Hur kan biblioteket bli mer hållbart?

5 nov 2019 • 2 min

Vad kan bibliotekarierna göra för att skapa ett mer socialt och ekologiskt hållbart bibliotek? Karolina Andersdotter från Svensk biblioteksförenings expertnätverk för Agenda 2030 svarar.

Karolina Andersdotter är bibliotekarie på Uppsala universitetsbibliotek och kontaktperson för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för Agenda 2030. Foto: Evgeni Hristov/Ifla

Fråga:
Sverige är anslutet till Agenda 2030, FN:s handlingsplan för social, miljömässig och ekonomiskt hållbar utveckling. Vad kan ett bibliotek göra för att verksamheten ska bli mer hållbar?

Karolina svarar:

Det första kan vara att ta reda på vilka de 17 delmålen är och att sedan informera om dem på biblioteket. Att sätta upp affischer är bra och förmedlar till besökarna att man känner till målen och tänker på dem.

Sedan kan man gå igenom dem på arbetsplatsen och då ser man att bibliotek redan gör mycket som ingår utan att det alltid är direkt sprunget ur att vilja arbeta med Agenda 2030. Ett tips är att hitta det som redan görs och uppmärksamma det:

”Visste du att bibliotekets verksamhet redan bidrar till att uppfylla mål fyra om god utbildning och livslångt lärande?”

Att göra den kopplingen kan vara stärkande, man ger det lokala biblioteket ett globalt sammanhang – det känns roligt att bidra till en hållbar värld. Det vill säga: läs målen, ta reda på vad biblioteket redan gör och ge er själva en klapp på axeln.

Sedan är det viktigt att påminna sig om att hållbar utveckling handlar om mycket mer än miljö och klimat. Redan genom sin existens bidrar ett bibliotek till ekonomisk hållbarhet genom att verksamheten bygger på delande av resurser. Genom att vara en plats öppen för alla bidrar folkbiblioteken till social hållbarhet och likaså när biblioteket hjälper besökare att skriva CV, kolla sin e-post eller leta efter jobb. Allt sådant är grundstenar i de sjutton hållbarhetsmålen. [fakta id=”20949″]

Konkreta tips för den som vill jobba vidare är att läsa Iflas skrift Access and Opportunity for all: How Libraries Contribute to the United Nations 2030 Agenda. Och i rapporten Den femte statsmakten från sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi finns ett kapitel som jag har skrivit med många exempel på hur bibliotek agerar för en hållbar utveckling.

Fråga experten!

Var börjar man när man startar ett nytt skolbibliotek? Hur får man besökarna att hitta rätt i ett meröppet bibliotek?  Du som läsare av Biblioteksbladet kan ställa frågor till Svensk biblioteksförenings expertnätverk. Skicka din fråga till bbl@a4.se så ser vi till att den kommer till rätt expert.

Svensk biblioteksförenings expertnätverk

Är öppna för alla medlemmar. Det finns expertnätverk för: Barn- och ungdomsbibliotek, arbete med mångspråk och nyanlända, lärandemiljöer, Agenda 2030, ­upphovsrätt, äppelhyllor, digitala ­tjänster, folkbibliotekschefer, fängelse­bibliotek, företags­service, hbtq-frågor, Ifla, mobil verksamhet, skolbibliotek, specialbibliotek, studerande och nya bibliotekarier, service till studenter med läs- och skrivnedsättning, tecknade serier, tidningar och tidskrifter, verksamhetsutvecklande metoder, ämnesbibliotekarier inom socialt arbete, sociologi och genusvetenskap.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min