Jubel på stadsbiblioteket när Sverige tog ledningen

11 aug 2023 • 2 min

Det blev en rysare igen, men Sverige är i semifinal. På Göteborgs stadsbibliotek, där VM-matcherna visas på storbildsskärm, jublade publiken när Sverige gjorde mål.

– Det har varit ett väldigt stort intresse, fler och fler har kommit för varje match vi har visat, säger Jonas Tistelgren, tillförordnad bibliotekschef på stadsbiblioteket i Göteborg.

– Det är jättekul. Det har varit mycket folk, men som tur var har vi inte behövt neka folk att komma in.

Alla matcherna som Sverige spelar i fotbolls-VM visas på storbildsskärm på stadsbiblioteket. Samtidigt passar biblioteket på att skylta med extra många böcker om fotboll, och även om inga siffror finns än tror Jonas Tistelgren att det har märkts av i utlåningsstatistiken.

I fredagens match mötte Sverige Japan i kvartsfinal. Det efter en sällan skådad rysare där Sverige slog USA i åttondelsfinal efter både förlängning och straffläggning.

– I dag har vi ”konkurrens” av Ullevi, som också visar matchen, men det börjar komma folk hit också. Vissa har små bebisar med sig och andra har fika. Antingen har de köpt i caféet eller så har de med sig egen korg, berättade Jonas Tistelgren strax före matchen.

Spänningen är stor på trappscenen under fotbolls-VM som visas på storbildsskärm på stadsbiblioteket i Göteborg. Foto: Jonas Tistelgren

På bibliotekets trappscenen ryms 180 sittande besökare.

Det var destinationsbolaget Göteborg & co, som arbetar med att marknadsföra Göteborg som turistmål, som efterlyste samarbetspartner för att visa fotbollsmatcherna. Stadsbiblioteket nappade och står för personal och lokal medan destinationsbolaget har ordnat med nödvändiga tillstånd.

– Eftersom det är på biblioteket är det väldigt familjevänligt. Det kommer barnfamiljer, äldre och ensamstående. Det är väldigt blandat, säger Jonas Tistelgren.

I väntande semifinalen möter Sverige Spanien. Även på Norrköpings bibliotek visas matcherna på storbildsskärm.

Från Stadsbiblioteket i Göteborgs instagram.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min