Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
15 maj 2020 • 2 min
Vad har biblioteken för roll i det hållbara samhället – och i dess kriser? Det kommer att diskuteras på Svensk biblioteksförenings första helt virtuella konferens.
Biblioteksdagarna har ställts in men en del av det som skulle ha behandlats där ligger i stället till grund för en digital konferens som hålls den 27 maj med svenska och internationella gäster. Temat, ”Hållbara samhällen och bibliotek”, har bara blivit ännu mer aktuellt under coronakrisen. Det menar Karin Martinsson på Svensk biblioteksförening.
– Ta det här med social hållbarhet, till exempel. Där kommer den aktuella diskussionen in om huruvida biblioteken ska hålla öppet, vilka som ska göra det och varför.
En annan viktig punkt på schemat är allas rätt till information. Även här finns det en koppling till coronakrisen: Hur ska biblioteken arbeta för att nå ut med information i kriser? Hur ser uppdraget ut?
– Fast vilka frågor som kommer att vara mest brännande under konferensen vet jag inte än. Jag har ingen aning om hur läget ser ut i slutet av maj. Det blir väldigt mycket: Vad har hänt den senaste månaden, hur har vi tacklat det och vad händer sedan?
Hur har biblioteken hittills hanterat krisen utifrån det här hållbarhetsperspektivet?
– Det är svårt att säga när man står mitt i allting. Men det är många som ställt om väldigt fort, från fysiskt till digitalt, med bokleveranser och digital första hjälpen. Det är väldigt imponerande.
Kan biblioteken lära sig av krisen?
– Ja. Den nuvarande situationen har inneburit en omställning i arbetskulturen. Hela arbetet förändras när man ställer om till digitalt, hur man kommunicerar, dokumenterar och samarbetar.
Vad kommer kulturförändringen ha för effekter på sikt, tror du?
– Vi kommer till exempel inte att utgå från att möten alltid ska vara fysiska, utan vi kommer tydligare att väga det fysiska mot det digitala.
Konferensen sänds via Zoom från en studio i Malmö. På plats finns moderator Anders Mildner, Karin Martinsson och några gäster. Övriga medverkande är med över länk.
Det här är första gången som Svensk biblioteksförening arrangerar en helt digital konferens, och det blir ett test, berättar Karin Martinsson.
– Vi hoppas på färre power points och fler samtal.
Konferensen kan följas via Zoom den 27 maj, kl 10–16. Medverkande: Björn Hedensjö, Marie Engberg Eiriksson, Kris De Decker, Johanna Havemann. Priyanka Mohan och Nina Simon.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer