Jubel på stadsbiblioteket när Sverige tog ledningen

11 aug 2023 • 2 min

Det blev en rysare igen, men Sverige är i semifinal. På Göteborgs stadsbibliotek, där VM-matcherna visas på storbildsskärm, jublade publiken när Sverige gjorde mål.

– Det har varit ett väldigt stort intresse, fler och fler har kommit för varje match vi har visat, säger Jonas Tistelgren, tillförordnad bibliotekschef på stadsbiblioteket i Göteborg.

– Det är jättekul. Det har varit mycket folk, men som tur var har vi inte behövt neka folk att komma in.

Alla matcherna som Sverige spelar i fotbolls-VM visas på storbildsskärm på stadsbiblioteket. Samtidigt passar biblioteket på att skylta med extra många böcker om fotboll, och även om inga siffror finns än tror Jonas Tistelgren att det har märkts av i utlåningsstatistiken.

I fredagens match mötte Sverige Japan i kvartsfinal. Det efter en sällan skådad rysare där Sverige slog USA i åttondelsfinal efter både förlängning och straffläggning.

– I dag har vi ”konkurrens” av Ullevi, som också visar matchen, men det börjar komma folk hit också. Vissa har små bebisar med sig och andra har fika. Antingen har de köpt i caféet eller så har de med sig egen korg, berättade Jonas Tistelgren strax före matchen.

Spänningen är stor på trappscenen under fotbolls-VM som visas på storbildsskärm på stadsbiblioteket i Göteborg. Foto: Jonas Tistelgren

På bibliotekets trappscenen ryms 180 sittande besökare.

Det var destinationsbolaget Göteborg & co, som arbetar med att marknadsföra Göteborg som turistmål, som efterlyste samarbetspartner för att visa fotbollsmatcherna. Stadsbiblioteket nappade och står för personal och lokal medan destinationsbolaget har ordnat med nödvändiga tillstånd.

– Eftersom det är på biblioteket är det väldigt familjevänligt. Det kommer barnfamiljer, äldre och ensamstående. Det är väldigt blandat, säger Jonas Tistelgren.

I väntande semifinalen möter Sverige Spanien. Även på Norrköpings bibliotek visas matcherna på storbildsskärm.

Från Stadsbiblioteket i Göteborgs instagram.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min