Hur kan biblioteket bli mer hållbart?
5 nov 2019 • 2 min
Vad kan bibliotekarierna göra för att skapa ett mer socialt och ekologiskt hållbart bibliotek? Karolina Andersdotter från Svensk biblioteksförenings expertnätverk för Agenda 2030 svarar.


Fråga:
Sverige är anslutet till Agenda 2030, FN:s handlingsplan för social, miljömässig och ekonomiskt hållbar utveckling. Vad kan ett bibliotek göra för att verksamheten ska bli mer hållbar?
Karolina svarar:
Det första kan vara att ta reda på vilka de 17 delmålen är och att sedan informera om dem på biblioteket. Att sätta upp affischer är bra och förmedlar till besökarna att man känner till målen och tänker på dem.
Sedan kan man gå igenom dem på arbetsplatsen och då ser man att bibliotek redan gör mycket som ingår utan att det alltid är direkt sprunget ur att vilja arbeta med Agenda 2030. Ett tips är att hitta det som redan görs och uppmärksamma det:
”Visste du att bibliotekets verksamhet redan bidrar till att uppfylla mål fyra om god utbildning och livslångt lärande?”
Att göra den kopplingen kan vara stärkande, man ger det lokala biblioteket ett globalt sammanhang – det känns roligt att bidra till en hållbar värld. Det vill säga: läs målen, ta reda på vad biblioteket redan gör och ge er själva en klapp på axeln.
Sedan är det viktigt att påminna sig om att hållbar utveckling handlar om mycket mer än miljö och klimat. Redan genom sin existens bidrar ett bibliotek till ekonomisk hållbarhet genom att verksamheten bygger på delande av resurser. Genom att vara en plats öppen för alla bidrar folkbiblioteken till social hållbarhet och likaså när biblioteket hjälper besökare att skriva CV, kolla sin e-post eller leta efter jobb. Allt sådant är grundstenar i de sjutton hållbarhetsmålen. [fakta id=”20949″]
Konkreta tips för den som vill jobba vidare är att läsa Iflas skrift Access and Opportunity for all: How Libraries Contribute to the United Nations 2030 Agenda. Och i rapporten Den femte statsmakten från sekretariatet för en nationell biblioteksstrategi finns ett kapitel som jag har skrivit med många exempel på hur bibliotek agerar för en hållbar utveckling.
Fråga experten!
Var börjar man när man startar ett nytt skolbibliotek? Hur får man besökarna att hitta rätt i ett meröppet bibliotek? Du som läsare av Biblioteksbladet kan ställa frågor till Svensk biblioteksförenings expertnätverk. Skicka din fråga till bbl@a4.se så ser vi till att den kommer till rätt expert.
Svensk biblioteksförenings expertnätverk
Är öppna för alla medlemmar. Det finns expertnätverk för: Barn- och ungdomsbibliotek, arbete med mångspråk och nyanlända, lärandemiljöer, Agenda 2030, upphovsrätt, äppelhyllor, digitala tjänster, folkbibliotekschefer, fängelsebibliotek, företagsservice, hbtq-frågor, Ifla, mobil verksamhet, skolbibliotek, specialbibliotek, studerande och nya bibliotekarier, service till studenter med läs- och skrivnedsättning, tecknade serier, tidningar och tidskrifter, verksamhetsutvecklande metoder, ämnesbibliotekarier inom socialt arbete, sociologi och genusvetenskap.Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer