödvändiga tillstånd.

– Eftersom det är på biblioteket är det väldigt familjevänligt. Det kommer barnfamiljer, äldre och ensamstående. Det är väldigt blandat, säger Jonas Tistelgren.

I väntande semifinalen möter Sverige Spanien. Även på Norrköpings bibliotek visas matcherna på storbildsskärm.

Från Stadsbiblioteket i Göteborgs instagram.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min