Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid

29 nov 2023 • 3 min

Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.

Jenny Nilsson, utredare Svensk biblioteksförening. Foto: Anna Diebitsch Antoni

Med kort varsel, två veckor före Svenska Daisykonsortiets årsmöte som ägde rum förra tisdagen, skickade MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) en motion om att lägga ner konsortiet. Motionen fick kritik, inte minst ifrågasattes den snabba processen.

Konsortiet består av universitets- och högskolebibliotek, läns- och regionbibliotek, kommuner, statliga myndigheter och intresseorganisationer som Dyslexiförbundet och Synskadades Riksförbund och arbetar för att sprida kunskap om tillgänglig läsning och tillgängliga medier.

Svenska Daisykonsortiet har samverkat i drygt tjugo år och har tillsammans varit talbokssveriges röst gentemot det internationella Daisy Consortium.

MTM ville med sin motion få till ”samarbete och samverkan i en friare form, för fler att ta del av än enkom konsortiets medlemmar”, som Jannica Hedlund, chef för MTM:s enhet för omvärld och samverkan, uttryckte det i en intervju med Biblioteksbladet före årsmötet.

Jenny Nilsson på Svensk biblioteksförening tycker att det var ett bra möte där många uttalade sig och uttryckte sin mening.

– Motionen blev bordlagd till nästa årsmöte och man tillsätter en arbetsgrupp i konsortiet. Den får utreda hur man går vidare framåt. Men nog hade det varit snyggare om MTM hade dragit tillbaka sin motion, säger Jenny Nilsson.

Hon konstaterar också att motionen och uppmärksamheten kring den har fört med sig att folk har lärt sig mer om vad SDK är och vad det betyder.

– Jag hoppas att det utreds noga. Vad vill man med konsortiet? Sedan kan det ju sluta med att alla kommer fram till att en nedläggning är den bästa lösningen men det blir en helt annan och mer genomarbetad process nu där alla har fått vara med och säga sitt, inte bara en medlem, förklarar Jenny Nilsson.

Joakim Uppsäll-Sjögren, ordförande i Daisykonsortiet.

Nu hänger mycket på ordförande Joakim Uppsäll-Sjögren som representerar Helsingborgs stad men som också är medlemskontakt för Dyslexiförbundet. Han ska nu bjuda in medlemmarna och ser framför sig en arbetsgrupp på fem-sex personer med representanter från de olika sektorerna i konsortiet.

– I den arbetsgruppen ska vi diskutera allt. Från hur ska vi vara organiserade till hur vi ska göra det och hur det ska finansieras. Allt ska upp på bordet. Det fina är att vi fick MTM att tycka att de också ska vara med i den här arbetsgruppen, säger Joakim Uppsäll-Sjögren.

Han är rätt nöjd med utfallet av årsmötet men konstaterar att det är nu arbetet börjar.

– Det viktigaste är att vi får in alla perspektiv så vi får reda på vad medlemmarna vill att vi ska göra. Men det kräver en dialog som är nödvändig för att vi ska komma framåt, förklarar Joakim Uppsäll-Sjögren som hoppas veta mer om arbetsgruppens konstellation före jul.

MTM:s Jannica Hedlund kommenterar frågan per mejl: ”Vi har nu fått lyfta motionen på årsmötet och fått i gång en diskussion precis som vi önskade. Betydande parter har uttryckt att de behöver mer tid på sig, och därför föreslog vi på årsmötet att motionen skulle bordläggas för att ge medlemmarna den tiden. MTM vill inte pressa fram ett beslut, utan ser det här som startskottet för en bredare dialog”.

Läs också ››

MTM kritiseras för sent inspel om nedläggning – ”Drastiskt förslag”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min