Högt förtroende för biblioteken
3 jun 2024 • < 1 min
För fjärde året i rad ökar andelen som har stort förtroende för biblioteken. Men siffrorna är inte tillbaka på de höga nivåer som fanns för tio år sedan.
Förtroendet för biblioteken har vänt uppåt.
Andelen personer som i någon grad har stort förtroende för biblioteken ökade 2023, från 60 procent året innan till 62 procent. Det framkommer i årets SOM-undersökning, som också konstaterar att endast 3 procent av svenskarna har lågt förtroende för biblioteken. Förtroendet har ökat fyra år i rad, konstaterar författarna av SOM-institutets kapitel om biblioteken. Men går man tillbaka tio år i tiden hade hela 69 procent mycket stort eller ganska stort förtroende för biblioteken. 2019 och 2020 var förtroendet som lägst under det senaste decenniet, men har sedan vänt upp igen.
De som använder biblioteken ofta är också de som uppger att de har högst förtroende för biblioteken.
Även om lågutbildades förtroende för biblioteken tycks ha stärkts, är skillnaderna fortfarande stora mellan olika utbildningsnivåer. Ju längre utbildning, desto högre förtroende för biblioteken. Utbildningsnivå är den demografiska variabel som är störst när det handlar om förtroendet för biblioteken.
Även boendeområde utgör en markant skillnad i förtroendet där det är högre på större orter. Men skillnaderna har jämnats ut jämfört med 2022.
Undersökningen visar också att biblioteken används i högre grad av personer som talar andra språk än svenska i hemmet. I den gruppen besöker fyra av tio biblioteket ofta. I gruppen som talar svenska hemma är det 29 procent som besöker biblioteket ofta. Siffrorna bör dock tolkas med försiktighet eftersom gruppen som inte talar svenska hemma var oproportionerligt låg i undersökningen.
Kvinnor besöker fortfarande bibliotek oftare och uppger ett större förtroende än män, men glappet har minskat något.
Hela SOM-institutets kapitel om bibliotek finns här.
3 kommentarer
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
Jag har svårt att ta de där siffrorna på allvar. Har mött allt för många människor som är irriterade över bibliotekens allmänna vänstervridning och fullständigt oproportionerliga hbtq-aktivism. Många av dessa tycker ju dock i grunden bra om bibliotek och har förtroende för de enskilda bibliotekarierna där de själva är låntagare, så det är väl möjligt att de i hög grad återfinns i den ganska stora ”Varken stort eller litet förtroende”-gruppen. Man måste också vara medveten om att SOM-undersökningarna har en svarsfrekvens på under 50% och att folk som har ett allmänt lågt förtroende för samhällets institutioner rimligen är underrepresenterade bland de svarande (rapportförfattarna skriver själva om detta), varför förtroendet för biblioteken i verkligheten kan antas vara markant lägre än vad studiens siffror ger vid handen. (För övrigt intressant att förtroendet är klart lägst i åldersgruppen 16-29. Den saken borde någon definitivt titta närmare på!)
Siffrorna är mycket dåliga och borde mana till eftertanke.
Många biblioteksföreträdare borde ta sig en funderare på vad som är uppdraget och kanske tagga ned sin aktivistiska hållning till borgerlig politik. Frågan är hur förtroendesiffrorna skulle påverkas om alla tillfrågade hade studerat Biblioteksbladet.se. Till det sämre om ni frågar mig.
”Frågan är hur förtroendesiffrorna skulle påverkas om alla tillfrågade hade studerat Biblioteksbladet.se. Till det sämre om ni frågar mig.” – Ja, den närmast totala dominansen av vänsterperspektiv i politiskt laddade frågor skulle definitivt få en hel del människor att börja undra över hur det egentligen står till inom biblioteksvärlden.