Högt förtroende för biblioteken
3 jun 2024 • < 1 min
För fjärde året i rad ökar andelen som har stort förtroende för biblioteken. Men siffrorna är inte tillbaka på de höga nivåer som fanns för tio år sedan.
Förtroendet för biblioteken har vänt uppåt.
Andelen personer som i någon grad har stort förtroende för biblioteken ökade 2023, från 60 procent året innan till 62 procent. Det framkommer i årets SOM-undersökning, som också konstaterar att endast 3 procent av svenskarna har lågt förtroende för biblioteken. Förtroendet har ökat fyra år i rad, konstaterar författarna av SOM-institutets kapitel om biblioteken. Men går man tillbaka tio år i tiden hade hela 69 procent mycket stort eller ganska stort förtroende för biblioteken. 2019 och 2020 var förtroendet som lägst under det senaste decenniet, men har sedan vänt upp igen.
De som använder biblioteken ofta är också de som uppger att de har högst förtroende för biblioteken.
Även om lågutbildades förtroende för biblioteken tycks ha stärkts, är skillnaderna fortfarande stora mellan olika utbildningsnivåer. Ju längre utbildning, desto högre förtroende för biblioteken. Utbildningsnivå är den demografiska variabel som är störst när det handlar om förtroendet för biblioteken.
Även boendeområde utgör en markant skillnad i förtroendet där det är högre på större orter. Men skillnaderna har jämnats ut jämfört med 2022.
Undersökningen visar också att biblioteken används i högre grad av personer som talar andra språk än svenska i hemmet. I den gruppen besöker fyra av tio biblioteket ofta. I gruppen som talar svenska hemma är det 29 procent som besöker biblioteket ofta. Siffrorna bör dock tolkas med försiktighet eftersom gruppen som inte talar svenska hemma var oproportionerligt låg i undersökningen.
Kvinnor besöker fortfarande bibliotek oftare och uppger ett större förtroende än män, men glappet har minskat något.
Hela SOM-institutets kapitel om bibliotek finns här.
3 kommentarer
Senaste nytt
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Jag har svårt att ta de där siffrorna på allvar. Har mött allt för många människor som är irriterade över bibliotekens allmänna vänstervridning och fullständigt oproportionerliga hbtq-aktivism. Många av dessa tycker ju dock i grunden bra om bibliotek och har förtroende för de enskilda bibliotekarierna där de själva är låntagare, så det är väl möjligt att de i hög grad återfinns i den ganska stora ”Varken stort eller litet förtroende”-gruppen. Man måste också vara medveten om att SOM-undersökningarna har en svarsfrekvens på under 50% och att folk som har ett allmänt lågt förtroende för samhällets institutioner rimligen är underrepresenterade bland de svarande (rapportförfattarna skriver själva om detta), varför förtroendet för biblioteken i verkligheten kan antas vara markant lägre än vad studiens siffror ger vid handen. (För övrigt intressant att förtroendet är klart lägst i åldersgruppen 16-29. Den saken borde någon definitivt titta närmare på!)
Siffrorna är mycket dåliga och borde mana till eftertanke.
Många biblioteksföreträdare borde ta sig en funderare på vad som är uppdraget och kanske tagga ned sin aktivistiska hållning till borgerlig politik. Frågan är hur förtroendesiffrorna skulle påverkas om alla tillfrågade hade studerat Biblioteksbladet.se. Till det sämre om ni frågar mig.
”Frågan är hur förtroendesiffrorna skulle påverkas om alla tillfrågade hade studerat Biblioteksbladet.se. Till det sämre om ni frågar mig.” – Ja, den närmast totala dominansen av vänsterperspektiv i politiskt laddade frågor skulle definitivt få en hel del människor att börja undra över hur det egentligen står till inom biblioteksvärlden.