Här satsas minst på bibliotek – stora skillnader mellan kommunerna
14 jun 2023 • 2 min
I Skövde, en av de kommuner som satsar minst på biblioteksverksamhet i landet, beskriver bibliotekschefen hur de med knappa personalresurser kämpar för att nå ut med verksamheten. ”Det finns ingen marginal.”

Från vänster: Skövde stadsbibliotek, Solna stadsbibliotek, Falköpings bibliotek. I bakgrunden, Norrköpings stadsbibliotek.
I en jämförelse mellan hur mycket varje kommun lägger på biblioteksverksamhet visar sig stora skillnader mellan landets kommuner. I siffrorna, som kommer från Kungliga biblioteket, ingår all biblioteksverksamhet i kommunal regi: folkbibliotek, skolbibliotek och eventuell övrig biblioteksverksamhet som kan finnas i kommunens verksamhet. De som ligger lägst, när kommuner som inte har fyllt i kostnader för alla poster har sorterats bort, är Norrköping och därefter Skövde, Solna, Falköping, Upplands Väsby och Huddinge.
Fakta Kommunerna som satsar mest respektive minst på bibliotek
- Botten: Norrköping, Skövde, Solna, Falköping, Upplands Väsby och Huddinge.
- Toppen: Övertorneå, Sorsele, Emmaboda, Bjurholm och Bräcke.
Norrköpings kommun satsar 265 kronor på bibliotek per invånare. Det kan jämföras med Övertorneå som lägger 1 320 kronor per invånare. Även om alla kostnadskolumner är ifyllda i biblioteksstatistiken är en delförklaring till den låga placeringen för Norrköping att hyrorna är flyttade till en gemensam enhet för kultur- och fritidskontorets alla verksamheter, förklarar Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som i övrigt är stolt över de åtta bibliotek, biblioteksbussen och de 65 biblioteksmedarbetare som finns i kommunen.
Näst sist hamnar Skövde som lägger 294 kronor per invånare på biblioteksverksamhet. Bibliotekschef Anna Gullstrand beskriver en knaper tillvaro för kommunens bibliotek. Kommunen har tidigare haft borgerligt styre, men styrs sedan i höstas av Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Sedan flera mandatperioder tillbaka arbetar de enligt New Public Management och alla avdelningar är ålagda en årlig effektivisering på mellan 1 och 1,5 procent.
– I min och andras dialog med politiken har bibliotekets låga budget kommenterats med att vi ”skickligt använder skattemedlen”, berättar Anna Gullstrand i ett mejl till Biblioteksbladet.
Vid sjukdom och annan frånvaro behöver vi inte sällan stänga bibliotek.
– Vid sjukdom och annan frånvaro behöver vi inte sällan stänga bibliotek.
Framför allt saknas resurser till personal och Anna Gullstrand bedömer att de skulle behöva ytterligare mellan fem och tio bibliotekarietjänster för att komma i kapp jämförbara kommuner.
– Detta skulle innebära bättre arbetsmiljö, större stabilitet i planerad verksamhet och inte minst innebära bättre möjligheten att arbeta för bibliotekslagens skrivning att ”nå alla” i utåtriktat och uppsökande arbete.
Helene Lundqvist (M) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Skövde, men har inte återkommit med svar på Biblioteksbladets frågor.
I Solna kommun som lägger 298 kronor per invånare på biblioteksverksamhet, saknar bibliotekschef Maria Söderström Sörensen inte resurser till folkbiblioteket. Däremot skulle hon önska mer resurser till skolbibliotek.
Sandra Lindström (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Solna, menar att mer behöver göras men vill samtidigt lyfta de positiva aspekterna av verksamheten.
– Det är så klart inte en placering vi är nöjda med. Biblioteken har ett otroligt viktigt demokratiskt och läsfrämjande uppdrag och det borde speglas tydligare i budgeten. Med det sagt så har vi fantastiska bibliotek och ett mycket rikt programutbud som vi är väldigt stolta över.
Vad beror då den låga placeringen på? Sandra Lindström bollar frågan vidare.
– Vad det beror på får man nog fråga våra företrädare. Vi har tagit över styret i Solna efter 24 år i opposition och har en betydligt högre ambitionsnivå för biblioteksverksamheten än det tidigare moderatstyret.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer