Hållbarhet och krishantering tema för digital konferens

15 maj 2020 • 2 min

Vad har biblioteken för roll i det hållbara samhället – och i dess kriser? Det kommer att diskuteras på Svensk biblioteksförenings första helt virtuella konferens.

Biblioteksdagarna har ställts in men en del av det som skulle ha behandlats där ligger i stället till grund för en digital konferens som hålls den 27 maj med svenska och internationella gäster. Temat, ”Hållbara samhällen och bibliotek”, har bara blivit ännu mer aktuellt under coronakrisen. Det menar Karin Martinsson på Svensk biblioteksförening.

– Ta det här med social hållbarhet, till exempel. Där kommer den aktuella diskussionen in om huruvida biblioteken ska hålla öppet, vilka som ska göra det och varför.

Karin Martinsson är utredare på Svensk biblioteksförening.

En annan viktig punkt på schemat är allas rätt till information. Även här finns det en koppling till coronakrisen: Hur ska biblioteken arbeta för att nå ut med information i kriser? Hur ser uppdraget ut?

– Fast vilka frågor som kommer att vara mest brännande under konferensen vet jag inte än. Jag har ingen aning om hur läget ser ut i slutet av maj. Det blir väldigt mycket: Vad har hänt den senaste månaden, hur har vi tacklat det och vad händer sedan?

Hur har biblioteken hittills hanterat krisen utifrån det här hållbarhetsperspektivet?

– Det är svårt att säga när man står mitt i allting. Men det är många som ställt om väldigt fort, från fysiskt till digitalt, med bokleveranser och digital första hjälpen. Det är väldigt imponerande.

Kan biblioteken lära sig av krisen?

– Ja. Den nuvarande situationen har inneburit en omställning i arbetskulturen. Hela arbetet förändras när man ställer om till digitalt, hur man kommunicerar, dokumenterar och samarbetar.

Vad kommer kulturförändringen ha för effekter på sikt, tror du?

– Vi kommer till exempel inte att utgå från att möten alltid ska vara fysiska, utan vi kommer tydligare att väga det fysiska mot det digitala.

Konferensen sänds via Zoom från en studio i Malmö. På plats finns moderator Anders Mildner, Karin Martinsson och några gäster. Övriga medverkande är med över länk.

Det här är första gången som Svensk biblioteksförening arrangerar en helt digital konferens, och det blir ett test, berättar Karin Martinsson.

– Vi hoppas på färre power points och fler samtal.

Konferensen kan följas via Zoom den 27 maj, kl 10–16. Medverkande: Björn Hedensjö, Marie Engberg Eiriksson, Kris De Decker, Johanna Havemann. Priyanka Mohan och Nina Simon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min