Högljudda företrädare för biblioteken sökes

10 dec 2024 • 2 min

Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.

Gunilla Herdenberg, en veteran i den svenska biblioteksvärlden, var tidigare riksbibliotekarie och har själv suttit i Svensk biblioteksförenings styrelse som består av en ordförande och tio ledamöter. Ledamöterna väljs in vid årsmötet i maj varje år, för två år gången och kan som mest sitta sex år i rad.

Gunilla Herdenberg är inne på sitt andra år i valberedningen och hon är bekymrad.

– Jag känner starkt för biblioteksföreningen. Men förra året kom det in väldigt få nomineringar, mindre än tio.

Hon menar att det behövs ganska många för att valberedningen ska kunna göra något slags val.

– Det är precis som när man rekryterar till ett jobb. Är det för få som söker är det inte alls bra. Biblioteken är viktiga för demokratin. Biblioteket är ett av få ställen i dag där man kan gå in utan att man är medlem eller har betalat något, ändå kan man använda tjänsterna helt fritt. Men alla förstår kanske inte riktigt styrkan och vikten av öppna bibliotek i ett samhälle, poängterar Gunilla Herdenberg.

Samtidigt är hon väl medveten om att det aldrig har varit enkelt att få nomineringar till styrelsen, att det är svårare att få människor att engagera sig i föreningar rent generellt och att det dessutom handlar om en yrkeskår som är lite försiktig, som inte gärna slår på stora trumman. Särskilt inte om det rör sig om ens egen eventuella lämplighet och förträfflighet.

Gunilla Herdenberg, tidigare riksbibliotekarie som nu ingår i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Foto: Jens Gustavsson/KB

– Det är så viktigt att den här styrelsen får verka och att det är starka och gärna högljudda företrädare för bibliotekssverige. Det behövs och det kommer att behövas. Samtidigt är det så att föreningen har mycket god ekonomi, vilket gör att det är roligt att sitta i styrelsen. Man får jobba för något som är större än en själv och ens egen verksamhet, säger Gunilla Herdenberg och fortsätter:

– I styrelsen får man jobba för det gemensamma, kan släppa detaljfrågor och kan fundera över sådant som har bäring framåt, på en helt annan strategisk nivå. Som hur man ska kunna bli tydlig för politiken och för ledningarna i kommuner och lärosäten.

Gunilla Herdenberg är igång nu. Att föreningen är oberoende är viktigt, menar hon. Hon understryker också att föreningen har ett kansli med anställda och att mötena äger rum på dagtid. Det innebär visserligen att ens arbetsgivare måste vara bekväm med styrelseengagemanget, men det tror hon att de flesta arbetsgivare är.

– Det är inte så att man måste vara chef för att sitta i styrelsen. Men jag tror att de flesta har ett behov av att bli föreslagna av någon annan. Då känner man en större styrka. Det gäller också att kollegor, folk runt omkring, är medvetna om det här, att de vet att det finns en väldigt aktiv styrelse, menar Gunilla Herdenberg.

2 kommentarer

  1. Hej!
    Det låter spännande. Skulle gärna vilja veta lite mer om vad det skulle innebära.

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min