Hållbarhet och krishantering tema för digital konferens

15 maj 2020 • 2 min

Vad har biblioteken för roll i det hållbara samhället – och i dess kriser? Det kommer att diskuteras på Svensk biblioteksförenings första helt virtuella konferens.

Biblioteksdagarna har ställts in men en del av det som skulle ha behandlats där ligger i stället till grund för en digital konferens som hålls den 27 maj med svenska och internationella gäster. Temat, ”Hållbara samhällen och bibliotek”, har bara blivit ännu mer aktuellt under coronakrisen. Det menar Karin Martinsson på Svensk biblioteksförening.

– Ta det här med social hållbarhet, till exempel. Där kommer den aktuella diskussionen in om huruvida biblioteken ska hålla öppet, vilka som ska göra det och varför.

Karin Martinsson är utredare på Svensk biblioteksförening.

En annan viktig punkt på schemat är allas rätt till information. Även här finns det en koppling till coronakrisen: Hur ska biblioteken arbeta för att nå ut med information i kriser? Hur ser uppdraget ut?

– Fast vilka frågor som kommer att vara mest brännande under konferensen vet jag inte än. Jag har ingen aning om hur läget ser ut i slutet av maj. Det blir väldigt mycket: Vad har hänt den senaste månaden, hur har vi tacklat det och vad händer sedan?

Hur har biblioteken hittills hanterat krisen utifrån det här hållbarhetsperspektivet?

– Det är svårt att säga när man står mitt i allting. Men det är många som ställt om väldigt fort, från fysiskt till digitalt, med bokleveranser och digital första hjälpen. Det är väldigt imponerande.

Kan biblioteken lära sig av krisen?

– Ja. Den nuvarande situationen har inneburit en omställning i arbetskulturen. Hela arbetet förändras när man ställer om till digitalt, hur man kommunicerar, dokumenterar och samarbetar.

Vad kommer kulturförändringen ha för effekter på sikt, tror du?

– Vi kommer till exempel inte att utgå från att möten alltid ska vara fysiska, utan vi kommer tydligare att väga det fysiska mot det digitala.

Konferensen sänds via Zoom från en studio i Malmö. På plats finns moderator Anders Mildner, Karin Martinsson och några gäster. Övriga medverkande är med över länk.

Det här är första gången som Svensk biblioteksförening arrangerar en helt digital konferens, och det blir ett test, berättar Karin Martinsson.

– Vi hoppas på färre power points och fler samtal.

Konferensen kan följas via Zoom den 27 maj, kl 10–16. Medverkande: Björn Hedensjö, Marie Engberg Eiriksson, Kris De Decker, Johanna Havemann. Priyanka Mohan och Nina Simon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min